Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Csak az öregdiákok juthatnak a kapu mögé

Még államtitkári ígéret is elhangzott a csermajori iskola újraindításáról, ám egyelőre zárva az intézmény kapuja. A győri Veres Péter-iskola állagmegóvást végez, felmerült egy másik fenntartó is.

Napjainkban néhány mangalicasertés és pár kószáló marha jelzi, hogy az egykori Ujhelyi Imre-szakiskola területén azért zajlik némi élet. A nagy múltú iskola tavaly szeptemberben ünnepelte százhuszonötödik jubileumát, ám e több mint egy évszázados ünnepen is csak öregdiákokat köszönthetett a szervező, Császár Antal. A Vitnyédért Egyesület vezetője kiemelte, a rendezvényen részt vevő Nagy István államtitkár kijelentette, az iskola a 2015–2016-os tanévben esetleg már kitárhatja kapuit a nebulók előtt is. A kapu azonban egyelőre lapunk munkatársa előtt is zárva volt, oldalán egy tábla jelezte a zsákutca kezdetét.

– Reményeink szerint az újraindítás szekere nem fog zsákutcába hajtani – jegyezte meg az egyesület egyik tagja. Bizakodásának van némi alapja, hiszen felmerült, hogy a jelenlegi győri Veres Péter-szakiskola után egy másik szervezet venné át az intézmény működtetését. A Kisalföld információi szerint azonban a kormány (tavaly kormánydöntés volt az újranyitásról) és az illetékes szervezet között elakadtak a tárgyalások.

Az intézménybe egyelőre csak öregdiákok járnak a számos találkozó egyikén.
Az intézménybe egyelőre csak öregdiákok járnak a számos találkozó egyikén.

Az intézmény állagmegóvását végző győri iskolából megtudtuk, az épületekre vigyáznak, a telepen lévő állatállományt ellátják.

– A tejipari szakiskola mellett állandóan működött egy kisebb tejüzem is, melyhez az állatállomány helyben volt. Ennek feltámasztására három éve születtek tervek, melybe akkoriban belevettük az úgynevezett iskolatejprogramban való részvételt is, ezek megvannak, bármelyik pillanatban leporolhatók – jegyezte meg Császár Antal. A tervezethez még tavaly ősszel is számos szakmai csoport csatlakozott, hiszen a tejipari képzés mára jobbára lenullázódott Magyarországon.

Csermajorban évtizedekig a legjobb színvonalú szakmai oktatás folyt, egyik osztálytalálkozón egy öregdiák kijelentette: napjaink hazai tejipara nagyrészt a csermajori tapasztalatokra épül. Már csak az a kérdés, ezen alapok meddig állnak az Ujhelyi újranyitása nélkül.

Ahogy az iskola egykori tanára is megjegyezte, a bezárás nem hiba, hanem bűn. Orbánné Lőrincz Erzsébet nyugdíjazásáig, 2007-ig Csermajorban oktató pedagógus több kollégájával és egykori diákokkal már több alkalommal látogatott a valaha nagy hírű intézménybe, ahol könnyes szemmel elevenítették fel a szebb időket.

– Az ország szinte valamennyi vezető tejipari szakemberét itt képezték, a csermajori iskolában. Nem hiszem, hogy ennek leépítését indokolnák az intézmény évtizedes eredményei – fakadt ki az egykori oktató (Kisalföld, 2013. november 7.).

– Manapság nagy szó, hogy a jelenlegi fenntartó, a győri Veres Péter-szakiskola beengedett bennünket az intézménybe. Reményeink szerint az iskolakezdés valósággá válik Csermajorban – mondta egy alkalommal Császár Antal. Hangoztatta, a helyi találkozók vendégei imába is foglalják a közös óhajt, az Ujhelyi Imre-szakiskola mielőbbi beindítását.
Zárt kapu fogadja a csermajori látogatót. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deáky Zsigmond nevelte a spanyol trónörököst

A szombathelyi püspök udvarától az Esterházy gyermekek szobáján át a spanyol trónörökös fiáig… Tovább olvasom