Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Csornai vasúti tragédia - Azonnal szörnyethalt a család 4 tagja

Egy 35 éves férfi, egy 31 éves nő, valamint egy 15 éves és egy 6 éves fiú halt meg csütörtök délelőtt, amikor Csornán a vasúti átjáróban vonat és autó ütközött.

Egy pápai család négy tagja halt meg tegnap délelőtt közúti balesetben Csornán. Autójukkal vonatnak ütköztek, az édesapa, az édesanya és a két gyermek a helyszínen életét vesztette. A mozdony mintegy kétszáz méteren keresztül tolta maga előtt a Volkswagent. Hiába nyíltak ki a légzsákok, esélyük sem volt a jármű utasainak. A tragédia a 86-os főúttal párhuzamos földúton történt.

A család utolsó óráit a Kisalföld a baleset helyszínén tartózkodó rokonok és ismerősök elmondása alapján igyekezett rekonstruálni. Eszerint a családfő üzleti ügyben érkezett a rábaközi városba és vele tartott felesége és két gyermeke is. Vasat adtak le az egyik helyi átvevőtelepen. Mivel később vissza kellett menniük a telepre, meglátogatták csornai rokonaikat...

„Fél órával a baleset előtt még nálunk voltak, bár maradtak volna tovább is! Az unokaöcsém családja volt" – mondta a Kisalföldnek Kőfalvi Ferenc. A család tehát, miután elbúcsúzott a rokonoktól, visszatért a telepre, majd onnan indultak el haza Pápára. A vastelep mellett földút vezet ki a 86-os főútra, arra igyekeztek. A vasúti átjáróig jutottak, az édesapa valószínűleg nem észlelte a tilos jelzést, a sínekre hajtott, ahol az autó ütközött a Győrből Sopronba tartó személyvonattal. Az anya, az apa, 15 és 6 éves fiaik azonnal szörnyethaltak. Holttestüket a tűzoltók feszítő-vágóval szabadították ki a felismerhetetlenségig összetört autóból.
– Szörnyű tragédia, a nővérem fia és a családja az áldozat – jegyezte meg Kőfalvi Ferenc. – Szorgalmas, rendes család. Van még egy lányuk is, tizenhét éves, ő nem jött velük Csornára, otthon maradt.

Kőfalvi Ferenc lánya, Brigitta is a helyszínen tartózkodott, közvetlenül a baleset után ő azonosította unokatestvérét és családját. „Nem is tudom, hogy bírtam megtenni, honnan volt hozzá erőm. Szörnyű volt" – sírta el magát.

Polgárfi Tímea, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Kisalföldnek elmondta: egy szemtanú látta, hogy a vasúti átjáróban működött a fénysorompó és tilos volt a jelzés. A vizsgálatot a rendőrség megindította, szakértők segítségével derítik ki a részleteket. Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a vonat utasai közül senki sem sérült meg a balesetben. A vizsgálat idején szünetelt a vasúti közlekedés az érintett szakaszon, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállították.

A Kisalföld beszélt a vastelep tulajdonosával is, aki azt mondta: munkatársai ugyan tájékoztatták a balesetről, de ő tegnap nem tartózkodott a városban. Információink szerint a pápai családfő gyakran megfordult a telepen és adott le vasat. Ismerte jól a környezetet, az utat és a vasúti átjárót is. Hogy tegnap délelőtt mi történhetett pontosan, mi vonta el figyelmét, valószínűleg már soha nem derül ki.

Csütörtök 14.30 - Ismét közlekednek a vonatok a Győr-Sopron vonalon, miután a rendőrség befejezte a helyszínelést Csornán, ahol korábban egy személyautó és vonat összeütközött.

A baleset következtében az autóban utazó négy ember életét  vesztette: egy 35 éves férfi, egy 31 éves nő, valamint egy 15 éves és egy 6 éves fiú. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg.

Összefoglaló: személyvonattal ütközött egy autó csütörtökön Csornán, a balesetben négy ember meghalt. A baleset a 86-os úttal párhuzamos mellékút vasúti átjárójában történt. A személyautó a tilos jelzés ellenére hajtott be a kereszteződésbe. Az autóban utazó négy ember vesztette életét. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg.
A vonat az ütközés után mintegy kétszáz méteren keresztül tolta maga előtt az autót. A rendőrség csütörtök délután fél kettőkor fejezte be a helyszínelést.

Halálos baleset Csornán egy vasúti átjátóban - 4 halott

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a magyarországi vasúti átjárókban az utóbbi öt évben történt, halálos kimenetelű gépjárműbalesetekről:

2011. január 9. - Vonat és személyautó ütközött össze Budapest XVIII. kerületében, az Eke utca és a Nagykőrösi út kereszteződésében. Egy ember életét vesztette, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.
2011. március 9. - Hárman meghaltak, amikor autójuk személyvonattal ütközött egy vasúti átjáróban Hortobágy község és Balmazújváros között.
2011. november 7. - InterCity vonattal ütközött egy gépkocsi Nyíregyházán egy vasúti átjáróban, a gépkocsiban utazó ember életét vesztette.
2012. január 25. - Két ember meghalt, egy súlyosan, egy másik könnyebben megsérült, amikor Csorna közelében egy átjáróban a tilos jelzés ellenére a vasúti sínekre hajtottak autójukkal.
2012. február 16. - Kórházba szállítás közben meghalt egy férfi, aki Veszprém megyében, a karakószörcsöki vasúti átjáróban vonattal ütközött személyautóban utazott. Két embert könnyebb sérülésekkel az ajkai kórház baleseti ambulanciájára szállítottak.
2012. május 26. - A gépkocsit vezető férfi meghalt, utasa életveszélyesen megsérült, amikor az autó egy vonattal ütközött egy sorompó, illetve fényjelző nélküli vasúti átjáróban Kiskunfélegyháza külterületén.
2012. május 31. - Vonattal ütközött egy sínekre hajtó személyautó Győrszemerénél. Az autó vezetője életét vesztette.
2012. június 18. - Egy ember meghalt, amikor vonattal ütközött egy személyautó a Győr-Moson-Sopron megyei Újkéren.
2012. június 21. - Vonattal ütközött egy autó Baja és Mátéházapuszta között egy fénysorompóval nem védett vasúti átjáróban. A személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.
2012. június 24. - Személyvonat és autó ütközött a Fejér megyei Alap község vasúti átjárójánál, a balesetben két ember életét vesztette.
2012. szeptember 18. - Vonattal ütközött egy autó Vas megyében Vasalja és Csákánydoroszló között egy fényjelző készülékkel ellátott vasúti átjáróban. A személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt, utasát mentőhelikopterrel vitték kórházba.
2012. szeptember 23. - Vonattal ütközött egy személygépkocsi a Somogy megyei Felsőmocsoládon egy fénysorompóval ellátott vasúti átkelőhelyen. A balesetben a sofőr a helyszínen életét vesztette.
2013. április 14. - Egy nő meghalt, amikor vonattal ütközött gépkocsija Kapuvár közelében, Vitnyéd-Csermajor állomásnál. A baleset egy vasúti átjáróban történt, a fénysorompó működött és pirosat mutatott.
2013. július 21. - Két ember meghalt, amikor a Sopronból Győr felé tartó személyvonat személyautóval ütközött a kópházi vasúti átjáróban.
2013. augusztus 14. - Egy ember meghalt, két másik pedig megsérült abban a balesetben, amelyben egy autó személyvonattal ütközött a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma belterületén.
2013. augusztus 15. - Meghalt egy 75 éves asszony, aki Trabantjával a vasúti átjáróban vonattal ütközött a Győr-Moson-Sopron megyei Bakonygyirótnál.
2013. december 7. - A Fejér megyei Polgárdinál személyautó gyorsvonattal ütközött, a gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.
2014. március 26. - A kórházban belehalt sérüléseibe egy 71 éves dunavecsei asszony, aki abban az autóban utazott, amely egy tehervonattal ütközött Kecskeméten.
2014. május 7. - Vonattal ütközött egy személyautó Veresegyházánál egy vasúti átjáróban. A gépkocsi vezetője életét vesztette.
2014. június 24. - Kecskeméten a Kisfái úti, fénysorompóval ellátott vasúti átjáróban egy konténerszállító tehergépkocsi a sínekre hajtott és összeütközött egy motorvonattal. Az autó vezetője a helyszínen meghalt.
2014. június 30. - Személyautó és vonat ütközött össze Győr-Moson-Sopron megyében, a Kópháza és Balf közötti vasúti átjáróban, az autó vezetője meghalt.
2014. augusztus 13. - Meghalt annak a személyautónak az egyik utasa, amely vonattal ütközött Gyömrőnél, a Mendei úti vasúti átjáróban. A gépkocsi egy másik utasa súlyosan megsérült.
2014. október 10. - A Dombóvárról a budapesti Déli pályaudvarra közlekedő személyvonat összeütközött az Alba Volán autóbuszával a Fejér megyei Nagylók állomásnál, a vasúti átjáróban. A busz sofőrje a helyszínen meghalt.
2014. október 20. - Egy menetrend szerinti csuklós busz ütközött össze vonattal Tatabányán, az Erőmű lakótelepi átjáróban. A busz egyik utasa a kórházba szállítását követően életét vesztette.
2014. november 13. - Vas megyében a horvátnádaljai vasúti átjáróban egy autós a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott rá a sínekre, ahol összeütközött a Szombathelyről Szentgotthárdra tartó személyvonattal. A járművezető életét veszítette.
2015. február 13. - A fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre és vonattal ütközött egy személyautó Pest megyében, a csörögi vasútállomásnál. A kocsit vezető idős nő a helyszínen elhunyt, utasa megsérült.
2015. március 7. - Gyorsvonattal ütközött egy személyautó Szolnoknál, az autóban egy ember életét vesztette.
2015. május 30. - A Tolna megyei Szedres vasúti átjárójában személyautó ütközött vonattal, az autó vezetője meghalt.
2015. június 16. - Személyvonattal ütközött egy autó Tatabányán, a Környei úti vasúti átjáróban, a gépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.
2015. július 16. - A Vas megyei Celldömölk és Vinár között egy vasúti átjáróban egy személyautó és egy vonat ütközött össze, az autóban utazó férfi a helyszínen életét vesztette.13.25 - Információink szerint a rendőrség befejezte a helyszínelést. A forgalom ismét zavartalanul halad.

12.30 - Az első információkkal ellentétben nem a Bartók Béla úti átjáróban történt a baleset, hanem a 86-os főúttal párhuzamos mezőgazdasági átjáróban, mellékúton történt, egy tüzép és egy roncsvastelep közelében.

Ebben az átjáróban fénysorompó működik.

A vonat Farád felé haladt (Győrből Sopronba tartott). A balesetben négyen haltak meg. Információink szerint a balesetben három felnőtt és egy gyermek halt meg, akik egy Volkswagen Passatban utaztak.

A GYSVE közéleménye:

Négyen veszítették életüket abban a balesetben, amelynek során csütörtökön 11.10-kor egy személygépkocsi a fénysorompó tilos jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtott Csornán, és összeütközött a Győrből Sopronba közkezedő személyvonattal. A vonat utasai közül senki sem sérült meg a balesetben.

A baleset vizsgálata jelenleg is tart, ennek idejére szünetel a vasúti közlekedés az érintett szakaszon. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

Korábbi információink

12.05
- A rendőrség elsődleges beszámolója szerint teljes útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök Csornán a Bartók Béla úti vasúti átjáróban. A balesetben négy személy életét vesztette.

Eddig tisztázatlan okból és körülmények között ütközött össze egy személygépkocsi és egy személyvonat Csornán a Bartók Béla úti vasúti átjáróban 11 óra 15 perc körüli időben. A járműben utazó négy személy a helyszínen életét vesztette.

A baleset helyszínén készült fotónk
A baleset helyszínén készült fotónk


Az érintett útszakaszon teljes útlezárás van érvényben. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a forgalmat Szombathely és Csorna irányából egyaránt Dör irányába terelik a rendőrök - közölte a rendőrség.

A kataszrófavédelem beszámolója szerint a vonat maga alá gyűrte és mintegy kétszáz méteren maga előtt tolta a gépkocsit. A jármű négy utasa a helyszínen meghalt. A műszaki mentést a csornai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói végzik – áramtalanítják a járművet, majd segítenek a roncs szétvágásában és az elhunytak kiemelésében. A vonat utasai közül az első információk szerint senki nem sérült meg - ők leszálltak a vonatról és elindultak a csornai vasútállomásra, ahonnan mentesítő buszjárattal utazhatnak majd tovább.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faház égett Mórichidán - Ketten megsérültek

Teljes egészében leégett egy ötven négyzetméteres faház Mórichidán pénteken hajnalban. Tovább olvasom