Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Egymást is a közszolgálatnak köszönhetik

Csorna - Együtt nyolcvan évet töltött a közigazgatásban a csornai Dóczy házaspár. Az elmúlt évtizedekre jó szívvel emlékeznek, mint mondták: nekik hivatás volt a közszolgálat.
Dr. Dóczy György és felesége, Kocsis Márta összesen nyolcvan esztendőt dolgoztak a közigazgatásban. Nyáron mindketten nyugdíjba vonultak: a férj Bősárkány jegyzőjeként, a feleség csornai anyakönyvvezetőként dolgozott. Visszaemlékezésükből kiderül: már egymást is a munkájuknak, a „köznek" köszönhették.

Csornán, a járási hivatalban ismerkedtek össze az 1970-es évek elején. Az elmúlt évtizedekben nemcsak egymáshoz maradtak hűek, hanem választott hivatásukhoz is. A férj ugyan elhagyta a várost, amikor 1990-ben Bősárkány jegyzője lett.

Dóczyné Kocsis Márta 1977-ben lett Csorna anyakönyvvezetője, harmincegy esztendőt „húzott le" e tisztségében.

– Nagyon szerencsés ember vagyok, mert egész életemben azt csinálhattam, amit szerettem – mondta a Kisalföldnek. – Nekem ez volt az életem. Az anyakönyvvezetőről mindenkinek az esküvő jut eszébe, hiszen munkánk leglátványosabb része ez. A feladatunk azonban sokkal összetettebb ennél. A közigazgatás legszebb területe a miénk, hiszen az emberi élet három sorsfordulójánál vagyunk jelen: a születésnél, a házasságkötésnél és a halálnál.

A Dóczy házaspár mindkét tagja állítja: ők annak idején hivatást választottak és nem bánták meg, hogy a köz szolgálatába álltak. Mint nehéz évekre gondolnak vissza az 1980-as évek elejére, amikor mindketten iskolapadba ültek. Egyetemre, főiskolára jártak, lányuk néhány éves volt. Szülői segítségre volt szükség, hogy a sűrű tennivalókon úrrá lehessenek.

– Sok kihívást tartogattak a rendszerváltás évei, amikor jegyző lettem – idézte fel dr. Dóczy György a tizennyolc évvel ezelőtt történteket. – Sok ígéret hangzott el, melyekből aztán nem lett semmi. Az emberek viszont rajtunk kérték számon a korábban kínált, de meg nem valósított lehetőségeket.

A közigazgatásban Dóczyék szerint az a legszebb, hogy az emberekért, közösségekért dolgozhattak. Ügyfelekkel, ügyes-bajos problémáikkal foglalkozhattak és a mindennapok igazi kihívást jelentettek. A nyugdíjasévekre tudatosan készültek. Felújították a feleség bogyoszlói szülői házát, és azt tervezik, kiköltöznek a faluba.

A Dóczy házaspár a rábaközi kollégákkal, jegyzőkkel, anyakönyvvezetőkkel.
A Dóczy házaspár a rábaközi kollégákkal, jegyzőkkel, anyakönyvvezetőkkel.

– Munkám során gyakran elmondtam az esküvőkön: a házasság igazi próbakövei a hétköznapok. Nekünk most jönnek ezek, hiszen szinte napra pontosan egyszerre mentünk nyugdíjba. Az biztos, hogy szép emlékeket viszünk magunkkal és jó kollégák emlékezetét – jegyezte meg Dóczyné Kocsis Márta.

Dr. Dóczy Györgyöt és feleségét nem csak a közvetlen kollégák búcsúztatták el. A Rábaköz jegyzői, anyakönyvvezetői is összegyűltek, hogy jó pihenést kívánjanak az immár nyugdíjas házaspárnak. Ez számukra a szakmai elismerést is jelentette. A tágabb környezet is kitüntette őket: dr. Dóczy György tavaly a megyei önkormányzat dr. Csizmadia Andor-díját vehette át, felesége a csornai önkormányzattól a „Csorna szolgálatáért" kitüntetést kapta meg egy évvel ezelőtt.

Olvasóink írták

  • 2. Horváth Tamás 2008. július 23. 20:19
    „Mint volt kollégátok,innen a Fekete-erdő fővárosából,Freiburgból további egészséget és boldog nyugdijas éveket kivánok.Tamás”
  • 1. volt hunyadis 2008. július 23. 15:55
    „Mint egykori tanítvány boldog nyugdíjas éveket kívánok a Dóczy házaspárnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi falunapra készülnek Rábacsécsényben

Rábacsécsény - Rábacsécsény a fellelhető írásos dokumentumok alapján idén ünnepli 750. évfordulóját,… Tovább olvasom