Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Díszpolgár lett a ˝jó kapitalista˝

Szalay Antalt díszpolgári címmel tüntette ki a hét végén Beled. A Provertha cég tulajdonosa és családja is kiveszi részét Beled és a kistérség közösségi életéből.

Beled képviselő-testülete – a város lakosságának kezdeményezése és ajánlása alapján – Szalay Antal, a városában (is) működő Provertha Zrt. tulajdonosa, a város szülötte részére 2011-ben a „Beled város díszpolgára" címet adományozta. A Provertha tulajdonosa a hét végén, a VIII. Beledi Pünkösdi Fesztivál és Vásár vasárnapi napján vehette át a megtisztelő címet.

A pforzheimi (Németország) Német–Magyar baráti Társaságon keresztül többmilliós nagyságrendben szállítanak a környék intézményeinek orvosi és oktatási felszereléseket, támogatja a rászorulókat és a civil szervezeteket, de nem egy kistérségi rendezvényből is kiveszi részét.
Szalay Antal 1932-ben született a napjainkban Beledhez tartozó Vicán, sikeres mezőgazdasági és ipari vállalkozó szülők gyermekeként. Az általános iskolákat egy fővárosi francia intézetben, a középiskolát a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte. Érettségi után szakmát, majd a budapesti Külkereskedelmi Főiskolán diplomát szerzett. A család teljes vagyonát államosították 1947–48-ban. Szalay Antal 1956-ban sebesülteket és élelmet szállítva vett részt a Corvin közi eseményekben, majd elhagyta az országot és Németországban telepedett le. Itt jogot és közgazdaságtant tanult úgy, hogy egyetemi költségeit kétkezi munkával teremtette elő. Tanulmányai végeztével marketingvezető lett egy több mint ezerfős cégnél, majd a kelet-európai régióért felelős kereskedelmi vezető egy húszezres német konszernnél. Később az ITT konszern igazgatója, az exportosztály vezetője lett. 1981-ben önállósította magát, létrehozva a nagy nyugat-európai cégek beszállítójaként működő Provertha Zrt.-t.Szalay Antal – ahogy néhányszor kifejezte – „jó kapitalista" módjára, származásából, lokálpatriotizmusából eredően mindig szem előtt tartotta Beled és környezete fejlődését többek között azzal, hogy ma szülővárosában kétszáz, a sárvári és kapuvári üzemmel együtt mintegy hatszáz dolgozót foglalkoztat.

– A jó kapitalistán azt értem, hogy szociálisan érzékeny vállalatvezetési struktúrát alkalmazunk és próbálunk meghonosítani Magyarországon – jegyezte meg. A pforzheimi (Németország) Német–Magyar baráti Társaságon keresztül többmilliós nagyságrendben szállítanak a környék intézményeinek orvosi és oktatási felszereléseket, támogatja a rászorulókat és a civil szervezeteket, de nem egy kistérségi rendezvényből is kiveszi részét. Szalay Antal felesége, Rosemarie művészeti tevékenységével írta be magát a Rábaköz és a megye számos településének történetébe.

A friss beledi díszpolgár köszönő beszédében pályája csúcspontjának nevezte a díjat. Korábban már megkapta a Széchenyi Társaság díját, a „Kapuvár városért" emlékérmet és a „Sárvár városért" emlékérmet is.

Olvasóink írták

  • 2. Star-Spangled 2011. június 15. 21:47
    „Aki munkat es kenyeret ad isten aldja meg!!!!!”
  • 1. irónmajdnem 2011. június 15. 12:25
    „Jó erőt, egészséget, kedves Antal bátyám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep az évfordulón

Kettős ünnep volt a közelmúltban Bágyogszováton, a szováti templomban. Tovább olvasom