Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Felügyeleti eljárás alá vonhatják a hulladékgazdálkodási kft.-t

Sokan panaszolják, hogy a szolgáltatók igyekeznek kijátszani a díjemelési korlátokat.

A Magyar Energetikai Hivatal is vizsgálja, hogy a törvények szerint állapította-e meg szemétszállítási díjait a soproni szolgáltató. A hivatal a dénesfai önkormányzatot tájékoztatta.

A Magyar Energetikai Hivatal májusban díjfelügyeleti eljárást indított a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-vel (STKH) szemben. A hivatal azt vizsgálja, hogy a társaság által megállapított szemétszállítási díj megfelel-e a törvényi előírásoknak. Egyelőre három települést érintően tart az eljárás. Minderről az energetikai hivatal a dénesfai önkormányzatot tájékoztatta.

Mint arról a Kisalföld többször is beszámolt: a dénesfaiak közül többen nem fogadták el az STKH által megfogalmazott szolgáltatási szerződést. Kifogásolták, hogy nem választhatnak edényméretet, hanem a cég által megállapított űrmértékű után kellene fizetniük.

A község elöljárói többek között a Magyar Energetikai Hivatal állásfoglalását is kérték az ügyben. Most megérkezett a válasz. Elöljáróban a hivatal leírja: a hulladékgazdálkodás rendszerében alapvető változások történtek. A díjakat érintő legfontosabb szabály, hogy a törvény „befagyasztotta" a 2012-es közszolgáltatási díjat. Azaz idén januártól a szolgáltatónak amennyiben a 2012-esnél 4,2 százalékkal magasabb díjat akar kivetni, az energetikai hivataltól kell engedélyt kérnie. A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvény alapján július elsejétől a szolgáltatás ára nem haladhatja meg a 2012. április 14-én alkalmazott díj 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát. Ennek teljesüléséről a fogyasztókat is tájékoztatniuk kell. Az energetikai hivatal álláspontja szerint a rezsicsökkentés okán meghatározandó díj kialakításánál a 2012 második felében, illetve a 2013-ban érvényesített díjemelések nem vehetők figyelembe.

A hivatalhoz egyébként – mint írják – nagyon sok panasz érkezett az utóbbi időben amiatt, hogy a szolgáltatók igyekeznek kijátszani a díjemelési korlátokat. Például ritkábban ürítik a kukákat, nem jogszerűen alkalmazzák, illetve ajánlják fel az edényméreteket. Utóbbival kapcsolatban megjegyzik: az ingatlantulajdonosok legalább két különböző méretű gyűjtőedény közül választhatnak.

A hivatal levele leszögezi azt is: amennyiben annak gyanúja merül fel, hogy a szolgáltatási díj nagysága meghaladja a törvényben meghatározott mértéket és a szolgáltató nem kért és kapott engedélyt hozzá, akkor díjfelügyeleti eljárást indítanak. Május 30-án a soproni társasággal szemben három települést érintően indult vizsgálat. A dénesfai önkormányzat felvetéseit egyébként az energiahivatal megküldte a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének is. Az elszámolással, számlázással, díjfizetéssel kapcsolatos intézkedések miatt a fogyasztóvédelem jár el.
A díjfelügyeleti eljárásnak egyébként az ügyintézési határideje három hónap. A dénesfaiak kíváncsian várják, mi lesz a hivatal döntése nyár végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csalók – kérhettek pénzt a csatornatisztításért

Tovább olvasom