Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Beruházások negyedmilliárdból Kónyban

Negyedmilliárd forintos fejlesztésekbe kezd nyáron a kónyi önkormányzat. Intézményeket bővítenek és turisztikai beruházásuk is lesz.


A nyár elején sem szakadt meg a kónyi önkormányzat pályázatos sikersorozata. A közeljövőben összesen 250 millió forint értékű beruházás kezdődik el a községben, jórészt támogatással. Bővítik az óvodát, felújítják az idősek otthonát és az iskolát, átalakítják a faluházat. A szabadidőközpontban turisztikai célú fejlesztések lesznek.

Aller Imre polgármester arról számolt be portálunknak, hogy a napokban kapták a hírt: a regionális fejlesztési tanács újabb két pályázatukat fogadta el.

Az új kónyi óvoda látványterve. 110 millió forintot költenek az intézményre.
Az új kónyi óvoda látványterve. 110 millió forintot költenek az intézményre.

– Az idősek nappali ellátását biztosító épület külső és belső felújítására tizenhétmillió forintot nyertünk – tájékoztatott a községvezető. – Az összköltség tizenkilencmillió, várhatóan a nyár végén kezdődik a kivitelezés. A teljes rekonstrukcióban akadálymentesítjük az ingatlant, parkolót alakítunk ki, korszerűsítjük a fűtést. Jelenleg harmincöten veszik igénybe a szolgáltatást, rövidesen minden igényt kielégítő, korszerű környezetben tölthetik itt a napokat az idősek. A Petőfi utcai óvoda fejlesztésére hatvanmillió forintot kaptunk.A gyerekek kényelme miatt érdemes beruházni - mondta Aller Imre, Kóny polgármestere.
Régi terve a kónyiaknak, hogy az eddig két helyszínen működő óvodát egy helyre költöztetik. Korábban más forrásokból költöttek már az ovira, de közben készültek a teljes rekonstrukcióra is.
Bővítik az épületet két foglalkoztatóval, a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, tornaszobával. Az önrész ugyan nem kevés, közel ötvenmillió forint, de a polgármester szerint a gyerekek kényelme miatt érdemes beruházni. Az átépítést két év alatt valósítják meg.

– Nyári kezdéssel időzítettük ezek mellett az iskola felújítását, a Keréktó Szabadidő Központ fejlesztését, illetve a faluház bővítését. A sikeres pályázatokhoz természetesen önrészt is biztosítunk, szerencsére az önkormányzat olyan bevételekre tett szert a közelmúltban, hogy nem jelent gondot a saját erő – fogalmazott Aller Imre. A polgármester meglátása az, hogy egy-egy sikertelen kísérlet után nem szabad feladni a terveket. Példa erre az óvoda átépítése, amire öt éve vártak Kónyban és többször nyújtották be igényüket különböző forrásokra.

A faluházra hatvan-, az iskolára tizenhat-, a turizmusfejlesztésre
Régi terve a kónyiaknak, hogy az eddig két helyszínen működő óvodát egy helyre költöztetik.
negyvennégy-, az óvodára száztíz-, az idősek gondozóházára tizenkilencmillió forintot költenek. Az önkormányzat tehát negyedmilliárdos fejlesztéseket valósít meg hamarosan. Annyi a pályázatuk, hogy a hivatal munkatársai szinte már nem is bírták a projektekkel járó feladatokat. Ezért a körjegyzőségben meglévő üres álláshelyet pályázati és kulturális feladatokat ellátó referenssel töltötték be. Feladata a pályázatok koordinálása a pályázatírástól kezdve az elszámolásig nemcsak Kónyban, hanem a társközség Győrsövényházon is. Ezen túl a referens részt vesz a helyi kulturális rendezvények előkészítésében, a programok lebonyolításában. Mivel az álláshelyet betöltő köztisztviselő pedagógusvégzettséggel rendelkezik, jogi tanulmányokat folytat, ezért ellátja a jegyzői és fenntartói hatáskörbe tartozó közoktatási intézményekkel – iskola, óvoda – kapcsolatos döntés-előkészítő és ellenőrzési feladatokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nem veszélyeztetett˝ a bűnözőktől Dél-Rábaköz

Növekedett a balesetek, ám csökkent a közbiztonságot romboló esetek száma a Dél-Rábaközben. A térség… Tovább olvasom