Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elfogyott az idei hópénz

Csornána  hóeltakarítás költségei a gyenge lábakon álló önkormányzati büdzsét terhelik.
A közútkezelő társaságok mellett az önkormányzatoknak is készülniük kell a hóeltakarításra, ugyanis úthálózatuk tisztításáról maguknak kell gondoskodniuk. Vajon hogy állnak a felkészüléssel a helyhatóságok, s mennyi pénzt tudnak költeni e fontos téli munkára?

A kassza kiürült

Csornán – Stipkovits Tamás, a városháza osztályvezetőjének tájékoztatása szerint – az idei esztendőre nettó másfél millió forintot különítettek el hóeltakarításra. Ám ez a keret – a korábbi két évvel ellentétben – a januári, februári bőséges havazás miatt már elfogyott. Természetesen a további szükséges összeget előteremtik erre a célra. A munkát a Be-Va Sped Kft. végzi, melynek téli felkészülési tervét elfogadták. A hóeltakarítás fontossági sorrendjét a város területén önkormányzati rendeletben rögzítették.

Bősárkányban szorgalommal...

Bősárkányban a járdákat önkormányzati alkalmazottak takarítják, a település útjait pedig egy helyi vállalkozó teszi járhatóvá havazás esetén. A feladatra nem különítettek el pénzt, annyit költenek, amennyi feltétlen szükséges – mondta el Szalay Imre polgármester.

Beled: nincs külön keret

Tompáné Balogh Mária, Beled vezetője közölte: náluk közmunkások végzik a hóeltakarítást, azonkívül az önkormányzat egy ilyen feladatra bevethető erőgéppel is rendelkezik. A szűkös anyagi helyzet miatt erre a célra nem különítettek el pénzt.

Szany: jól jön a fűnyíró

Szany önkormányzata 100 ezer forintot fordít síktalanító- anyag vásárlására, és 125 ezer forintot tervez az utak takarítására, amit a helyi mezőgazdasági szövetkezet végez. A járdák és a kerékpárút hótalanítását az önkormányzati tulajdonú, tolólappal felszerelt, nagy teljesítményű fűnyíró géppel oldják meg – tájékoztatott Funtek János jegyző.

Kóny: kézzel, géppel

Kónyban is a mezőgazdasági szövetkezettel kötöttek szerződést az utak tolólapozására. A síktalanítást kézi és gépi eszközökkel végzik, ez utóbbit egy vállalkozóra bízzák. A munkához szükséges pénzt szükség szerint biztosítja az önkormányzat – tudatta Aller Imre polgármester.

Enese: felelősökkel

Enese vezetője, Mesterházy József elmondta: intézményeiknél felelős személyeket jelöltek ki a hó eltakarítására. A közterületeket közhasznú munkások, az önkormányzati utakat egy vállalkozó tisztítja meg a téli csapadéktól. A feladatra nincs elkülönítve pénz az önkormányzatnál, a költségeket esetenként fedezik.

Szil: még nem terveztek

Szilban az elmúlt évek gyakorlatának és a megállapodásnak megfelelően egy helyi kft. vállalja a belterületi utakról a hóeltakarítást.
A középületek előtti járdákat és más közterületeket az önkormányzat dolgozói teszik járhatóvá egy tolólappal ellátott kistraktorral. A költségeket előre nem tervezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kastély emlékét őrzik

Valamikor a major központja volt, ma bolt üzemel a földszigeti kastélyban és kápolnát rendeztek be egykori nappalijában. A hercegi bérlők alatt igazi nagy élet volt a földszigeti kastélyban, később iskolaként hasznosították, majd „csönd" lett körülötte. Az idős helyiek azonban még emlékeznek arra, amikor a szebb napokat megélt épületben igazi élet volt. Tovább olvasom