Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Burkolatjavítás ajándékba

Markotabödöge - Ajándék útjavítást kapott a település. A Közkapu utca burkolatát egy angol technológiai eljárást használó cég tette rendbe. Az ügyvezető szerint hatékony, időtálló munkát végeznek.

Új, Angliában kifejlesztett technológiával újították fel tegnap Markotabödögén a Közkapu utcát. A munkát a dunakeszi székhelyű Enviroad-Eu kft. ajánlotta fel az önkormányzatnak. A cég ügyvezetője állítja: módszerükkel akár negyven százalékkal is olcsóbb lehet a burkolatjavítás.

Portálunk már többször beszámolt róla, hogy a markotabödögeiek kifogásolják bekötőútjuk állapotát. A hír eljutott Ruga Györgyhöz, az Enviroad-Eu kft. ügyvezetőjéhez is. A társaság egy újfajta technológia meghonosításán dolgozik hazánkban. Az úgynevezett ˝in-situ infraredes˝ aszfaltjavító eljárást alkalmazzák. Felajánlotta, egy önkormányzati tulajdonú út burkolatát rendbe teszik munkatársaival. A kft. gépeit kedden vonultatták fel a faluba. Illetve csak egy gépet, hiszen a technika elfér egy zárt furgonban is. A lényeg, hogy a helyszínen lévő anyagokat újrahasznosítják, azaz nem képződik hulladék. Az aszfalt újramelegítésével dolgoznak és a hozzáadott aszfalttal kiegészítve szüntetik meg a gödröket.

Markotabödögén ˝vizsgázott˝ az angol technológia.
Markotabödögén ˝vizsgázott˝ az angol technológia.

– A technológiát Angliában hat évvel ezelőtt vezették be. Európában Magyarország a második, ahol alkalmazzuk. Dél-Afrikában és Indiában azonban már rendszeresen használják – ismertette Ruga György. – A régi és az új aszfalt között egy tartós, úgynevezett hőkötést hozunk létre. Ez garantálja, hogy nem kezdődhet el az erózió, mint a hagyományos technológiánál. A javítás tehát sokkal időtállóbb, télen is használható. Nemcsak hatékonyabb és jobb, de olcsóbb is ez az eljárás. Negyven-ötven százalékos költségmegtakarítást jelent a szokásoshoz képest. A géppel nyolcórás műszakban két ember harmincöt-negyven négyzetméternyi felület javítására képes. Létezik a berendezésnek egy nagyobb változata is, mellyel kétszer annyi munka végezhető el.

Ruga György hozzátette: a hagyományos útjavító technikával 10–15 ezer forintba kerül egy négyzetméternyi felület kezelése. Cégük mindezt 5 ezer forintért vállalja. Nem mellékesen az új eljárás környezetkímélő is az ügyvezető szerint.

Ruga György szerint az eljárás környezetkímélő, jobb és olcsóbb, mint a hagyományos.
Ruga György szerint az eljárás környezetkímélő, jobb és olcsóbb, mint a hagyományos.

– A hulladékot százszázalékosan megszüntetjük, a környezeti terhelést hetedére, a szén-dioxid-kibocsátást tizedére csökkentjük – tette hozzá. – A Magyarországon egy év alatt elvégzett kátyújavítás során felszabaduló szén-dioxid-kibocsátást 250 ezer tonnával lehetne csökkenteni. Így több mint egymilliárd forintot spórolhatna az állam.

A kérdésre, miszerint ha hatékonyabb, olcsóbb, jobb és tartósabb is az eljárás a hagyományosnál, miért nem vezetik be országosan is, Ruga György úgy fogalmazott, hogy az útjavításban jelenleg vannak olyan érdekek, melyek nem engedik a gyors elterjesztését.

A Közkapu utca tehát Markotabödögén az új technológiával újult meg. Szabóné Szűcs Ildikó, a község polgármestere portálunknak elmondta: ha valóban olyan munkát végeztek a cég szakemberei, ahogy azt ígérték, szó lehet a további együttműködésről is.

Olvasóink írták

 • 2. Mátyásfeketeserege 2009. szeptember 16. 12:59
  „Hát a csornai önkormányzet szerintem már szólhatna is nekik hogy itt van munka bőven.
  ha sokkal olcsóbb és jobb is mint a régi technologia ami kb csak 1 évig bírja és utánna ugyanolyan rossz mint volt.
  De gondolom az érdekek lehet hogy itt is közbeszólnak.

  Pl a Kazinczi f utca és Tátra utca kereszteződésében már 3 hete lyuk van azit még elfelejtettek leaszfaltozni.”
 • 1. tódi 2009. szeptember 16. 12:40
  „Példaértékű !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osli csuhéssikerek Budapesten

A közelmúltban érkeztek haza az osli csuhéfonó asszonyok a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által… Tovább olvasom