Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Feltöltött polcokkal – zárva

A polcokat feltöltötték áruval, a munkatársak is alig várják, hogy dolgozhassanak, mégsem nyit meg a csornai Tesco. A csapadékvíz-elvezetéssel vannak gondok, illetve a Vilmos parki tó vízjogi engedélyével.
A polcokat feltöltötték áruval, a munkatársak is alig várják, hogy dolgozhassanak, mégsem nyit meg a csornai Tesco. A csapadékvíz-elvezetéssel vannak gondok, illetve a Vilmos parki tó vízjogi engedélyével.

Bizonytalan a csornai Tesco áruház megnyitásának időpontja. Amint a Kisalföldben olvashatták (Kisalföld, 2007. március 3.), most környezetvédelmi okok hátráltatják a nyitást.
A vállalat tervei szerint már a múlt hétvégén várták volna a vásárlókat. A polcokat feltöltötték, az áruház dolgozói is „elfoglalták" helyüket.
A továbbiakról a Kisalföld Hardy Mihálytól, a Tesco-Global Zrt. kommunikációs igazgatójától érdeklődött.


– Az áruház gyakorlatilag kész, valóban feltöltöttük áruval is. Friss árut persze nem szállítottak ki, mivel azokat mindig a nyitás előtti napon viszik a helyszínre – tudtuk meg Hardy Mihálytól.

– A hosszabb lejáratú termékeket, a szárazárut, a mirelitet a Csornához közeli áruházakba, Győrbe, Sopronba, Pápára továbbítják. Munkatársainknak van dolguk most is és ezután is, folyamatosak a belső képzések – mondta Hardy Mihály.
A kommunikációs igazgató megjegyezte: több mint száz áruházuk van Magyarországon, és az eddigi tapasztalatuk az, hogy sehol sem megy minden zökkenőmentesen. Éppen ezért nem bánták meg a csornai beruházást annak ellenére sem, hogy most már három éve húzódik az ügy.

– Mindenhol vannak különböző problémák, amiket a vállalat előre belekalkulál az elképzelésekbe. Bízunk benne, hogy Csornán is hamar rendeződik a helyzet, és nem lesz több akadálya a nyitásnak. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a csornai áruház jó helyen van, lesz forgalom, hiszen a legközelebbi Tesco Győrben vagy Pápán érhető el – jegyezte meg.

„Nem lenne tisztességes a port bárkin is elverni"

Hardy Mihálynak felvetettük: a többéves csúszás nyilván hatalmas bevételkiesést jelent a cégnek. Élnek-e kártérítési igénnyel?
– Nem lenne tisztességes a port bárkin is elverni. Nekünk az az érdekünk, hogy mielőbb nyithassuk az üzletet. Ezért mindent meg is teszünk, és hajlandóak vagyunk az önkormányzattal együttműködni a Vilmos park rendbetételében – fogalmazott a Tesco kommunikációs igazgatója.
Dr. Turi György, Csorna polgármestere a Kisalföldből értesült az újabb „Tesco-ügyről". Mint mondta, a város hivatalos értesítést nem kapott a témában.

– Meglepődve olvastam, hogy ismét csúszik az áruház megnyitása – mondta érdeklődésünkre a polgármester. – Annak idején nehezen indult a beruházás, voltak ellenzők, ellentétek, de ezen már túl kell lépni. Kész tények elé lettünk állítva, ezért az az érdeke a városnak, hogy mielőbb megnyissák. Egyrészt a jelentős számú alkalmazott miatt, másrészt a helyiek is számítanak rá. Van rá igény, a csornaiak szeretnék ott intézni bevásárlásaikat, így bízom benne, hogy a húsvéti forgalomra rendelkezésre áll a kínálatuk.

„...a politikától a mohóságig"

Dr. Turi György hozzátette: abban egyetért a környezetvédőkkel, hogy tisztítatlan csapadékvíz ne kerüljön a Vilmos parki tóba. „Munkatársaimmal átnézzük az erre vonatkozó szerződést, az engedélyt és utána tájékoztatom a Kisalföld olvasóit" – tette hozzá a polgármester.
A városnak a Tesco megjelenésekor Papp József volt a polgármestere. Ő úgy fogalmazott érdeklődésünkre, hogy a jelenlegi helyzetről nincs információja, de sajnálja a történteket.

– Nem így kellett volna történnie, hanem úgy, ahogy minden más rendes esetben – jegyezte meg Papp József. – Már a kivitelezés elején sok ellenzője volt a beruházásnak, a politikától a mohóságig. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy így alakultak az események, ezeket talán meg lehetett volna előzni, ha a beruházó körültekintőbben jár el az elején. A Tesco körüli bonyodalmak igazgatási eljárások voltak, nekem ebben jogköröm nem volt. A véleményem az, hogy egy városban örülni kell egy-egy befektető megjelenésének és nem gátolni azt. Számos rémhír volt az áruház építésével kapcsolatban, kezdve attól, hogy lebontják és elviszik, ezek persze nem voltak igazak, de mintha átok ülne a beruházáson. Azt kívánom, hogy mielőbb oldják meg a problémákat és a csornaiak végre vásárolhassanak a Tescóban.

„...kivárjuk, hogy munkába állhassunk"

Ezt várnák azok is, akik a cég alkalmazottjai lettek. Három asszonnyal is sikerült beszélnünk, de nevét egyikük sem vállalta. Azt mondják, részt vettek a képzéseken, a betanuláson, tudásukat most már szeretnék kamatoztatni a gyakorlatban is. Abban mindhárman egyetértenek, hogy a vállalat korrektül járt el velük szemben a „huzavona" hosszú időszaka alatt. „Azt kívánom mindenkinek, akik az áruház nyitását bárhogyan is gátolják – fogalmazott indulatosan egyikük –, hogy egyék ők is a munkanélküliek keserű kenyerét. Akkor megtudnák, hogy tolnak ki azzal a száz emberrel, akik itt akarnak dolgozni. A türelmünk azonban még tart, kivárjuk, hogy munkába állhassunk."

Most az önkormányzatnak kell lépnie

Az ügyben illetékes Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese, dr. Hajdú Klára a Kisalföldnek elmondta: az építési engedélyezési eljáráshoz, azon belül a használatbavételi engedély kiadásához hozzájárult a hatóság.
– Az építési engedélyhez és a használatbavételi engedélyhez hozzájárultunk azzal a kitétellel, hogy vannak olyan hiányosságok, melyeket a vízjogi engedélyezési eljárások menetében tisztázni kell – tájékoztatott dr. Hajdú Klára. – A vízjogi üzemeltetési engedélyét csak akkor kaphatja meg a Tesco, ha a befogadóra vonatkozó vízjogi engedély is rendben lesz. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a tó üzemeltetési engedélyét rendezni kell, mert jelenleg nincs ilyen. A befogadóra vonatkozóan április 15-ig kell benyújtani egy fennmaradási- és üzemeltetésiengedély-kérelmet.

Dr. Hajdú Klára hozzátette: a vízjogi létesítési engedélyt még 2005-ben kapta meg a Tesco. A vízi létesítmények elkészültek, üzemképesek, ezért hozzá tudtunk járulni a használatbavételi engedély kiadásához. Most az önkormányzatnak kell lépnie, hogy a befogadó terület, azaz a tó vízjogi engedélyét kérje meg. Addig a Tesco vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárását felfüggesztette a hatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségtelen kiadások a költségvetésben

Papp Imre csornai önkormányzati képviselő szerint miközben az előterjesztés pénzhiányról, az… Tovább olvasom