Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Bírságot kaphat a rendőrség

A csornai önkormányzat akár meg is büntetné a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot. A szervezet környezetvédelmi bírságot kaphat, ha nem viteti el a több ezer köbméternyi hulladékot a kezelésében lévő Gödrökből. A rendőrség egyeztet a városházával.

Érdekes fordulat állhat be a csornai illegális szemétlerakóügyben. Mint kiderült, a kis-csornai Gödrök szeméttel teli területeinek egy része a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kezelésében van. Rajtuk kívül egy gazdasági társaság és egy magánszemély is érintett mint tulajdonos.

A kis-csornai városrészben illegálisan lerakott, több ezer köbméternyi szemét már hosszú évek óta gondot jelent mind az ingatlantulajdonosoknak, mind pedig az önkormányzatnak.

Szeméthegyek: Nagy Eszter aljegyző szerint a városháza még türelmes, de ha kell, él a hulladéktörvény adta jogával és bírságot szab ki. Fotó: Cs. K. A.
Szeméthegyek: Nagy Eszter aljegyző szerint a városháza még türelmes, de ha kell, él a hulladéktörvény adta jogával és bírságot szab ki. Fotó: Cs. K. A.


 Csorna jegyzője 2005-ben az akkor még létező határőrséggel mint a szemetes ingatlan kezelőjével szemben folytatott le a felhalmozott hulladék elszállítására és ártalmatlanítására vonatkozó hatósági eljárást – bírság kilátásba helyezésével. Az eljárás lezárásaként 2005 végén a határőrség 60 tonna hulladékot szállíttatott el közel 600 ezer forintos költséggel.

Korábban már bemutattuk azt a tarthatatlan állapotot, ami Kis-Csornán a Rét utca környékét most is jellemzi. Több ezer köbméternyi szeméthegyek alakultak ki az elmúlt években, pár méterre a családi házaktól. A Gödrök egy része a megyei rendőr-főkapitányság kezelésében van, így a hulladék eltüntetése is a szervezet feladata. A hulladéktörvény rendelkezik így.

Nagy Eszter, Csorna aljegyzője felvette a kapcsolatot a főkapitánysággal és a szemetes ingatlanok többi tulajdonosával.

– Szóban tájékoztattam a főkapitányságot a helyzetről – mondta érdeklődésünkre Nagy Eszter. – Még e héten az általuk vállalt konkrét intézkedésről várok választ. Ugyanígy a többi tulajdonost is megkerestem, egy gazdasági társaságot és egy magánszemélyt. A hulladékról szóló törvény ugyanis úgy fogalmaz, amennyiben nem állapítható meg a hulladékot jogellenesen elhelyező kiléte, úgy az ingatlanhasználót terheli a hulladékelszállítási, -ártalmatlanítási kötelezettség. Ha záros határidőn belül nem tudják ingatlanjaikat megtisztítani, úgy a jegyző környezetvédelmi hatósági jogkörében eljárva indít eljárást. Ennek eredménye hulladékgazdálkodási bírság is lehet.
Nagy Eszter arra a kérdésre, hogy mekkora összegről lehet szó, egyelőre nem tudott válaszolni. A hulladékgazdálkodási bírság mértékét és kiszabásának módját külön kormányrendelet szabályozza. Sok összetevő mellett a hulladék mennyisége is irányadó. Beszédes adat, hogy 2005-ben a csornai jegyző 500 ezer forintos bírság kiszabását helyezte kilátásba a terület akkori kezelőjével, a határőrséggel szemben. Az összeget végül nem kellett befizetniük, mivel önként 60 tonna szemetet elszállítottak Kis-Csornáról. Benyújtott számláik alapján a szállítás költsége valamivel meghaladta a kilátásba helyezett bírság összegét. Ez tehát kilenc évvel ezelőtt volt. A mostani szállítási költség hasonló hulladékmennyiség esetén is a többszöröse lehet a félmillió forintnak. Ráadásul a szemét inkább több az akkori 60 tonnánál.

Az ügyben érintett egyik tulajdonos név nélkül nyilatkozva a Kisalföldnek elmondta: felelősnek érzi magát, mivel nem keríttette be birtokát. Ugyanakkor, tette hozzá, az illetékes hatóságok is azok, hiszen az évek alatt meg sem próbálták megakadályozni a szemétlerakást. „Nem tudok mást tenni, mint az önkormányzattal együttműködve valamilyen megoldást keresek a mások által odahordott mocsokra" – fogalmazott.
A megyei rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre szűkszavúan reagált: „A terület kapcsán a csornai önkormányzattal az egyeztetések folyamatban vannak" – közölte a főkapitányság sajtóosztálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők az esztergapadnál

Huszonegy éves fiatal hölgy váltja a veszkényi MET-NA nyugdíjba vonuló női munkatársát az esztergapad mellett. Tovább olvasom