Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Döntésre várnak a lassan elenyésző laktanyák

Kapuvár–Miklósmajor - Az egykori miklósmajori határőrlaktanya és a kapuvári rendőrség régi épülete is arra vár, hogy a vagyonkezelő végre döntsön további sorsuk felől. Közben az épületek állaga egyre romlik.
Lassan minden képviselő-testületi ülés egyik témája Kapuváron a régi rendőrségi és a miklósmajori határőrbázis sorsának rendezése. Az önkormányzat mindkét épületre igényt tartana, ám az állami vagyonkezelőtől a mai napig nem érkezett érdemi értesítés az egyre romló állagú épületek ügyében.

Hámori György polgármester a Kisalföldnek elmondta: kulturális vagy szociális célú hasznosítást képzelnek el mindkét épületben, ám hiába a többszöri hivatalos megkeresés, a döntésre még várni kell. Némi reménysugár csillant fel akkor, amikor 2007 áprilisában átadták a helyi rendőrkapitányság új bázisát a Sport utcában. Akkoriban szó volt róla, hogy a város az ingyen átadott területért esetleg hozzájuthatna a régi kapitányság épületéhez, de ez sem valósult meg. Hámori György kijelentette, bíznak a város számára kedvező döntésben, ám az idő sürget.

Az épületek állaga folyamatosan romlik, a miklósmajori őrs épülete kívülről az enyészet jeleit mutatja málló falaival és gazos
udvarával.

Kossuth utca: Néptelen az egykori rendőrségi épület Kapuvár szívében.
Kossuth utca: Néptelen az egykori rendőrségi épület Kapuvár szívében.

A kerítés hajdan nemzetiszínű festése már csak nyomokban látszik, az egykor mozgalmas épületben csak a befészkelt madarak zajongnak. A kéthektáros külterületű laktanyáról már 2005-ben azt nyilatkozta az alpolgármester, hogy a vagyonkezelő történetében már volt olyan eset, amikor ingyen átadták a tulajdonjogot a városoknak. Abban az időben ennek némi politikai felhangja is volt, miszerint olyan városok kaptak ingyen ingatlant, melyek az épp regnáló párt „színeiben működtek". Ez utóbbi igaz vagy sem, ám Kapuvár akkor is ellenzéki vezetésű városként nem kapta meg az 1961-ben átadott, majd 2004-ben bezárt laktanyát.

Ha ennyire nem is mostohák a körülmények a kapuvári rendőrség egykori épületében, állaga nem javul attól, hogy éppen senki sem járja folyosóit. Ottjártunkkor a bejáraton még kint van az útbaigazító tábla, miszerint a rendőrség már új helyre költözött. Az épületről még 2005-ben azt nyilatkozta Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány, hogy a rendőrök elhelyezése gazdaságosan már nem megoldható a régi épületben. Az egykori kapitányságról szólva városházi berkekben azt sem tartották kizártnak, hogy a nagyposta átalakításának idejére a Kossuth utcai épületbe költöznének a posta munkatársai. Jelenleg azonban ennek sem látni semmi nyomát. Információink szerint a kapuvári rendőrök mindkét épületnél rendszeresen járőröznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztbe dőlt egy kamion a 85-ösön, galéria

Vélhetően egy erős széllökés miatt keresztbe fordult egy kamion a 85-ös főúton Csorna és Farád… Tovább olvasom