Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Csornai és beledi név a Szigorúan titkos tisztek között

Egy csornai és egy beledi kötődésű nevet találtunk a kedden nyilvánosságra hozott titkos tisztek listáján.


A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött, www.szigoruantitkos.hu címen működő honlap ismertetője szerint az oldalon azok a személyek találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának. A portál történész végzettségű készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy kutatások során nem kívántak állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban szt-tisztnek tekinthetők-e.

Beled és Csorna

Beleden Katona György az ÉM. Beledi Cementáruipari Vállalatnál dolgozott - állítja a szigoruanbizalmas.hu

Részlet az 1957-ben kelt Önéletrajzából:

„1945. január 16-án Budapesten szovjet hadifogságba kerültem, 1947. június 1-én jöttem ahza. [...] 1956. június 15-tel kineveztek az ÉM Beledi Cementipari Vállalat igazgatójának, ahonnan a munkás-tanács határozata 1956. október 29-én leváltott. [...] November 10-én az első csoporttal felszereltem a karhatalmi alakulatnál."

Egy beledi kötődésű név >>

A szigoruanbizalmas.hu oldalon csornai születésű Sáling Márta a balatoni üttörővárosban volt nevelési igazgat. Egy csornai kötődésű név >>

Soproni nevek a szigorúan titkos tisztek között >>

Korábban

Több mint félezer nevet tartalmaz az a keddtől, interneten elérhető lista, amelyen a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei szerepelnek.

Az adatlapok között felbukkan Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött, www.szigoruantitkos.hu címen működő honlap ismertetője szerint az oldalon azok a személyek találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának. A portál történész végzettségű készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy kutatások során nem kívántak állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban szt-tisztnek tekinthetők-e.

A listán szereplők döntő többsége valamilyen középvezetői fedőállást töltött be, jellemzően minisztériumi, vagy vállalati osztályvezetőkkel találkozhatunk, de számos esetben szerepelnek például szállodavezetők is a tisztek között.

A honlapon olvasható nevek között megtalálható a kormányfői posztot 2002-2004. között betöltő Medgyessy Péter is, aki 1978-tól négy évig D-209-es számon, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjeként, főhadnagyi rangon működött közre a Belügyminisztériummal. A dokumentum szerint a volt politikus 1981-ben "jó munkáért" csoportfőnöki és pénzbeli dicséretben részesült. Szintén a rendszerváltás után töltött be miniszteri tisztséget Boros Imre, akit az internetes oldalon található adatok alapján 1989 februárjába szerveztek be elhárító tisztnek az idegenforgalom területén. A volt tárcavezető ugyanakkor az irataihoz csatolt nyilatkozatok szerint mindenkin jogi elégtételt kíván venni, aki szt-tisztnek nevezi őt.

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere kedden, sajtótájékoztatón mutatatta be az szt-tisztek névsorát ismertető honlapot. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt szorgalmazta, hogy minél hamarabb nyilvánosságra kerüljenek az 1945 utáni pártállami dokumentumok, így a Kádár-rendszer iratai is, hogy mindenkinek lehetősége legyen megismerni a múltat.

Blazovich Péter, a csongrádi városban található Emlékpont Központ igazgatója a honlap céljának nevezte, hogy ne csak az ügynökök kerüljenek középpontba, hanem azok is, akik önként vállalták az apparátusban való szereplést.

Ungváry Krisztián történész, a kutatás egyik résztvevője azt emelte ki, hogy az szt-tiszti rendszert alig ismeri a közvélemény; pedig ők voltak azok, akik fedőmunkahely mellett - például nemzetközi kapcsolatok osztályainak vezetőiként - a hivatalos munkájukat "önként, ideológiailag megalapozottan végezték". Mint mondta, hivatásos belügyi alkalmazottakból, illetve korábban a Belügyminisztériumban egyáltalán nem dolgozó emberekből is lehettek szt-tisztek. Utóbbiakat civil posztjuknál fogva szervezték be, fizetést kaptak munkájukért. A Kádár-rendszerben az szt-tiszti rendszer folyamatosan fejlődött, ezren a hírszerzés, további maximum 1500-an pedig belső elhárításnál dolgoztak, "de lehet, hogy kevesebben voltak".

Olvasóink írták

 • 11. Goldman 2011. március 05. 19:05
  „Jerry elfogulatlanul írom: ezelőtt jó húsz évvel kellett volna az elszámoltatásnak elkezdődnie. Amit a szegfűsek csináltak nyolc év alatt az durva. A bosszantó az, hogy most okoskodnak olyanok miatt amiben anno dönthettek volna. Semmire nem való népség. Tudnám őket hova helyezni.
  Anno azt mondták 20-25 évvel vagyunk a nyugathoz képest lemaradva. Most mennyivel?
  A cikkhez: az lenne az igazi ha minden annak idején dolgozó besúgó munkatárs neve nyilvánosságra kerülne és örökre törölnék még az özvegyi nyugdíjból élők listájából is a kedvezményezettet.
  Ebben az országban mindent elnéznek. Mindent, mert senki nem mer kiállni, félnek az ebben illetékesek is.
  Száz év kell, hogy a volt komcsikból és utódaikból a nézet kihaljon. Ötszáz, hogy rend legyen. Addigra a sárgák rendet tesznek itt ebben a nyomorúlt kis országban, hacsak nem dúl háború köztük és az indiánok között.”
 • 10. Jerry 2011. március 05. 13:03
  „Érdekesebb lista lenne, amin azt közlik, hogy a kormánypártok mikor kit helyeztek a saját embereik, rokonaik közül zsíros állami beosztásba, politikai pozíciókba közpénzen, mindenféle szükséges iskolai végzettség nélkül mondjuk az utóbbi 20 évben.Na és azt sem ártana közölni, hogy az ő "munkásságuk" mennyibe is került az adófizetőknek. Szerintem hamar kiderülne, hogy miből is áll az a bizonyos államadósság,amit most "törlesztünk".Fontosabb lenne azt tudni,mint azt, hogy 45 után ki volt szt tiszt,hisz nagy részük már nem is él.Viszont akik kis hazánkat a mai helyzetbe hozták, köztünk élnek, nem kis közpénzen narancsos zászló alatt, szegfűvel a gomblyukban.”
 • 9. Tavaszanyó 2011. március 04. 17:23
  „Hol van már a tavalyi hó! Nekem ettől a listától nem lesz se jobb, se rosszabb. Inkább a jelenre és a jövőre kellene koncentrálni.”
 • 8. árnyék 2011. március 04. 17:00
  „sziszifusz
  Azért mert mint a mókus ......XD
  Tudod!! A spiclik a fára kivánkoznak!XDD”
 • 7. sziszifusz 2011. március 04. 06:31
  „De miért úttörők a címlap?”
 • 6. árnyék 2011. március 03. 09:57
  „Valójában, az a besugó hálózat lenne érdekes, akiket működtettek! Ők mikor kérnek bocsánatot?”
 • 5. meir 2011. március 03. 06:16
  „No es az "Ugynok" lista hol van?mert ezek csak a Tisztek!!!”
 • 4. wellington 2011. március 02. 21:29
  „és van hegyeshalmi is...”
 • 3. BZOLI68 2011. március 02. 17:43
  „Remelem a kukacok megtalaltak oket!”
 • 2. torabora 2011. március 02. 14:21
  „Így van ahogy írod,ráadásul a pincérek között is volt egynehány <moderálva>,aki a keze alá dolgozott.”
 • 1. peter.kovats 2011. március 02. 12:53
  „van győri is

  Rába Hotel dolgozó:

  http://szigoruantitkos.hu/szt-tisztek/polovitzer-janos-475.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett a szemétszállítás díja Kapuváron

Két tagú családnak átlagban havonta bruttó 83 forinttal (60 literes edény esetén) emelkedik a… Tovább olvasom