Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Egynapos műtétek Kapuváron

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) történt szerződéskötés után kezdődhet a munka a Lumniczerben mondta Hámori György polgármester.

Augusztus elejétől már Kapuváron is végezhetők az úgynevezett egynapos műtétek. A minisztérium döntése alapján a város a megyében egyedül nyerte el az ez irányú pályázatot.

– Május végéig kellett benyújtanunk azt a pályázatot, mely lehetővé teszi, hogy a kapuvári Lumniczer-kórházban is elindulhasson az úgynevezett egynapos sebészet – mondta Hámori György polgármester. A megyében egyedüliként tegnap megnyert pályázatot az egyik legnagyobb lépésnek tartja a kórház aktív ellátásának áprilisi megszüntetése óta. – Ezt azonban csak egy első lépésnek szánjuk a kórház újraélesztésben, hiszen várjuk a jóváhagyást az angiológiai osztály fejlesztésére és az ősz folyamán pályázni fogunk járóbeteg-ellátó központ létrehozására is – tette hozzá a polgármester.

Az egynapos ellátás azt jelenti, hogy a beteg bejön reggel és maximum huszonnégy órás megfigyelés után eltávozhat. 

Dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos
– A pályázat megnyerése utáni első lépés lesz az egynapos sebészeti beavatkozások személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása. – A tárgyi feltételek ebben a pillanatban is rendelkezésünkre állnak, hiszen az utóbbi évek több mint százmilliós költséggel felújított műtőblokkjai már ma is steril állapotban, felkészítve várják a betegeket – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos. Azt azonban sietett hozzátenni, hogy a struktúraváltás folytán a műtősszemélyzet néhány tagja bizony máshol kereste további boldogulását. – Ezt is megoldjuk, hiszen aneszteziológusi és műtősszemélyzet is maradt az intézményben, így augusztus elejével kezdődhetnek a műtétek Kapuváron – mondta dr. Benedek Zoltán. Tájékoztatásul elmondta: a sebészeti  beavatkozások közül például a visszér- és sérvműtéteket, a különféle lágyrész-beavatkozásokat, valamint azokat a nőgyógyászati műtéteket lehet elvégezni, melyek ez utóbbi esetén nem járnak a hasüreg megnyitásával. A részletekről a jelenleg járóbeteg-ellátásban dolgozó szakorvosok készséggel adnak felvilágosítást.

Az állami finanszírozás vélhetően fedezi az egynapos sebészet költségeit, ezáltal az új feladat nem lesz hiánynövelő tényező. Az előzetes számítások szerint várhatóan ezer műtétre lesz lehetőség Kapuváron évente ebben a struktúrában. – A nemrég kapott aktív jellegű belgyógyászati ágyakkal és az egynapos sebészettel talán elindultunk azon az úton, mellyel nagyban javíthatjuk a rábaközi emberek egészségügyi ellátását – jegyezte meg Kapuvár polgármestere.

Turbók Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek nyári étkeztetése a leállások idején

Az iskolai szünetben több községben hosszabb-rövidebb időre a községi konyhák is leállnak. Ebédelni azonban ilyenkor is kell. Egyes településeken a helyiek már készülnek a szünetre és megoldják étkezésüket. Vannak, akik házhoz szállíttatják az ebédet. Tovább olvasom