Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Csökkentenék a téesztagok számát

A részjegyek értékének megemelése kapcsán aláírásgyűjtés indult a csornai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet tagjai körében. Az igazgatóság elnöke elismerte: így akarják szűkíteni nem aktív tagjaik számát.
A csornai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet május 21-i küldöttgyűlésén olyan határozat született, hogy a részjegyek értékét húszezerről harmincezer forintra emelik. Aki pedig június 15-ig nem fizeti be a tízezer forintot, annak megszűnik a tagsági viszonya. Ám amikor több nyugdíjas és még aktív korú, de már nem a szövetkezetben dolgozó tag fizetni akart, a pénzt mégsem fogadták el tőlük. Erre aláírásgyűjtés kezdődött azért, hogy ne a küldött-, hanem a közgyűlés döntsön a részjegyek emeléséről.

Az akció szervezője az állatorvos

Az akció szervezője, dr. Turi György, a szövetkezet állatorvosa elmondta: a törvény kimondja, hogy amennyiben a szövetkezet tagsága kifogást emel valamilyen döntéssel szemben, és legalább a tíz százalékuk ezt az aláírásával is megerősíti, akkor kötelező összehívni a közgyűlést, s a kifogásolt határozatot újra kell tárgyalni. De azért is aktuális a közgyűlés, mert három éve nem tartottak, noha évente kötelező lenne összehívni.
– A szükségesnél jóval több aláírás összegyűlt és az íveket már leadtam a szövetkezet irodáján. Azóta is többen kerestek és jelezték aláírási szándékukat – tette hozzá Turi doktor.

Visszavásárolnák az üzletrészeket

Süveges Imre, a szövetkezet igazgatóságának elnöke érdeklődésünkre megerősítette, hogy a részjegyek értékét valóban harmincezer forintra emelték. Ennek alapvető oka az, hogy sok olyan nyugdíjas tagjuk van, akik az államnak értékesítették az üzletrészüket, ezért a szövetkezet meghatározóan, 75 százalékban, állami tulajdonná vált. A nyugdíjasokkal már régen megszűnt a kapcsolatuk, anyagi és egyéb támogatásuk sem lehetséges. Az üzletrészek értékesítése után csak a szövetkezeti tagsági viszonyuk és a húszezer forintos részjegyük maradt meg. Ezért azt szeretnék, hogy ne a százhetven nyugdíjas döntsön a hetvenöt aktív tag, s egyáltalán a szövetkezet sorsáról. Például arról, hogy az aktív tagok egyénileg vagy csoportosan felvásárolják-e az állam által korábban átvett és várhatóan még ebben az évben értékesítendő üzletrészeket, mert ez lenne a fennmaradás egyetlen esélye.

Kifizetik a névértéket

Süveges Imre hangsúlyozta: a küldöttgyűlés döntésével azt akarták elérni, hogy a tagok létszáma csökkenjen, hiszen akik nem fizetik be a tízezer forintot, azoknak megszűnik a tagsági viszonyuk. Részükre a húszezer forintos részjegy értékét augusztus 31. után kifizetik.
Az igazgatóság elnöke azt is elmondta, hogy az alapszabály módosításával a közgyűlés hatáskörét csökkentették, a küldöttgyűlését pedig bővítették. S ezt a cégbíróság jóváhagyta. Ezek után a közgyűlést csak akkor kell összehívni, ha a szövetkezet megszűnéséről, átalakulásáról vagy szétválásáról kell dönteni. Ezért tartják értelmetlennek évente megtartani a közgyűlést.
Süveges Imre közölte: a Turi doktor által összegyűjtött aláírásokat tartalmazó ívet megkapta, ezért összehívja az igazgatóságot és ez a testület dönt a további lépésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán már csak egy csarnok működik

Márciusban megváltoztak a tejminőségi szabályok, s azóta Csornán többnyire csak osztályon kívüli… Tovább olvasom