Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Diadal Zrt: 80 varrónőt vesznek fel januárig Kapuváron

Az új, a nagy múltú gyár jövőjét biztosító munkával a bérek is nőttek a könnyűipari cégnél.

Két lépésben nyolcvan dolgozót vesz fel a kapuvári Diadal Zrt. A létszámbővítéshez egy új technológia bevezetése teremtette meg az alapot, melynek nyomán a bérek is emelkednek a könnyűipari cégnél. A Vietnamból visszatelepített gyártás évtizedekre megalapozhatja a nagy múltú gyár jövőjét.

Január elejéig két lépcsőben nyolcvan dolgozót vesz fel a kapuvári Diadal Zrt. A város egyik legrégebbi könnyűipari cége új technológiát vezetett be néhány hónapja és a próbagyártás eredményei olyan jók lettek, hogy a technológiát – Vietnamból visszatelepítve – teljes egészében Kapuvárra hozza a rábaköziek német partnercége. Ahogy Tóth Bernadett cégvezető örömmel jelentette ki, ezzel az új termékek európai központja lesz Kapuvár, mely reményeik szerint évtizedekre megalapozhatja a kisvárosi cég jövőjét.

– A jelenleg 235 varrónőt foglalkoztató részvénytársaság ezen gyártás megszerzésével a dolgozók fizetését is emeli, olyan bérszínvonalat biztosítva, mely a textiliparban már elfogadhatónak számít – fogalmazott a cégvezető.

– Az új technológia egy napjainkban felfutóban lévő eljárás. Lényege, hogy a fehérnemű egyes darabjait nem varrással, hanem hőkezeléses eljárással illesztik össze, kényelmesebbé téve ezáltal a viselését – magyarázza Hoffer Károly, az igazgatóság elnöke.

A kapuvári Diadal Zrt. a város egyik legrégebbi könnyűipari cége, ahol fénykorában 600 ember is dolgozott. Ahogy a cégvezető elmondta, a 2008-ban kezdődő gazdasági válság megrázta a német Triumph partnercégüket is, így a 2007-ben még 430 varrónőt foglalkoztató gyárban mára 235 varrónő dolgozik. A teljes létszámuk 360.

– Még tavaly decemberben vetődött fel a németeknél, hogy az új technológia gyártását Kapuvárra hozzák – beszélt a kezdetekről a cégvezető. Tóth Bernadett elmondása szerint ezt követően, idén januárban a gyár munkatársai – varrónők, műszerészek – több csoportban látogattak Dunaújvárosba, ahol az új technológia „fogásait" tanulták meg. Februárban Kapuvárra szállították a gyártáshoz szükséges gépeket és megindulhatott a próbatermelés.

– Áprilistól már növeltük a darabszámot, majd májusban és júniusban teljes kapacitással, két műszakban kezdtük meg az új termékek gyártását – mondta Hoffer Károly. Hangsúlyozta, ezen két hónap kiváló teljesítményét követően született meg a döntés a teljes európai piac Kapuvárról történő ellátásáról. Tóth Bernadett azonban kiemelte, ha nem sikerül januárig felfejleszteni a létszámot, vagy nem tudják az előírt darabszámot és minőséget „hozni", akkor a németek továbbviszik a gyártást Lengyelországba. Ez viszont a kapuvári gyár két éven belül történő leállását eredményezné.

Diadal Zrt.: Új technológiát vezettek be néhány hónapja és a próbagyártás eredményei olyan jók, hogy azt, teljes egészében Kapuvárra hozza a rábaköziek német partnercége.
Diadal Zrt.: Új technológiát vezettek be néhány hónapja és a próbagyártás eredményei olyan jók, hogy azt, teljes egészében Kapuvárra hozza a rábaköziek német partnercége.


A gyártáshoz kapcsolódóan rendezték a dolgozók bérezését is. A Diadalból az elmúlt években jobbára az alacsony fizetésekről érkeztek információk. A gyár vezetése belátta, a technológiai fejlesztést a fizetések emelése is kell hogy kövesse. A cégvezető tájékoztatása szerint a májusban dolgozó 227 varrónő közel negyven százalékának a bére már meghaladta a bruttó 120 ezer forintot, 33 százalékuk pedig 98–120 ezer forint között keresett. A varrónők 29 százalékának bére nem érte el a 98 ezer forintot, ám a cég ezt kiegészítette a minimálbér erejéig. Kovácsné Paloncsik Éva gazdasági igazgató hozzátette, utóbbiak betanított és hat órában dolgozó munkatársak.
– A textiliparban ezek a bérek már megfelelőek, és azt is el kell mondanom, hogy ezen még várhatóan fejlesztünk – jegyezte meg Hoffer Károly.

– Természetesen sokat jelent a bérfejlesztés, hiszen arról is beszélni kell, hogy az elmúlt években nem a kielégítő bérezésről volt nevezetes a Diadal – fogalmazott lapunknak a 24 éve itt dolgozó Hullámos Tímea, aki már az új technológián dolgozik az üzemben. Úgy véli, a normák teljesíthetőek és ezáltal a fizetések is jobbak. – A jobb fizetésért természetesen keményen meg is kell dolgozni – mondta a Diadal munkatársa.

Olvasóink írták

 • 3. tutti 2013. július 06. 05:11
  „Már megint egy a minimálbérre büszke cég.
  Szégyellhetik magukat!”
 • 2. profi10 2013. július 05. 18:18
  „"ezen gyártás megszerzésével a dolgozók fizetését is emeli, olyan bérszínvonalat biztosítva, mely a textiliparban már elfogadhatónak számít"

  -ezzel kvázi beismeri, hogy eddig elfogadhatatlanok voltak a bérek, még a köztudottan rosszul fizetett textiliparhoz képest is. A remélt emeléssel is csak "elfogadható" lesz a bér.

  a technológiát - Vietnamból visszatelepítve - teljes egészében Kapuvárra hozza a rábaköziek német partnercége

  Nekem ebből az jön le, hogy a magyar bér versenyképes a vietnamival..... Jó ez nekünk?

  Egyébként szívből sok sikert kívánok, mert nagyon sok család élete könnyebb lenne, ha bejönnének a leírtak!”
 • 1. jasper 2013. július 05. 17:09
  „Csak a minimálbér nem 98-ezer.keres negyvenet és azt egészitette ki negyvenhétre azt elhiszem.A főnökök lehet,hogy keresnek annyit de a dolgozó nem.Lányom végzett szakácsként 60-ezret keresett és ment minden hétvégén az is minimálbér szégyen gyalázat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb létszám, több munka Csornán

A közigazgatás átszervezése a csornai polgármesteri hivatalt úgy érintette, hogy ötvenhétről… Tovább olvasom