Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Elvont központi támogatások, átvállalt adósság

A központi forráselvonások és az újabb feladatok miatt Csornán kevés forrás jut fejlesztésre.


A város elmúlt egy évéről foglalta össze tapasztalatait Csorna polgármestere. Turi György közmeghallgatáson számolt be a helyieknek eredményekről, veszteségekről. Utóbbiakkal kezdte, kiemelve, hogy az önkormányzat idei költségvetésében 682 millió forintos központi forráselvonással voltak kénytelenek számolni.

A városvezető kitért rá: a személyi jövedelemadóból egy fillért sem kap Csorna, ami egymagában 289,4 millió forintos mínuszt jelent. 298,1 millióval csökkent a támogatás az intézmények állami átvétele után, a gépjárműadóból 40 millió forinttal kevesebb marad az önkormányzatnál, mint korábban. Turi György megjegyezte: újabb feladatokat is kaptak, melyeket ugyancsak költségvetési forrásból kell finanszírozni. Január elsejétől például az önkormányzat dolga lett az oktatási, nevelési intézményekben az étkeztetés biztosítása. Mint fogalmazott, a Csukás- és az Arany-iskolát például nem a város működteti, mégis terheli büdzséjét ez a kiadás. A Szilágyi Erzsébet-kollégiumban lakó diákok élelmezése is csornai feladat lett. Összesen 30 millió forintot költenek a diákélelmezésre. Az önkormányzatnak átadott múzeumra közel 5 millió forintot szántak idén. A költségvetés elkészítésekor igyekeztek spórolni, így megszüntették a civil alapot, melyből korábban a helyi civil szervezetek munkáját segítették. Nem jár támogatás a roma nemzetiségi önkormányzatnak sem.

A pénzügyi helyzetről Turi György kifejtette: a Csorna gyarapodásáért kötvényből január elsején 514,8 millió forint állt rendelkezésre. Kiadásokra ebből 133 millió forint felhasználását tervezték be. Az állami adósságátvállalás eredménye lett, hogy a város 911,8 millió forintnyi hiteltől szabadult meg. Ez jelentős könnyítést jelent, hiszen amíg 2012-ben 140 millió forintot fordítottak törlesztésre, addig idén 44 millióval, jövőre pedig már 93 millióval kevesebbet kell.

A fontosabb fejlesztések, beruházások között Turi György megemlítette a műfüves pálya építését, az északnyugati városrész csatornarendszerének felújítását, a koogenerációs erőmű megvásárlását, a termálfürdő újbóli megnyitását. Végezetül elmondta: a Vilmos Park kft.-nek városüzemeltetési feladatokat adott át az önkormányzat.                 

Olvasóink írták

  • 2. ferde 2013. július 12. 16:02
    „Hű de nagy a csend!!”
  • 1. ferde 2013. július 11. 17:36
    „Ez ám a biznisz! Csaknem 600 millióval kevesebb pénzt kap az Önkormányzat, cserébe az "átvállalt" hitel miatt 44 millióval kevesebb lett a törlesztő részlete. Úgy kell!! Ezt akarta az emberek 85%-a.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hírét viszi a vidéki embereknek

A falusi élettel, a paraszti munkával ismerkedett néhány napig egy fővárosi, 25 éves fiatalember. Tovább olvasom