Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Becsülete fontosabb volt az életénél

Újabb részletekre derült fény a fehértói temetőben nyugvó katonák halálának körülményeivel kapcsolatban. Fülöp főhadnagy sógornője kereste meg a Kisalföldet.
A Kisalföldben már többször foglalkoztunk (2004. augusztus 24., szeptember 3.) a fehértói temetőben nyugvó Fülöp Nándor főhadnagy sorsával. A második világháborúban elesett katona sorsának fehér foltjai most Budapesten élő sógornője segítségével tisztázódtak. Fülöpné Balázs Márta hozzánk írt leveléből fény derül a főhadnagy halálának körülményeire is.

„ A tragédia idején a katonai dzsipben hárman utaztak. A hátsó ülésen helyet foglaló tisztiszolgát az ölében tartott felszerelése megvédte. Pt ezután az oroszok elfogták és hosszadalmas szibériai fogságba került. Hazatérte után levélben számolt be a szülőknek Fülöp főhadnagy halálának körülményeiről. Nem keveredtek tűzharcba" – szól a sógornő levele, aki számos fotót, levelet, tábori levelezőlapot is őriz sógorától. Ezeket néhány éve a Hadtörténeti Intézet rendelkezésére bocsátotta.
Fülöp Nándort és Karakay Györgyöt az útőr hevenyészve temette el, hiszen az útőrház szomszédságában történt a tragédia. (...) Fülöp Nándor vaskereszt kitüntetést kapott a felsővisói szolgálati helyén vezetett sikeres kitörésért. (...)

Karlövése miatt nem is kellett volna csapatához visszatérnie, de lelkiismerete, becsülete minden más érdeknél hatalmasabb volt.
Fülöpné Balázs Márta egy nyilatkozatot is mellékelt 1947-ből, melyben Kovács Ferenc százados igazolja bajtársa hősi halálát. P volt az, aki utoljára látta életben Fülöp főhadnagyot és Karakay hadapród őrmestert a Bősárkányt Mosonszentjánossal összekötő úton, és később holttestükkel is találkozott ugyanitt, miközben az oroszok már hadifogolyként terelték el a századost.

A sógornő írásában megköszönte a sír gondozását a fehértóiaknak és arról is tájékoztat, hogy néhány évvel ezelőtt tízezer forintot küldött a plébánosnak erre a célra. „Amennyiben a sír gondozását közhasznú munkaként végzik, úgy a pénzből talán új keresztet lehetett volna készíteni. Amennyiben segíteni tudok a történtek felderítésében, úgy szívesem teszem ezt. Bízom benne, hogy a trilógia így kerek és a kör bezárul" – fejezi be levelét Fülöpné Balázs Márta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falubeliek féltik az iskolájukat

Rábacsanakon féltik az iskolát. Hogy megtarthassák az intézményt, inkább a többcélú kistérségi… Tovább olvasom