Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Erősítik a lengyel kapcsolatot

Kapuvár - Kapuvár a lengyel Dembicával erősíti kapcsolatait. Először az iskolák létesítenek partneri viszonyt, majd vállalkozókra is számítanak. A lengyelek rábaközi közvetítéssel osztrák települést is keresnek partnerül.
A kapuvári Anna-napok rendezvényeire több külföldi delegáció is érkezett. A burgenlandi Gálos (Gols), Nagymarton (Mattersburg), valamint Bihar (Erdély) és Dembica (Lengyelország) küldöttségei az együttműködés lehetséges formáit is megvitatták.
A nagyobb hangsúlyt a lengyel kapcsolatra helyezik – tudatta Németh Csóka Gábor kapuvári alpolgármester.

A határon átnyúló programba – melynek Dembica a vezetője – kapuvári közvetítéssel felvették Nagymartont is, mellyel a rábaközi kisvárosnak már évek óta testvérvárosi szerződése van.

– Konkrét eredmény, hogy a dembicaiakkal megegyeztünk arról, hogy ősszel lengyel oktatási küldöttség érkezik Kapuvárra – tájékoztatott az alpolgármester. Véleménye szerint a cserediákprogram megalapozza azt a hosszú távú együttműködést, melyre a kapuvári vezetés számít a következő években. Beszámolt arról is, hogy a lengyel küldöttség tagjai közt olyan polgármester is volt, aki a kapuvári kistérség más tagjaival is szívesen építené a határokon átnyúló együttműködést.
A tárgyalások során elhangzott, a művészeti csoportok és a sportolók is kilátogatnak Lengyelországba. Pawel Wolicki debicai polgármester kijelentette: várnak kapuvári vállalkozókat is a gazdasági kapcsolatok kiépítésére.

Németh Csóka Gábor és Pawel Wolicki (jobbra) debicai polgármester: Testvérvárosi szerződés még nincs a lengyelekkel, ám vélhetően jövő tavasszal, Kapuvár várossá válásának negyvenedik évfordulóján ezt
Németh Csóka Gábor és Pawel Wolicki (jobbra) debicai polgármester: Testvérvárosi szerződés még nincs a lengyelekkel, ám vélhetően jövő tavasszal, Kapuvár várossá válásának negyvenedik évfordulóján ezt


– Testvérvárosi szerződésünk egyelőre nincs a lengyelekkel, ám vélhetően jövő tavasszal, Kapuvár várossá válásának negyvenedik évfordulóján ezt is aláírhatjuk, ám úgy gondolom, kapcsolatunk a debicaiakkal már enélkül is gyümölcsöző – mondta a kapuvári alpolgármester.

Az erdélyi Biharral a kapcsolat jobbára kulturális jellegű, hiszen művészeti csoportok már többször meglátogatták a testvértelepülést, akikkel öt éve együttműködnek.

Németh Csóka szerint itt a gazdasági szálat lehetne erősíteni.
A nagymartoni testvérvárosi szerződésnek új árnyalatot ad, hogy az osztrákok is beléptek a lengyelek által gründolt, határokon átnyúló programba, melynek mostanra magyar, bolgár, finn és többek közt belga tagjai is vannak. Az elmúlt hétvégén Gálos (Gols) egy bemutatkozó sátorral képviseltette magát Kapuváron. Az alpolgármester szerint jelenleg a kapcsolatfelvétel kezdetén tartanak, ám elfogadták az osztrákok meghívását és a város vezetése, valamint művészeti csoportok utaznak majd Ausztriába.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldást az elkerülőút jelenthet

Csorna - A városban nem lenne József Attila utca ügy, ha a Csornát elkerülő utat már megépítették… Tovább olvasom