Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Csornai politikusok vagyonleltára - II. rész

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát.

Egy állandó kérdéssort készítettünk a formális és semmitmondó vagyonnyilatkozatok helyett. Ezekre kérünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel. Célunk a politika és a politikusok iránti – eléggé elrongyolódott – közbizalom erősítése. (II. rész)


Csornán a Fidesz–KDNP frakció tagjai nem vállalták a beszélgetést. A hivatalos vagyonnyilatkozatban mindenük benne van, mondják. Így hát mi is erre, meg néhány egyéb információra voltunk kénytelenek hagyatkozni.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin Csornán egy 57 négyzetméteres belvárosi lakásban él családjával, az ingatlant 2006-ban vásárolták és fele van a nevén. Idén ugyancsak a városban vettek egy 500 négyzetméteres telket, aminek szintén fele lett az övé. Információink szerint családi ház építése szerepel terveik között. A polgármester egy hétéves Volvo S40-essel közlekedik, amit tavaly vásárolt. Vagyonbevallása szerint 300 ezer forintnyi készpénze van, polgármesteri jövedelme 523.500 forint havonta, illetve költségtérítésként az összeg 15 százalékát kapja. Dr. Bónáné a dr. Németh Katalin ügyvédi iroda tulajdonosa és vezetője, munkáját azonban szünetelteti.

Major András egy 120 négyzetméteres ház és hozzá a kert negyedét birtokolja Csornán. 2011 óta van saját autója, egy Mazda 3-as. Készpénze 300 ezer forint, alpolgármesteri illetménye bruttóban 418 ezer, költségtérítése 62.820 forint.

Antal Krisztiánnak nincs ingatlanvagyona. Egy 2012-ben vásárolt Ford Focusszal közlekedik, aminek a képviselő az üzembentartója. Takarékban 810 ezer forintja van, pénzintézeti tartozása 200 ezer forint. Egy autókereskedéssel foglalkozó kft. értékesítési és marketingasszisztense, havonta 190 ezer forintért. Egyéni vállalkozása is van, aminek eseti bevétele 50 ezer forint. Képviselői tiszteletdíját bizottsági elnöksége dobja meg, így 139 ezer forintot jövedelmez számára az önkormányzati munka.

Bella Imréné Csornán egy 813 négyzetméteres telken álló, 96 négyzetméteres családi ház és 35 négyzetméteres gazdasági épület felének a tulajdonosa, az ingatlant 1984-ben vásárolták. Ezenkívül Csornán rendelkezik még egy 803 négyzetméteres építése telek felével, ami szintén 1984 óta van a nevén. Budapesten egy 2008-ban vásárolt, 50 négyzetméteres lakás felén haszonélvezeti joga van. A lakást nyilván a fővárosban tanuló fiuknak vásárolták annak idején. Babóton egy 17,94 aranykoronás szántónak a tulajdonosa, amit 1990-ben örökölt. A képviselő autója egy BMW 320 D, amit 2006-ban vett.
Takarékban, a férjével közös számlán 800 ezer forintot tart, banki tartozása 10 millió 329 ezer forint. A győri Hild-szakközépiskola gyógypedagógus tanáraként 298 ezer forint a fizetése. Képviselői tiszteletdíja 112 ezer forint.

Bella Rudolf Csornán egy 1054 négyzetméteres telken lévő családi ház felét birtokolja 1980-tól. Farádon 1079 négyzetméter szántó fele az övé, 1996-ban vette a földet. Volkswagen Passattal jár Bella Rudolf, 2010-ben vásárolta. 2,7 millió forintos megtakarítása van biztosításban, banki tartozása 8 millió forint, magánszemélyeknek 4 millióval adós. Jövedelme a Beva-Sped kft. ügyvezetőjeként – a cégnek felerészben tulajdonosa is – 161 ezer forint havonta, képviselőként, bizottsági elnökként 139 ezer forinttal egészülnek ki bevételei havonta.

Családi János Csornán él egy 434 négyzetméteres telken álló, 150 négyzetméteres családi házban. Fele az övé. Maglócán van egy 1590 négyzetméteres kertje, amit ajándékba kapott. Két biztosítása van, névértékük 2 millió 215 ezer, illetve 500 ezer forint. Készpénze 900 ezer forint, számlán 1,2 milliót tart. Jelentős értékű vagyontárgyként Smart tévéjét tüntette fel. Családi János a Hanság–Fertőmenti Szövetkezet elnöke, havi 534.350 forintért. A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület felügyelőbizottságának elnöke havi 25 ezerért, egy gazdasági társaságnak szaktanácsadója havonta 100 ezer forintért. A Hanság–Fertőmenti Szövetkezetnek 3,91 százalékban tulajdonosa. A gazdasági bizottság elnöke, így képviselői tiszteletdíja 139 ezer forint.

Háncs Károly csornai családi háza 200 négyzetméteres, az ingatlan fele van a képviselő nevén. Csornán 14,1 hektárnyi szántóföldje van, a birtokot 1994-ben, kárpótláson szerezte. Autója egy 1998-ban vásárolt Honda Civic. Takarékban 2 millió forintja van, nyugdíja 195.300 forint, földjei bérleti díjaként évente 709 ezer forintot vesz fel, bizottsági elnök képviselőként 139 ezret.

Póczik János Csornán egy 120 négyzetméteres családi ház felét birtokolja. Renault Megannal közlekedik, amit 2008-ban vásárolt, banknak 1,5 millió forinttal tartozik, egyéni vállalkozóként 120 ezer forintos jövedelemről vallott. Mivel két bizottságnak tagja, képviselői díjazása 131 ezer forint.

Szabó Dávid Suzuki Ignis 1,3-asa 2004-es, a képviselő 2011-ben ajándékba kapta. Készpénze 1.957.591 forint, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tanácsadója havonta 260 ezer forintos fizetésért. A pártjától is részesül javadalomban: mint a KDNP megyei szervezője 120 ezer forintot kap minden hónapban, képviselői tiszteletdíja – két bizottsági tagsággal – 131 ezer forint.

(A jövedelmek mindenütt bruttóban értendők – a szerk.)

A kérdéssor, amire válaszokat vártunk
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköréből/munkaköreiből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával?
– Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítanak az önkéntesek segítségére a máltaiak

Noha irodájuk neve ˝Egy csöpp segítség˝, nem kevés az a támogatás, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei nyújtanak rászorulóknak. Tovább olvasom