Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Egymillió euróért adná a Rekultív a többségi részét

A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás tulajdonjog szerzésére készül a Rekultív kft.-ben. Egyelőre szakértők vizsgálják a céget, hogy a kért egymillió eurós eladási ár reális-e? A csornai polgármesternek aggályai vannak.

A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás ügyeiről is szó volt hétfőn a csornai képviselő-testületi ülésen. Turi György kétségeit fogalmazta meg a társulási megállapodással kapcsolatban. A polgármester városa vagyonát féltve vetette fel aggodalmait. A társulás tagtelepülései arra készülnek, hogy 52 százalékos tulajdont szerezzenek a Rekultív kft.-ben. Többek között emiatt is volt szükség a társulási megállapodás módosítására. Az önkormányzati, illetve a hulladékgazdálkodással foglalkozó törvény változása kényszeríti erre az önkormányzatokat. A jövőben ugyanis hulladékszolgáltatást csak olyan cég végezhet, amelynek többségi tulajdonosa vagy az állam, vagy önkormányzat, vagy éppen önkormányzati társulás.

– Kézenfekvő, hogy a Rekultív kft.-vel jussunk egyezségre, azaz a cég ötvenkét százalékos tulajdonrészét szeretnénk megvásárolni – mondta Turi György a Kisalföldnek. – A cég azonban az elmúlt időszakban „kiürült". Nem maradtak például gépek, mert egy másik céghez kerültek. Szinte csak adminisztrációval foglalkozik a társaság. Vagyis, ha tulajdont is szerzünk, a szükséges eszközöket bérelnünk kell. 2011-ben a nagytérségi társulástól pályázat útján a Rekultív kft. tizenöt évre megkapta a szolgáltatás jogát. Ötszázmilliós koncessziós díjat fizetett ki a társulásnak, amiből négyszázötvenmillió banki hitelből származik. Ha a társulás tulajdonos lesz a kft.-ben, a négyszázötvenmilliós adósság ötvenkét százalékát is a nyakunkba vesszük. Egyelőre pontos számítások nincsenek a leendő működtetéssel kapcsolatban. Még az a biztos, hogy a tavaly áprilisban érvényes szemétszállítási díjat lehet emelni 4,2 százalékkal, amiből viszont tíz százalékot le kell vonni a rezsicsökkentés miatt.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy júliustól milyen kukásautók szállítanak. A Rekultív kft.-nek ugyanis nincsenek már járművei a csornai polgármester szerint. fotó: Kisalföld-archívum
Egyelőre még nem lehet tudni, hogy júliustól milyen kukásautók szállítanak. A Rekultív kft.-nek ugyanis nincsenek már járművei a csornai polgármester szerint. fotó: Kisalföld-archívum

Turi György kifejtette: a társulási tanácsba a települések létszámarányosan küldenek tagot. Csorna egyet, a Csornai kistérség kettőt, Beled és Jánossomorja egyet-egyet, Mosonmagyaróvár két tagot, az ottani kistérség pedig négyet.

– A hétfőn általunk is elfogadott megállapodástervezet szerint ez a tizenegy tagú tanács dönt majd például arról is, hogy mennyit fizetünk a Rekultív kft.-nek a tulajdonjogért. A társulás korábbi pályázatának megmaradó önrészéről is ők határozhatnak majd. Az lenne ésszerű szerintem, hogy mivel vagyonról van szó, a képviselő-testületek dönthessenek és adhassanak felhatalmazást a delegáltjaiknak. Ehhez képest a csornai képviselő-testület is elfogadta az eredeti tervezetet.
Turi György a képviselő-testületi ülésen is megosztotta aggályait. Árvay István, a nagytérségi társulás elnöke reagált az elmondottakra. Megjegyezte: a törvény kötelezi az önkormányzatokat a közfeladat ellátására. Azon persze lehet gondolkodni, hogy Csorna miként akarja azt megszervezni.

– Az általunk ajánlott megoldás szerint abban a cégben, mely rendelkezik a közszolgáltatás lehetőségével, tulajdont szerzünk – tette hozzá Árvay István. – A cég működését jelenleg is szakértők vizsgálják. Átnézik, miként lehet a költségeket minimalizálni, illetve a bevételeket optimalizálni.

Árvay István közölte: Illés Zoltán államtitkár levélbeli ígérete szerint az önkormányzatok, társulások többségi tulajdonú cégeit árkiegészítésben részesítik.

– A könyvvizsgáló pontosan megmondja majd, hogy az eladó által szabott egymillió eurós vételár reális-e, vagy sem – mondta Árvay István. – Az a megoldást azonban, hogy ezt minden testület előtt tárgyaljuk meg és hetven településen próbáljuk átvinni, a június végi határidőig lehetetlen. Ha viszont nem tudjuk mindannyian egyformán vinni a terhet, akkor nem kell erőltetni a dolgot. 
 

Olvasóink írták

  • 2. juhi 2013. június 14. 20:07
    „Ebből is csak a Rekultív osztrák tulajdonosa fog jól kijönni!”
  • 1. Japo 2013. június 14. 08:04
    „Miért nem a szeméttelep rekultiválására nyert pénz előtt akarták megvenni? Egyébként a szeméttelep földdel való letakarása nem igazi rekultiváció,és nem is került annyiba amennyi pénzt kaptak és költöttek el rá. Én kötelezném a teljes rekultivációra a céget ill. megvizsgálnám hivatalosan is,hogy hogyan került külföldi kézbe a szemétszállítás.Nem hivatalosan tudom,de az más.Szóval először rendet kellene tenni,eltakarítani a Graz-i veszélyes hulladékot belőle,aztán lehet beszélgetni róla. Vagy ez lesz a módi? Holnap meg valaki előáll azzal,hogy a Motimtól vissza kellene vásárolni a vörös-iszap tározókat? Na ez nagy lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százéves házat mentenek meg a községnek

Szinte a teljes kisbaboti testület a koroncói gátakon dolgozott az elmúlt napokban. Tovább olvasom