Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Csajkovszkij balettje a rábaközi színpadokon

A kapuvári székhelyű Diamant – Genius alapfokú művészeti iskola idei legnagyobb bemutatóját tartották a minap Csornán. A Diótörő című darabban hatvan gyermek táncolt.

A minap Csornán a kapuvári székhelyű Genius – Diamant művészeti iskola táncosai Csajkovszkij Diótörőjét vitték színre. A darabban hatvan gyermek lépett színpadra Németh Csóka Leona és Lőrincz Deborah szólója mellett.

– 2008-ban tanultuk be a darabot, ám akkor csak a szülőknek mutattuk be, tavaly érett meg arra, hogy nagyközönség elé lépjünk vele – mondta az intézményvezető. A csornai fellépést megelőzően Kapuváron mutatták be a táncjátékot. Ahogy Boros Tünde vezető megjegyezte, az iskola első, nagyobb lélegzetű táncjátéka a Diótörő, ám 2010-ben hasonló nagyságrendű mű betanulását tervezik.

Diótörő: A Diamant – Genius első nagy táncjátéka, amelyben hatvan gyermek táncol.
Diótörő: A Diamant – Genius első nagy táncjátéka, amelyben hatvan gyermek táncol.

A Diamant tánccsoport tizenhét éve alakult Kapuváron, ebből nőtte ki magát a Genius alapfokú művészetoktatási intézmény. Jelenleg a két rábaközi kisváros, Kapuvár és Csorna mellett Fertőszentmiklóson és Sopronban is működtetnek kihelyezett iskolákat. A Geniusban napjainkban közel háromszáz gyermek ismerkedik a látványtánccal.

Az iskola komoly versenyháttérrel rendelkezik, több országos és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek. A 2009-es országos bajnokságra közel negyven koreográfiával készültek, a gyerekek tizenöt arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel tértek haza. Az Európa-bajnokságon a Rablómese és Az operaház fantomja formációk aranyérmet termettek a kapuváriaknak, de jól szerepeltek a juniorok is. – Sajnos az év versenynaptárára rányomta bélyegét a gazdasági válság is, nem tudtunk annyi világversenyen indulni, mint a megelőző években – mondta Boros Tünde. Az anyagiakról szólva hangsúlyozta, az iskola állami normatívája csak a költségek hatvan százalékát fedezi, a többit a szülőknek kell előteremteniük. Ez főleg az utazások és a ruhák kifizetését jelenti.

Olvasóink írták

 • 8. jánosi 2010. január 05. 14:11
  „rick
  köszönöm, a lényeget leírtad ! a táncosokat nem láthattam, de biztosan aranyosak voltak. Minden
  ilyen hír melengeti érzéseimet, hát nem jobb mintha tizévesen diszkóznának ?”
 • 7. janika 2010. január 04. 14:29
  „Sokat, akart a szakka ,de...! Főleg a kapuvári önkormányzat az 50 milliós hiányból! Jobbis, hogy a fejükre tették a kék bilit.”
 • 6. rick 2010. január 04. 13:57
  „5.

  Hát, ha jobban megnézed a hozzászólásokat, senki nem kritizált. Janika egy szokása szerint egy ostoba megjegyzést tett, ami szerinte humoros, Georg csak mosolygott, jánosi meg egyenesen janikát szurkálta a humorizálásért.

  Te meg úgy kirohansz, mint ha legalábbis földbe gyalázták volna a táncosok munkáját... Na, EZ ami tipikusan magyar, az ész nélküli kirohanás, az "egyszerűek vagytok"-ozás meg a tonnaszám kirakott felkiáltójel.

  Táncosoknak gratulálok.”
 • 5. bejárós 2010. január 04. 10:11
  „Annak a három "okos" hozzászólónak üzenem, hogy ha nem tudják miről van szó, akkor nem szóljanak inkább hozzá !!! Az előadás igenis szép volt, és mind a szervezők mind a szereplők részéről óriási munkát és kitartást igényelt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na persze aki soha nem csinál semmit, csak kritizál annak hiába is mondják miaz, hogy munka és kitartás ugye "kedves" hozzászólók !!!!!
  Gratulálok a táncosoknak és mindenkinek aki részt vett abban, hogy megvalósuljon a műsor.
  Jánosi , Georg és Janika nagyon egyszerűek vagytok!!!! Szégyeljétek magatokat!!!!! Sajnos tipikus magyarok vagytok és még nagyobb baj, hogy többségben is vagytok!!!!!!
  Üdv.”
 • 4. jánosi 2010. január 03. 17:27
  „visszavonom : azt hittem meir írta. sajnálom janika így csak rábaközi humor !”
 • 3. jánosi 2010. január 03. 17:25
  „2.
  izraeli humor........”
 • 2. Georg 2010. január 03. 16:40
  „:-)))))))))”
 • 1. janika 2010. január 02. 10:19
  „Hát ha ez a hír karácson előtt lett volna elvittem volna egy zsák diót megtöretni .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évet zártak a néptáncosok

A napokban tartotta a Szili Hagyományőrző Néptánc Egyesület évzáró műsorát. Tovább olvasom