Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Az országos pékverseny döntője Kapuváron

A kapuvári Berg-szakiskola évértékelőjén elhangzott, gondok vannak a vizsgáztatás terén és problémát jelent az egyre csökkenő gyermeklétszám.

Az idén második alkalommal tartotta előző évének értékelését a kapuvári Berg Gusztáv Szakiskola. Az értékelőre meghívták a város és környékének azon vállalkozóit is, akik a szakképzési hozzájárulás befizetésével segítik a kapuvári intézmény munkáját. Nagyné Szabó Nikoletta intézményvezető tájékoztatójában elhangzott, az iskola oktatási rendszerében nagy szerep jut a szakképzési hozzájárulásnak (szaho), ez teszi lehetővé a fejlesztéseket is. Az igazgató örömmel újságolta, a kapuvári intézmény ad otthont az idei országos pékverseny döntőjének, mellyel az itt folyó szakmai munkát is elismerték a szervezők.

Szakács Istvánné gazdasági vezető a szaho felhasználásáról szólva elmondta, ebben a tanévben tízmilliós nagyságrendű fejlesztést hajthattak végre a befizető cégeknek köszönhetően. Ebből keménységvizsgálót vásárolt az intézmény, hárommilliót fordítottak egy excenter présgép beszerzésére, 2,8 milliót informatikai fejlesztésre, 1,3 milliót a fodrásztanulók eszközeinek fejlesztésére, 2,1 milliót pedig a fémipari tanulók eszközeinek korszerűsítésére. A pincértanulók, a húsipari tanulók és egyéb szakmák is mintegy 1,1 millióból vásárolhattak eszközöket.
Tíz-tizenöt év alatt csődbe mehet a magyar gazdaság a szakemberhiány miatt, amihez még a demográfiai helyzet is rátesz egy lapáttal.

Vasipar – Egyre kevesebb a tanuló, gondban lehet a gazdaság.
Vasipar – Egyre kevesebb a tanuló, gondban lehet a gazdaság.


A szakmai vizsgáztatás körülményeiről Kovácsné Takács Valéria igazgatóhelyettes beszélt. Elmondta, 2009-ben 59-en tettek sikeres vizsgát az iskolában, 3,6-es átlaggal. Tavaly 60 gyermekből 58-an sikeresen végeztek, 3,5-es átlagot teljesítve. Az idei tanév végén 8 szakmában adnak számot tudásukról a Berg tanulói, 22 szóbeli, 19 írásbeli és 64 gyakorlati vizsgán. – Az intézmény költségvetéséből 1,4 milliót fizetünk a vizsgabizottságok tagjainak az utaztatási és anyagköltség felett – mondta az igazgatóhelyettes. Hozzátette, az erre adott állami normatíva természetesen nem fedezi a kiadásokat. Kovácsné Takács Valéria szerint a partnercégek által biztosított külsős vizsgahelyszínek nélkül még a mai színvonalat sem tudnák tartani.
Megyesi Imre projektigazgató a Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás működéséről beszélve elmondta: hiába a szakiskolák technikai feltételeinek fejlesztése, ha a nyolcadikban végzett diákok nyolcvan százaléka nem a szakiskolákban tanul tovább.

– Például vasas területen óriási a szakemberhiány, a végzettek jó része is azonnal az osztrák munkát választja – mondta a szakember. Hangsúlyozta, mivel az oktatási reformok nem egy év alatt érnek be, azonnali intézkedések megtételére van szükség, különben tíz-tizenöt év alatt csődbe mehet a magyar gazdaság a szakemberhiány miatt, amihez még a demográfiai helyzet is rátesz egy lapáttal.

Olvasóink írták

 • 4. kovalygo32 2011. február 14. 16:15
  „A képet elnézve 1991-ben végeztem és semmi változás a szakmai oktató részen,csak egy valami változott a név anno 404.sz suli volt.
  De régen volt”
 • 3. anuvuk 2011. február 13. 18:19
  „A képet elnézve, gyerek a vas fűrésszel, pufajkába, sállal, - na ha úgy, mindent beleadva, biztos levetkőzne.
  1961-ben én is így kezdtem valahogy, alig 50 éve!”
 • 2. rick_ 2011. február 08. 20:32
  „Miért tettek volna fel péket? A cikk nem a pékversenyről szól. Csak a cím :D”
 • 1. kné 2011. február 08. 15:57
  „Minden szép és jó ,de nem lehetett volna akkor pék tanulót feltenni!
  Biztos ezen a napon nem ők voltak gyakorlaton!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis-Rába híd: 108 millióból újul meg a nyár végére - Galéria

Kapuvár - A Kis-Rába hidat márciustól lezárják, kerülőúton lehet közlekedni a városban. Az út… Tovább olvasom