Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csornai parkolás: drágább óradíj, olcsóbb bérlet

Változik a parkolás díja Csornán és újabb területeket jelöltek ki fizetőssé. Sok, eddig ingyenes bérletet is megszüntet a képviselő-testület január elsejétől.
A parkolásról szóló rendeletről is tárgyalt legutóbbi ülésén a csornai képviselő-testület. Az eddigi 160 forintról például 170 forintra emelkedik az óránkénti díj jövőre. Összesen negyvenkilenc új fizetős parkolóhelyet is létesítenek. A rendőrök ingyenes „magánbérletét" visszavonják. Ahogy az állatorvosokét is.

A Templom utcában decemberben még ingyenes a parkolás.
A Templom utcában decemberben még ingyenes a parkolás.


Fizetős parkoló lesz tehát januártól a Soproni út menti szervizút a Kossuth Lajos utcától a József Attila utcáig. Ugyanígy a Templom utca mindkét oldala. Az eredeti javaslat szerint még díj terhelte volna a Szent István téren a társasházak előtti parkolást is, ám ezt a képviselő-testület elvetette. Arról is volt szó, hogy a kórházi rendelőintézet mögötti parkolókat is fizetőssé teszik, de az ötlet nem kapott többséget.

Az ülésre készült beszámolóból kiderült, hogy aránytalanul sok ingyenes parkolóbérletet adtak ki eddig. Összesen 206 darab van forgalomban, ami valóban sok, főleg annak fényében, hogy a városban összesen 261 fizetős parkolóhely van.

A rendőrségi dolgozók magánjárműveire 93 darab, rendszámhoz kötött engedélyt állítottak ki. Ingyenesen parkolhattak eddig az Árpád úti parkolóban a falugazdászok és a főállatorvosi hivatal munkatársai. A kistérségi polgármesterek, összesen harminchárman, ugyancsak díj fizetése nélkül várakozhatnak jelenleg. A testület most úgy határozott, hogy ezeket az engedélyeket visszavonja.

Csökkenti viszont a plénum az éves bérletek díját, negyvenezer forintról harmincezerre. Lehetőség lesz napi bérlet váltására is, 3500 forintért. Úgynevezett „átruházható parkoló-szakaszbérlet" is forgalomba kerül, ami tízezer forintba kerül majd. Ezt leginkább az üzlettulajdonosok használhatják majd ki, árurakodás idején.

Mindezekről a végleges döntést decemberi ülésén hozza meg a képviselő-testület.

Olvasóink írták

 • 4. 1120 2012. december 11. 17:27
  „Nyílt titok a városban, hogy bizony léteznek VIP-rendszámok...”
 • 3. Nózi 2012. december 10. 19:59
  „A legtöbb képviselőnek van polgári állása. Mi lenne, ha az ő tiszteletdíjuk váltaná ki a fizetős parkolók után beszedett jövedelmet????”
 • 2. Sync 2012. december 06. 18:57
  „Nem a parkolásból kellene pénzt remélni hanem "kedves" képviselő Uraknak na meg a polgármester Úrnak azzal kellene foglalkozni, hogy munkahelyeket teremtsenek, és akkor lenne pénz is. Aki a Templom utcába lakik az meg majd hol parkol?”
 • 1. ferde 2012. december 06. 09:28
  „Az Országos Építési Szabályzat meghatározza, hogy intézmények, üzletek hány parkolót kötelesek kialakítani saját területükön. Tehát nem kéne azon agyalni, hogy a kórház mögötti parkolót fizetőssé tegyék, sőt szerintem az is törvényellenes, hogy a kórházban fizetni kell a parkolásért. Ha egy vállalkozó üzletet nyit akkor meg tudják neki mondani, hogy fizessen ki egy, vagy kettő - három parkolót darabonként csaknem 400 ezer forintért, ha azt nem tudja saját területén kialakítani. Az Önkormányzat saját intézményeinél elfelejti alkalmazni az ide vonatkozó törvényt. Ez elég érdekes nem? Úgy néz ki, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt az AB határozatot, hogy csak forgalom szabályozási célból lehet fizetős parkolót kialakítani. Ez sima pénzbehajtás! A Spár és a Koronaudvarban (magánterület) meg olyanok parkolnak akik a kórházba, vagy a rendelőbe mennek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belga koncert Kapuváron

A kapuvári Shop-Stopban december 8-án, szombaton este a Bëlga vadítja a közönséget. Tovább olvasom