Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Bilibáncs-lagzi az ártérben


Egy híján húsz éve rendezik meg a nemzetközileg is ismert és elismert Bilibáncs Népi Hagyományőrző Tábort és Fesztivált. A szervezők minden alkalommal olyan programokkal lepik meg a Rába-parti településre érkező vendégeket, amelyek a népi kultúra „korszerűsített" művészi továbbélését, a különböző népi kultúrák bemutatását szolgálják.

– A Bilibáncs hangulatában és módszerében kissé eltér a szokásos néprajzi rendezvényektől, hiszen az évek során elmosódott a határ az előadók és a hallgatóság között. A fesztivál jellegét nem a szervezők találják ki – mi legfeljebb csak a körülményeket teremtetjük meg –, hanem sokkal inkább az előadók művészi munkájától gerjed az a légkör, amelyben a résztvevők egyszerre alkotókká és befogadókká válhatnak – hangsúlyozta Györe Gabriella.

A fesztivál főszervezője az idei kínálat egyik különlegességeként azt a lagzit említette, ahol a közelmúltbeli igazi szertartás „utóéleteként" holnap este 6 órakor Fazekas Sándor (alias Pamacs) ül feleségével mókás lakodalmat.

– Pamacs régi bilibáncsos, médiaszakemberként hosszú évek óta erősíti a fesztivál filmes vonalát. Mivel az igazi esküvőn nem tudtunk ott lenni, ezért gondoltuk, hogy szórakoztató és nyilvános népi látványosságként Rábapatonára hozzuk a nem mindennapi eseményt. A Rábán szerettük volna tartani, de a vízállás miatt a folyó árterében terítünk a násznépnek. A ceremóniát vőfélyként Búzás Mihály vezeti, apakönyvvezetésre Bakács Tibor Settenkedőt, házassági tanácsadásra Perger Gyulát kértük fel. A násznép szórakoztatásáról a Kajárpéci Vízirevü, Kongó és bandája, valamint Tordas Rádió DJ gondoskodik.

Györe Gabriella elmondta: hogy szombaton – miután végigmulatták az éjszakát, az elrabolt menyasszonyt megkeresték és Dresch Mihály fővédnöksége alatt lezajlott a rábapatonai „csocsó-világbajnokság", Máté Imre bácsa tart előadást a rábaközi táltosokról, majd este 7 órakor átadják a „Patonai Ozgár"-díjat a Bilibáncs bábájának, dajkájának és barátjának. (A részletes program a www.bilibancs.hu honlapon olvasható.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciákat táncoltattak a kónyiak

Győr testvérvárosában, a francia Colmarban szerepelt a közelmúltban a kónyi Pipitér néptáncegyüttes. Tovább olvasom