Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bogyoszlón él a rábaközi ˝öreg néne˝

Bogyoszló - Őzek mellé szegődött pótmamának Gyűrű Jánosné. Három évtized alatt tizenöt állatot kezelt otthonában. Az őzikék évek múltán is megismerték egykori gazdájukat.

˝Mátraalján, falu szélén / lakik az én öreg néném, / melegszívű, dolgos, derék, / tőle tudom ezt a mesét" – írta Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című versében. Nem kell azonban a Mátráig menni, hogy Őzanyóval találkozzunk. A Rábaközben, Bogyoszlón is van egy. Gyűrű Jánosné Jutka néni harmincöt éve vállal ˝pótmamaságot˝ sérült őzek mellett.

Gyűrű Jánosné
Gyűrű Jánosné

– 1973-ban kezdődött, amikor a férjem hazahozott a mezőről egy sérült, törött lábú őzikét – kezd a történetbe a bogyoszlói ˝öreg néne˝. – Gép kaszálta el a lábát. Lippai doktor úr segítségével hoztuk rendbe, egy törött vonalzóval tettük sínbe a lábát. Néhány injekció, gyógyszer és szépen felgyógyult. Kamillával kezeltem, tehéntejjel itattam, takarmány meg mindig volt a ház körül. Ő volt az első, Mucinak hívtuk. Egyszer csak megszökött, egy hónapig a kertek alatt éldegélt. Mindennap tettem ki neki eleséget, hazajárt, de be nem jött. Hívogattam, beszéltem neki és sikerült visszacsalogatni az udvarra. A veszprémi állatkert 500 forintért vette meg tőlünk. Körülbelül egy év múlva a családdal elmentünk Veszprémbe. Ott játszott Muci is a többi őzzel együtt a karámban. Odakiáltottam neki, felkapta a fejét, aztán kivált a csoportból, rohant hozzánk. Ennyi idő múltán is megismert bennünket. Ezután minden évben, ha a férjem a géppel dolgozott a határban és elkaszált állatkával találkozott, hazahozta.

Volt, amikor egyszerre öt-hat őzikét is befogadtak Gyűrűék. Történt, hogy kóbor kutyák törtek be udvarukra és öt jószágot elpusztítottak, a hatodik elmenekült. Vele is találkoztak később a határban.

A felnevelt őzikék kezesek voltak.
A felnevelt őzikék kezesek voltak.

– A Répaszeri-dűlőben vert tanyát, ő volt Peti. Megismertük, mert egy foltban hiányzott a szőre. Rendszeresen kijártunk hozzá, közel is jött, de aztán eltűnt szegénykém. Egy kivételével az összes kezes volt. Az óvodások rendszeresen jártak a házhoz őzikéket simogatni, játszani velük. Egyik-másik még a lakásba is bemerészkedett. Egyetlen bakra emlékszem, amelyik nem szelídült meg, a férjemet és engem is megkarcolt az agancsával. Akadt persze olyan is, amelyiket nem sikerült megmenteni, elpusztult – szól a rábaközi ˝őzmese˝.

A gyerekek is szívesen játszottak az állatokkal – mutatja a fotókon Gyűrű Jánosné, a bogyoszlói Őzanyóka.
A gyerekek is szívesen játszottak az állatokkal – mutatja a fotókon Gyűrű Jánosné, a bogyoszlói Őzanyóka.

Gyűrű Jánosné ismeri a klasszikussá vált gyerekverset. Bár úgy véli, nem róla szól, azért jólesik neki, ha Őzanyóként emlegetik a helyiek. Az elmúlt három évtizedben tizenöt őzikét gyógyított fel sérüléséből. Legutóbb két hete volt lakója udvaruknak, de az apró jószágot nem tudta ˝rendbe tenni˝, elpusztult. Az állatokon kívül még egy hobbija is van. A régiségeket gyűjti. Otthonában kis múzeumot is berendezett az ősök használati tárgyaiból, bútoraiból. Amikor régi házukat bontották, a gerendák között talált egy rozsdás kardot. Az volt az első ˝kincse˝. Azóta aztán a falubeliek is adtak neki ezt-azt, és ő is, ha értékkel találkozik, nem habozik hazavinni. ˝Meg kell becsülni a múltat, őseink sokat dolgoztak, szenvedtek értünk is. Az utókor pedig hadd ismerje meg a régiek világát˝ – tartja Gyűrű Jánosné Jutka néni.

Olvasóink írták

  • 1. arsenal1234 2009. július 06. 17:52
    „gyere velem kisbarátom te lezsel a börkabátom :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is keresik a csornai Margit Kórház igazgatóját

Csorna - A Margit Kórházzal, a városi zöldterületek gondozásával kapcsolatos ügyekben döntött a… Tovább olvasom