Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Egyforintos telkek eladók

Olcsó telkekkel, szociális bérlakásokkal próbál a faluba fiatalokat telepíteni a vági önkormányzat.

Olcsó telkekkel, szociális bérlakásokkal próbál a faluba fiatalokat telepíteni a vági önkormányzat. A polgármester úgy érzi, a vidék szándékos ellehetetlenítése őket is elérte.

Egyforintos telkekkel próbálják a faluban letelepedésre bírni a fia-
talokat Vágon. A helyieket viszont nem érdekli a kedvezmény, eddig ugyanis nem akadt jelentkező a községből. Igaz, a korábban kialakított két bérlakásba is vidékről kellett lakókat csábítania az önkormányzatnak. Pálffy Attila polgármester azt tartja: a falvak mesterséges ellehetetlenítésének áldozata a Rába menti település.

Helyi jelentkezők nélkül

– Belügyminisztériumi pályázaton nyertünk 11,8 millió forintot szociális bérlakás építésére, amit saját erővel kiegészítve összesen 16,9 millióba került a beruházás – beszélt a falu ügyeiről Pálffy Attila. – Két lakást alakítottunk ki, amelyekre helyben nem volt jelentkező. A gyermekjóléti szolgálat segítségével aztán egy négy- és egy kétgyermekes család érkezett a faluba, egyikük Kapuvár mellől, másikuk Győrből. Az önkormányzat szempontjából mindenképpen előnyös ez a helyzet, hiszen így az iskolások és óvodások létszáma nőtt.
Vág a többcélú kistérségi társulásba éppen az oktatási intézménye miatt nem lépett be. A polgármester meglátása szerint ugyanis a csatlakozással az iskola és az óvoda sorsa vált volna bizonytalanná. Jelenleg 40 tanulója és 16 ovisa van a községnek. A fiatalokat most építési telkek kialakításával próbálják Vágra csábítani. Az ingatlanok ára igazán vonzó, mindössze egy forintot kérnek darabjáért. Ám a helyieknek így sem kell.

Jelképes áron sem

– Szeretnénk, ha saját fiataljaink itthon képzelnék el jövőjüket és nem költöznének el a faluból – folytatta Pálffy Attila. – A telkeket viszont jelképes áron sem sikerült értékesítenünk, amire talán az a magyarázat, hogy a helyiek a szülőkön, nagyszülőkön, rokonságon keresztül rendelkeznek megfelelő területtel. Arra számítunk, hogy azok a fiatal családok, akik lakóhelyükön nem tudnak önálló otthont teremteni, éppen a magas árak miatt, Vágot választják. Feltételek persze vannak a szerződésben, hiszen a nyerészkedőket már az elején szeretnénk kizárni. Munkahely a szomszédos Szanyban van, a falu környezete megfelelő, közműellátásunk teljes, intézményeink jól működnek, az orvosi ellátás megoldott, a környezet ideális és a közösségi élet is színvonalas.

Tizenkétmillió forint: nem

Az önkormányzat most közösségi ház kialakítását tervezi, az úgynevezett „új iskola" épületében. Oda terveznek könyvtárat, helytörténeti múzeumot, ifjúsági klubot, konditermet és internetes szobát. A kivitelezéshez pályázati támogatást várnak. Hiányzik viszont a község kasszájából az a 10–12 millió forint, amit korábban mint önhibáján kívül hátrányos település kapott. Mivel a kistérségi társulásnak nem tagjai, ettől a támogatástól elestek.

– Ezt hátrányos megkülönböztetésnek érezzük, nem hagyjuk annyiban a dolgot és a legkülönbözőbb fórumokon keresünk jogorvoslatot – taglalta a vági polgármester. – Azt hiszem, az önkormányzatoknak helyben kellene eldönteniük, hogy képesek-e fenntartani iskolájukat, óvodájukat és nem felső nyomásra. Amíg látunk esélyt a működtetésre, kitartunk, ha annyira lecsökken a gyereklétszám, úgyis kénytelenek leszünk bezárni az intézményeket. Nem kérünk mi többlettámogatást, csak annyit, amit a többi, hasonló lehetőségekkel, illetve hátrányokkal rendelkező település kap. A tapasztalatom az, hogy a kisközségek boldogulását szándékosan, felülről akadályozzák, el vagyunk nyomva, noha a magyar vidékre szükség van. A támogatások elvonása miatt új adónemek bevezetésére kényszerült önkormányzatunk a meglévő iparűzési és építményadó mellett. A kommunális taksa évente ötezer forinttal terheli meg az ingatlantulajdonosok pénztárcáját. Nehéz döntés volt, de úgy látom, a helyiek megértik, hogy rákényszerültünk a bevételkiegészítésre.

Otthonra leltek

A Vág közepén kialakított bérlakások egyikében a Pusztai család lakik. Pusztai Pálné szerint most ideális körülmények között élnek két gyermekükkel. „Nem idegen számunkra a falusi környezet, a jövőnket is úgy tervezzük, hogy Vágon maradunk. A lakásunk mindenben megfelel, a lakbér szerencsére nem magas, örülünk neki, hogy annak idején a Rába menti település mellett döntöttünk" – mondta el érdeklődésünkre Pusztai Pálné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véglegesülő megbízottak

Elbírálták a kapuvári és csornai rendőrség kapitányságvezetői posztjára kiírt pályázatokat. Tovább olvasom