Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Bevasalták a szétnyílt falakat

Farád - A nyáron szétnyíltak az óvoda falai. Az önkormányzat a közvetlen veszélyt elháríttatta ugyan, de tudják, csak időt nyertek. Új óvodaépületet szeretnének.

Új óvodát szeretne építeni a farádi önkormányzat. A tervek régen elkészültek, de támogatást egyelőre nem sikerült nyerniük. Most újra bizakodnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség írt ki pályázatot. Az intézmény jelenlegi épülete balesetveszélyes. Legutóbb a falak akartak kidőlni, azokat kellett bevasalni.

˝Felújíthatnánk a mostani óvodát is. De akkor szükség lenne az alap, a falak, a födém, a nyílászárók és a tetőzet cseréjére˝ – jellemezte a jelenlegi állapotokat Tompos Béla polgármester. Azaz mindenképpen az építkezés mellett tették le a voksot a farádiak. Az óvoda épülete száznegyven esztendős. Annak idején katolikus iskolának készült, később aztán, a múlt század közepe táján hozzátoldottak még egy részt. Az önkormányzat évente néhány százezer forintot költ rá, de csak belül.

Kívül felesleges felújítani, azokat a hibákat javítjuk, melyek a gyerekek miatt fontosak – mondta Tompos Béla.
Kívül felesleges felújítani, azokat a hibákat javítjuk, melyek a gyerekek miatt fontosak – mondta Tompos Béla.

– Kívül felesleges felújítani, mert csak a hibákat takarnánk el. Odabent tűzoltó munkákat végzünk. Azokat a hibákat javítjuk, melyek a gyerekek miatt fontosak – mondta portálunknak Tompos Béla. – A legutóbbi munka a falak bevasalása volt. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy jó három centit elváltak egymástól. Akármikor megindulhattak volna, balesetveszélyesek voltak. Kívül és a csoportszobákban is összehúzattuk őket, így a közvetlen veszélyt elhárítottuk, de csak időt nyertünk. Sok bajunk volt az 1960-as években hozzáépített tömbbel is. Lapos tetős lévén gyakran beázott, sokat költöttünk a szigetelésére. Most cseréptetősre csináltattuk meg egymillió forintból.

Legutóbb a falakat kellett összehúzatni, mert szétnyíltak. A csoportszoba sarkában jól látszik a vasalás.
Legutóbb a falakat kellett összehúzatni, mert szétnyíltak. A csoportszoba sarkában jól látszik a vasalás.

Az önkormányzat első tervei 300 millió forintos beruházással számoltak. Nemcsak óvoda, de igazi közösségi ház lehetett volna, ha eredményesen szerepelnek a pályázatokon. Ez nem jött össze, ezért a községvezetők – engedve az elképzelésekből – most új terveket készítenek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség írt ki számukra megfelelő pályázatot. Hatvanmillió forintot nyerhetnek óvodaépítésre, ami a beruházás 90 százalékát fedezné. A 10 százalék önrészt vállalná a település. Tompos Béla azt mondja: valamennyi tartalékkal is rendelkeznek és ha kell, nem riadnak vissza a hitelfelvételtől sem.

– A gyereklétszám hetven körül mozog, tehát az intézmény jövője biztosított. Az új épületet a mostani udvaron húznánk fel, modern konyha, csoportszobák, nevelői, szociális helyiségek kapnának benne helyet és minden egyéb, amiket az előírások megszabnak. Aki megnézi, láthatja, hogy óvodánk épülete ebben az állapotában nem felel meg a minimális követelményeknek. Bízunk az újabb pályázati kiírásban, régóta várunk rá, talán most sikeresek leszünk – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszeresen vették a drogot a fiatalok

Drogfogyasztókat és -terjesztőt értek tetten a csornai rendőrök a napokban. Csornai huszonévesek az elkövetők, az elvégzett gyorsteszt kimutatta a kábítószert szervezetükben. Tovább olvasom