Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csatorna nélkül fél száz település

Csaknem ötven olyan települése van megyénknek, ahol nincs szennyvízcsatorna. Az önkormányzatok pályázhatnak a fejlesztésre.
Négy hét múlva 2010-et írunk és a megyében negyvenöt olyan település van, ahol nincs kiépítve ez a közmű. Az uniós elvárásoknak várhatóan 2015-ig felel meg megyénk.

Bősárkányban tizenöt év és jó néhány sikertelen pályázat után került elérhető közelségbe a szolgáltatás. Az önkormányzat európai uniós forrást nyert a másfél milliárd forintos beruházásra. Egyelőre a ˝papírmunkát˝ intézik a községházán, a tervek szerint 2012-ben vágják majd át a nemzetiszínű szalagot.

A kisebb községek önkormányzatai próbálkoznak, pályáznak, kevés sikerrel. A lakossági csatlakozás ára a település nagyságától, a beruházás költségeitől függően alakul.

Több településen, illetve utcában még nincs csatorna, így az emésztőgödröt ürítettni kell.
Több településen, illetve utcában még nincs csatorna, így az emésztőgödröt ürítettni kell.

Rábapordányban a falubeliek ötvenkét százaléka jelezte csupán, hogy kéri a csatornázást. A szomszédos Pásztoriban szinte százszázalékos az arány. Magyarkeresztúron a lakosság 80 százaléka igényelné a közművet.

A csatornára várnak a tóközi települések is: Rábcakapi, Cakóháza, Markotabödöge és Tárnokréti sokáig Bősárkánnyal együtt pályázott. A ˝nagytestvér˝ azonban különvált, így a magukra maradt kisközségek egyedül próbálkoznak tovább.

A kistelepülések a Regionális Operatív Program forrására nyújthatták be igényüket. A programban a beruházások maximum 85 százaléka nyerhető el, a halmozottan hátrányos helyzetű településeket 90 százalékkal támogatja. Csáfordjánosfa, Csapod, Iván, Bakonypéterd, Győrsövényház, Rábatamási, Pásztori, Jobaháza és Magyarkeresztúr önkormányzatai bizakodhatnak, hogy az összesen 2,4 milliárd forintos keretből nekik is jut.

A cikk a Kisalföld napilapban vagy
a lap digitális kiadásában
bővebb terjedelemben olvasható.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2009. december 01. 18:12
  „"makik" =akit!”
 • 4. janika 2009. december 01. 18:10
  „Szerintem senki sem tiltakozna az olyan csatorna rendszer ellen, ahol a szolgáltató építi a vezetékeit és a díjazást pedig a szolgáltatás értéke szerint számlázná! De ahol a lakosság háta mögött a "képviselők" kötik az üzletet , mint valami "gyám" a lakosság helyett az nem egy demokratikus eljárás! Így került sor sok esetben az aránytalan teherviselésre és jogtalan előny nyújtás a szolgáltatónak a lakosság kárára! Persze ezt nehéz annak megérteni makik így nem lopnak meg!”
 • 3. Moo 2009. december 01. 17:59
  „MIELŐTT VALAKI NEKEM ESIK: NÁLUNK VAN SZENNYVÍZCSATORNA!!!”
 • 2. Moo 2009. december 01. 17:47
  „Egyesek tiltakoznak a csatornázás ellen? Hát persze, sokkal olcsóbb titokban kinyomatni a kert végébe a trutyit, vagy kissé "áteresztővé" tenni a pöcegödröt, mint fizetni a szippantásért vagy a csatornázásért :-( Akinek nem inge, ne vegye magára!”
 • 1. janika 2009. december 01. 14:42
  „Talán nincs is erőszakosabb banda mint a" csatorna patkány" szervezet! A műanyag származék és a mosószer,vegyszer és ezeken kívüli szenynező anyag gyártást senki sem akarja megszüntetni! Ezek gyártása nem környezet szennyező? Csak az, ha nincs csatorna rendszer? Hogy nem veszik észre, hogy csupán költségbe verik a lakósságot! Nem is kevésbe! Ezen kívül meg eltartatja magát a Vízmű Társaságok! Egyre csak emelik az áraikat a lakosság meg fizet a nevetséges szolgáltatásaikért! Átemelős szivattyús rendszer a dombokra, mint, ha nem folyna le a több mint két méter mélyen lévő gyütő csatornájukba! Persze így az áramszolgáltató is jól jár a szivattyújuk működését is a lakossággal fizettetik meg! Kiszámolta valaki, hogy mekkora gátlástalan haszonnak dolgoznak e szolgáltatók? Ennyire nem ért hozzá senki, vagy jó üzlet kötés alakosság háta mögött?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladat mindig akad bőven a közmunkásoknak

Soboron jelenleg négyen vesznek részt a közmunkaprogramban. Kezük nyomán szépülnek a közterületek,… Tovább olvasom