Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Az önkormányzatok segítik a civil szervezeteket

A helyi önkormányzatok igyekeznek támogatni a településeken működő egyesületeket, civil szervezeteket.

Sok-sok számolgatás, osztás-szorzás, átcsoportosítás és módosítás után elkészült a települési önkormányzatok idei költségvetése. Néhány rábaközi község polgármesterétől azt kérdeztük: ebben az évben náluk mennyi pénz jut a civil szférának?
Szalay Imre, Bősárkány: – Tavaly tizenegy egyesületet, társadalmi szervezetet 2 millió 619 ezer forinttal támogattunk. Ezzel szemben  idén 2 millió 172 ezer forintot terveztünk. Az elv ugyanis az volt, hogy az előző évihez képest kilencvenszázalékos szinten nyújtunk támogatást, mivel az önkormányzatnak az államtól származó bevételei is csökkentek. Néhány példa: a sportegyesületnek 2005-ben 1 millió 550 ezer forintot adtunk, az idei terv 1 millió 400 ezer. A tekeszakosztály 300 ezer helyett 270 ezret, az asszonykórus 115 ezer helyett 100 ezer forintot kap ebben az esztendőben.
Tóth Károly, Szany: – Összességében az ez évi támogatás a tavalyi szinten maradt. Fogalmazhatnék úgy is, hogy kevesebbet nem akartunk adni, többet viszont nem tudtunk. A támogatásra szánt összeg meghaladja a 3 millió forintot. Ebből többek között a sportegyesület egymillió 300 ezerrel, a Bokréta egyesület egymillióval, a horgászegyesület 200 ezer forinttal részesül.
Mesterházy József, Enese: – A 2006. évi költségvetésben ugyanannyit terveztünk erre a célra, mint egy esztendővel korábban. Ez az összeg mintegy 2 millió 500 ezer forint. A legnagyobb támogatást, 1 millió 800 ezer forintot a sportegyesület kapja, ebből fedezik az utazási költséget és a közüzemi díjakat is. Más szervezeteknek a pénzbeni támogatáson kívül az önkormányzat biztosítja az infrastruktúrát.
Tompos Béla, Farád: – Az elmúlt évben a civil szervezeteknek és a falunapra együttesen 3 millió 400 ezer forintot költöttünk. Az  idei falunapról még nincs döntés, az összeg viszont nőtt, így  3 millió 600 ezer forint. A legtöbb pénzt – csaknem egymillió forintot – a labdarúgó-szakosztály kapja, részben készpénzben, részben a közüzemi díjak átvállalásával. A többiek közül például az önkéntes  tűzoltókat 240 ezer, a gyermek néptáncosokat 250 ezer, a lovasegyesületet 440 ezer, a cserkészeket 300 ezer forinttal támogatjuk 2006-ban.
Aller Imre, Kóny: – Önkormányzatunk minden évben fontos feladatának tekinti a civil szervezetek támogatását. Idén például 6 millió forintot tervezünk erre a célra, emellett a szervezetek térítésmentesen használhatják a létesítményeket, ha pedig pályáznak, az önrészt az önkormányzat vállalja. Ebben az esztendőben – mások mellett – a labdarúgó-szakosztálynak 2 millió, a kézilabdázóknak 400 ezer, a tűzoltóknak 500 ezer, a polgárőrségnek 400 ezer forintot szánunk.
Lengyel Lajos, Szil: – Készpénzben 1 millió 500 ezer forinttal segítjük a szervezeteket. Azonkívül hozzájárulunk a létesítmények fenntartási költségeihez és vállaljuk a pályázatokhoz szükséges saját rész biztosítását. Említhetem a sportöltöző felújítását, melynek a pályázati önrésze 2,2 millió forint. A támogatási összeget két részben utaljuk. Az egyesületeknek készíteni kell egy költségvetési tervet, amit az elmúlt év bevételeiről, kiadásairól összeállított elszámolással együtt be kell mutatni az önkormányzatnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz a ''parkolóudvarokra''

Kapuvár két önkormányzati tulajdonú udvara évek óta gondot okoz mind a polgármesteri hivatalnak, mind az ott élőknek. A Győri út 25. szám alatti és az úgynevezett „fehér házi" udvar fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a fenntartó önkormányzatnak. Az udvarok állaga több mint húsz éve romlik. A lakók szerint egyes városi rendezvények idején parkolónak használják a területeket. Tovább olvasom