Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Egy lipicai mént is vásárolt a farádi egyesület

A lovasélet színesítése, a lovak megbecsülése, népszerűsítése szerepel célkitűzésként a farádi lovasok zászlaján. Hagyományos rendezvényekkel érnek célt.

A lovak és lovas sportok népszerűsítése, a hagyományok ápolása szerepel a farádi Rábaközi Lovas Klub legfontosabb céljai között. Az idén ötéves egyesület tagjai úgy érzik, az alapszabályukban foglaltaknak eleget tesznek. Lovas rendezvények egész sorát szervezték meg az elmúlt fél évtizedben.

Szalay Ferenc, a klub elnöke elmondta: tizenhat tagjuk van, akik összesen negyven lovat tartanak. Egy egyesületi mént is vásároltak már.

Szalay Ferenc és barátai a lovas hagyományokat ápolják Farádon. Fotó: Kisalföld archivum
Szalay Ferenc és barátai a lovas hagyományokat ápolják Farádon. Fotó: Kisalföld archivum

– Megalakulásunkkor úgy gondoltuk, a lovas rendezvényekkel lehet a legjobban bemutatkozni. Két hagyományos fesztiválunk, versenyünk van.
A júliusi Sarlós Boldogasszony-napi és az október huszonharmadikai derbi – fogalmazott Szalay Ferenc.

– Természetesen szeretnénk bővíteni a sort és újabb ötletekkel előállni. Színesíteni akarjuk a lovaséletet. Ez persze nehéz feladat, mivel manapság nagyon sok hasonló rendezvény van. Szinte minden településen rendeznek versenyeket. Azt hiszem, az öt évvel ezelőtti elképzeléseknek azért megfeleltünk.

A farádi egyesület a község határában egy 1956-os emlékoszlopot is állíttatott. Októberi versenyük ennek megkoszorúzásával kezdődik.

– Tagjaink közül többen rendszeresen versenyeznek is. Ki több, ki kevesebb sikerrel, bár igazából sosem az eredmény a lényeg. A magyar nemzet lovashagyományait szeretnénk megfelelően ápolni. A négylábú jószágoknak azt a megbecsülését akarjuk visszaadni, ami évszázadokon át jellemezte gazda és ló viszonyát – tette hozzá a farádi egyesület elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. sivatag66 2010. november 24. 21:18
  „4.
  :((((((((((((((((((”
 • 4. janika 2010. november 24. 19:23
  „Ja most hallottam, hogy a fideszeseknek viszik a lovakat megülni egyszerre mind a hármat!”
 • 3. sivatag66 2010. november 24. 16:28
  „2.
  :(((((((((((((((”
 • 2. janika 2010. november 24. 15:25
  „1. hozzászólás gabika86 2010.11.24. 09:30

  érdekes

  No ezt biztos nem cenzúrázzák!”
 • 1. gabika86 2010. november 24. 09:30
  „érdekes”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi falu sok tervvel és kevés pénzzel

Cakóházán egyelőre elhalasztják a szennyvízcsatorna-beruházást. A helyiek többsége úgy döntött, nem kéri a közművet. Tovább olvasom