Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Drágultak a temetői díjak, új ravatalozó épül

Csornán átlagosan 2,5 százalékkal kell többet fizetni a sírhelyekért. A sírkerteket üzemeltető cég már készül az új ravatalozó építésére, szeretnék idén átadni.

Temetői tarifákról hozott döntést a csornai képviselő-testület decemberben. Rendelkeztek a szociális temetésekről is, ám rendeletük e részét rövidesen hatályon kívül helyezik. A Jószív kft. készül már az új kirendeltség és a ravatalozó építésére.

Abdai Imre, a csornai sírkerteket üzemeltető Jószív kft. helyi kirendeltségvezetője a Kisalföldnek elmondta: a képviselő-testület átlagosan 2,5 százalékos díjemelést fogadott el. Az intézkedés a Szent Antal- és az Őrangyal-temetőre is vonatkozik. Eszerint egy sírhely díja 25 évre a korábbi bruttó 22 ezer forintról 545 forinttal emelkedett január elsejétől. Sírboltot és kriptát 75 évre 135.270 forintért lehet megváltani. Urnasírhelyet eddig 25 évre 13.335 forintért lehetett váltani, idén 635 forinttal többért.

Abdai Imre: ˝Két és fél százalékos temetői díjemelést fogadott el a csornai képviselő-testület.˝
Abdai Imre: ˝Két és fél százalékos temetői díjemelést fogadott el a csornai képviselő-testület.˝

Változtak a temetőfenntartási hozzájárulási díjak is. A sírköves vállalkozók egyórás sírkerti munkáért 2050 forintot fizetnek ezentúl. Egy-egy temetésnél a hozzátartozóktól 2050 forintot kérnek a koszorúk elszállításáért. Abdai Imre szerint ez utóbbi tételre azért van szükség, mivel a cégnek megszűnt az a lehetősége, hogy a jánossomorjai hulladéklerakóban ingyen helyezzen el évente 300 köbméternyi szemetet.
A Jószív kft. jelentős fejlesztésre is készül, mely a Szent Antal-temetőt érinti. A sírkert északi oldalán, ami a Szent Antal utca nevet kapta, építik fel a cég új kirendeltségét, illetve a ravatalozót. A beruházással kapcsolatban a kirendeltségvezető megjegyezte: az építési engedélyt már megkapta a vállalkozás. Amint az jogerőssé válik, megkezdik a kivitelezés előkészítését. A tervek szerint már tavasszal megkezdődhet a mai kor követelményeinek megfelelő épületek építése. Így a szertartásokat a forgalomtól sem zavarva tudják majd megtartani. Parkolót is alakítanak ki és bejáratot nyitnak az északi kerítésen, így a sírok onnan is megközelíthetőek lesznek.

Abdai Imre hozzátette: az önkormányzat köztemetőkkel foglalkozó rendelete a sírkertek rendjéről is határoz. Fontos eleme a szabályoknak, hogy tilos a kerékpáros közlekedés, ennek ellenére még többen, jórészt inkább a fiatalok, figyelmen kívül hagyják a rendelkezést. „A temetőkben kerékpározókra akár ötvenezer forintos büntetés is kiróható" – hívta fel a figyelmet Abdai Imre.

Hatályon kívül. Az önkormányzat decemberben rendeletet alkotott a szociális temetések szabályairól, feltételeiről. December 29-én azonban megjelent egy törvénymódosítás, mely szerint a szociális temetésekkel kapcsolatos rendelkezések 2015. január elsején lépnek életbe. A képviselő-testület januári ülésén várhatóan hatályon kívül helyezi az egy hónapja hozott rendeletét.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a bakterház szanyi színpadon

Amatőr színjátszó csoport szórakoztatja rendszeresen Szanyban a közönséget. Tíz éve léptek a világot… Tovább olvasom