Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Érmeket gyűjt és klubot alapít a képviselő

A farádi nyugdíjasklub alapítójaként és önkormányzati képviselőként nyugodt közéletet lát a Rábaközben a farádi Tálos Ferenc.
Az idős férfi ’56-ban megjárta a nyugatot, de visszajött az országba. Jelenleg megszállott éremgyűjtő.

– Az előző évekhez hasonlóan fejlődést és nyugodt közéletet várok ettől az évtől is a Rábaközben – kezdte a Kisalföldnek adott interjúját a farádi közélet egyik meghatározó alakja, Tálos Ferenc. A 73 éves, tősgyökeres farádi férfi numizmatikai hobbija mellett alapítóként jegyzi a helyi nyugdíjasklubot, ám közösségi tevékenysége a farádi képviselő-testületben is megnyilvánul.

– Már őseim is e rábaközi kistelepülés utcáit koptatták, egyik felmenőm juhászként, míg nagyapám fazekasként kereste a kenyerét – vallott az ősökről Tálos Ferenc. Élete egyik legnagyobb törése 1956-ban következett be. Több kortársával együtt a boldogulást nem a kommunista terror alatt képzelte el.

– Édesapám halála 1958 decemberében mégiscsak visszakényszerített szeretett szülőföldemre – mondta Tálos Ferenc. Hozzátette, kint hentesinasként és textilgyári munkásként dolgozott. Itthon semmiféle komoly munkahelyre „nem engedték be", így édesanyja nevén a farádi szövetkezetben vállalt munkát. A győri szeszgyárba került, ott töltötte életének következő négy évtizedét. – A cégen belül már sokat segítettek, amilyen iskolát el lehetett végezni, azt mindet elvégeztem a szakiskolától az egyetemig – mondta a farádi férfi. Közben azonban az államhatalom sem felejtett, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. – Ott sosem bántottak, ám az egyik vonatkísérő határőr mégiscsak belém kötött és nagy önbizalommal verte a fejem egy ajtónyitó kilinccsel...

Tálos Ferencnek nem szegte kedvét az évtizedeken át tartó vegzálás, Farádon 2009-ben nyugdíjasklubot alapított, majd később a képviselők között próbált szeretett falujáért tenni. – Először 35-en jöttek el a találkozóra, mára ennek a duplája a nyugdíjasklub létszáma – büszkélkedett az alapító. Kiemelte, napjainkban énekkarral, tánccsoporttal büszkélkedhetnek a farádi idősek, akik nemcsak itthon, hanem a határon túl is öregbítik Farád megérdemelt hírnevét.

Közéleti tevékenysége mellett negyven éve az éremgyűjtés szenvedélyének hódol a farádi férfi, napjainkra komoly gyűjteménnyel büszkélkedhet. Elmondta, első numizmatikai szakkönyvét még német nyelven szerezte be, hasznosítva a nyugati éveket.

– Így évváltás környékén, értékelve az elmúlt időszakot, büszke vagyok a Rábaközre. Mindig is egy fejlődő közösséget mutatott fel, ahol békésen megfértek egymás mellett a különböző emberek különböző véleményei – fogalmazott Tálos Ferenc. Hozzátette, ebben reménykedik az új évet tekintve is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkesedés és barátság a Vadvirág lelke

Tíz évvel ezelőtt egy helyi pedagógus énekelni hívta a rábaszentandrásiakat. Heten gondolták úgy,… Tovább olvasom