Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Az önkormányzatok segítik a civil szervezeteket

A helyi önkormányzatok igyekeznek támogatni a településeken működő egyesületeket, civil szervezeteket.

Sok-sok számolgatás, osztás-szorzás, átcsoportosítás és módosítás után elkészült a települési önkormányzatok idei költségvetése. Néhány rábaközi község polgármesterétől azt kérdeztük: ebben az évben náluk mennyi pénz jut a civil szférának?
Szalay Imre, Bősárkány: – Tavaly tizenegy egyesületet, társadalmi szervezetet 2 millió 619 ezer forinttal támogattunk. Ezzel szemben  idén 2 millió 172 ezer forintot terveztünk. Az elv ugyanis az volt, hogy az előző évihez képest kilencvenszázalékos szinten nyújtunk támogatást, mivel az önkormányzatnak az államtól származó bevételei is csökkentek. Néhány példa: a sportegyesületnek 2005-ben 1 millió 550 ezer forintot adtunk, az idei terv 1 millió 400 ezer. A tekeszakosztály 300 ezer helyett 270 ezret, az asszonykórus 115 ezer helyett 100 ezer forintot kap ebben az esztendőben.
Tóth Károly, Szany: – Összességében az ez évi támogatás a tavalyi szinten maradt. Fogalmazhatnék úgy is, hogy kevesebbet nem akartunk adni, többet viszont nem tudtunk. A támogatásra szánt összeg meghaladja a 3 millió forintot. Ebből többek között a sportegyesület egymillió 300 ezerrel, a Bokréta egyesület egymillióval, a horgászegyesület 200 ezer forinttal részesül.
Mesterházy József, Enese: – A 2006. évi költségvetésben ugyanannyit terveztünk erre a célra, mint egy esztendővel korábban. Ez az összeg mintegy 2 millió 500 ezer forint. A legnagyobb támogatást, 1 millió 800 ezer forintot a sportegyesület kapja, ebből fedezik az utazási költséget és a közüzemi díjakat is. Más szervezeteknek a pénzbeni támogatáson kívül az önkormányzat biztosítja az infrastruktúrát.
Tompos Béla, Farád: – Az elmúlt évben a civil szervezeteknek és a falunapra együttesen 3 millió 400 ezer forintot költöttünk. Az  idei falunapról még nincs döntés, az összeg viszont nőtt, így  3 millió 600 ezer forint. A legtöbb pénzt – csaknem egymillió forintot – a labdarúgó-szakosztály kapja, részben készpénzben, részben a közüzemi díjak átvállalásával. A többiek közül például az önkéntes  tűzoltókat 240 ezer, a gyermek néptáncosokat 250 ezer, a lovasegyesületet 440 ezer, a cserkészeket 300 ezer forinttal támogatjuk 2006-ban.
Aller Imre, Kóny: – Önkormányzatunk minden évben fontos feladatának tekinti a civil szervezetek támogatását. Idén például 6 millió forintot tervezünk erre a célra, emellett a szervezetek térítésmentesen használhatják a létesítményeket, ha pedig pályáznak, az önrészt az önkormányzat vállalja. Ebben az esztendőben – mások mellett – a labdarúgó-szakosztálynak 2 millió, a kézilabdázóknak 400 ezer, a tűzoltóknak 500 ezer, a polgárőrségnek 400 ezer forintot szánunk.
Lengyel Lajos, Szil: – Készpénzben 1 millió 500 ezer forinttal segítjük a szervezeteket. Azonkívül hozzájárulunk a létesítmények fenntartási költségeihez és vállaljuk a pályázatokhoz szükséges saját rész biztosítását. Említhetem a sportöltöző felújítását, melynek a pályázati önrésze 2,2 millió forint. A támogatási összeget két részben utaljuk. Az egyesületeknek készíteni kell egy költségvetési tervet, amit az elmúlt év bevételeiről, kiadásairól összeállított elszámolással együtt be kell mutatni az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz a ''parkolóudvarokra''

Kapuvár két önkormányzati tulajdonú udvara évek óta gondot okoz mind a polgármesteri hivatalnak, mind az ott élőknek. A Győri út 25. szám alatti és az úgynevezett „fehér házi" udvar fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a fenntartó önkormányzatnak. Az udvarok állaga több mint húsz éve romlik. A lakók szerint egyes városi rendezvények idején parkolónak használják a területeket. Tovább olvasom