Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Csorna: Befektetett milliók, alvó cégek

Csorna - A csornai önkormányzat az elmúlt tizenöt év alatt több tízmilliós nagyságrendben fektetett be gazdasági társaságokba. A Csornahő Kft. néhány milliós nyeresége mellett több cég nem működik, vagy épp felszámolás alatt áll.
Kapuvárhoz hasonlóan a csornai önkormányzat sem túl sikeres az általa alapított gazdasági társaságok üzemeltetésében („Még viszik a pénzt a társaságok" Kisalföld, 2008. október 27.). Akár igaz is lehet az a közkeletű mondás, miszerint „az állam rossz gazda" Csornán is, hiszen az egy Csornahő Kft. pár néhány milliós bevételén túl az önkormányzati cégek egy része felszámolás alatt áll, más részük úgynevezett alvó cég: azaz nem folytat semmilyen tevékenységet.

Csornahő

– A Csornahő Kft.-t 1993-ban alapította a város százmillió forintos törzstőkével - mondta Gyopáros Alpár alpolgármester. A városháza száz százalékos tulajdonában álló társaság néhány milliós hasznot (lakossági szolgáltató lévén nem is várnak többet) termel évente, ám a pénzt visszaforgatják a működésbe. A cég önfenntartó, de az idei évben - a kórház tartozásai miatt - az önkormányzat mintegy harminchétmillió forintot pumpált a társaságba. – Úgy vélem, a társaság jövője nagymértékben függ a nagyobb felhasználóktól, többek közt a tejporgyártól - jegyezte meg az alpolgármester. Hozzátette, a kft. kielégítő működését látva más városi feladatokat is a társaságra bízhatnak.

A Csornahő nyereséget termel: Csizmazia László felügyeli a kazánokat
A Csornahő nyereséget termel: Csizmazia László felügyeli a kazánokat

Jószív

– A korábbi évek egyik hiányossága volt, hogy hiába a több mint két százaléknyi tulajdonrészünk, a cég keveset fordított rábaközi fejlesztéseire - mondta az alpolgármester az 1995-ben alapított Jószív kft.-ről. Azt azonban hangsúlyozta, egy tavalyi megállapodás szerint több fejlesztési pénz érkezik Csornára a cégtől, mely a városházának egyelőre nem termel hasznot.

Pannon-Víz Zrt.

– Mindenképpen meg kell említenem a Pannon-Víz Zrt.-ben lévő, két és fél százalékos részünket is - mondta Gyopáros Alpár, aki azonban sietett leszögezni, a helyi szennyvíztisztítóra befolyó bérleti díjat visszautalják a cégnek különböző fejlesztésekre. Kimutatható hasznot itt sem lát a csornai önkormányzat.

Vilmos Park

– Úgy vélem, a helyi önkormányzat egyik legnagyobb balfogása az előző testület által, 2003-ban, hárommilliós törzstőkével alapított Vilmos Park Kft. volt, melyben a Városháza 50 százalékot birtokolt - fogalmazott az alpolgármester. Négy évvel ezelőtt a kft törzstőkéjét huszonhárommillióra emelte a tulajdonos önkormányzat és egy zalaegerszegi kft. A jelenleg tevékenységet nem végző cég 2004 és 2006 között hét millió forintot emésztett fel.

– Hiába a tevékenység szüneteltetése, a kft.-t megtartjuk későbbi fejlesztési cégnek - mondta az alpolgármester. A céggel kapcsolatban még megjegyezte, 2007 áprilisában a csornai önkormányzat két és félmillió forintér kivásárolta a zalaegerszegi Real-Amnon Kft. mintegy tizenegymilliós részét is.

Hasonlóan tevékenység nélkül „létezik" a Virágtermál Kft, melyben a csornai városházának hatvan százaléknyi része van, ám a cég ettől az évtől felszámolás alatt áll. Szintén - 1998 óta - felszámolják az egykori csornai városgazdálkodási céget, a Baukom Rt.-t.

Gyopáros Alpár alpolgármester még egy önkormányzati gazdasági társaságról tudott beszámolni. – Nincs egy százaléknyi részünk a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.-ben. Véleményem szerint a részvénytársaság tetszhalott állapotában van, ám hozzá kell tenni, osztalékot csak ez a cég fizetett a fentiek közül néhány éve - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. Kabóca 2008. november 04. 08:33
    „Fantomváros fantomcégei.”
  • 1. Putyilov 2008. november 03. 20:58
    „Ennyi erővel nekem is adhatták volna azt a lóvét,én tudtam volna eredményt is felmutatni.
    Így se pénz,se munkahely,se semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári közgyűlés - Egy térfigyelő

Kapuvár - A képviselő-testület hétfőn délután 3 órától tartotta ülését. A napirendekben több cég is… Tovább olvasom