Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az elnök nem reagál a vádakra

A kapuvári romák között újra és újra fellángolnak az ellentétek. Hol az Ady Endre utcai építkezés, hol a szociális ruhatámogatás miatt. Az újabb gondot a közelmúltban megrendezett roma kulturális nap váltotta ki.
Kolompár Gyula és Kolompár József a kapuvári romák nevében ismét panasszal élt Károli Tibor kisebbségi vezetővel szemben. Kolompárék azt az eljárást sérelmezik, ahogy a roma nap főszervezője, Károli Tibor, a helyi kisebbségi elnök bánt velük a rendezvényen. Állításuk szerint ők a többség érdekében hallatják hangjukat, szószólójuk pedig Sztojka László, aki ugyan Sopronban él, de kapuvári születésűként szívén viseli rokonai, barátai sorsát.

Meghívó a rokonoknak, belépő ezerért

– Tudomásunk szerint a kapuvári kisebbségi önkormányzat háromszázezer forintot kapott a várostól a roma napra – sorolta a gondokat Sztojka László. – Károli Tibor a programokat meg is szervezte, ám azokon nem minden roma vehetett részt. Készíttetett például meghívókat, melyeket csak a saját rokonságán belül osztott ki. A délelőtti rendezvény focitorna volt, ahol nevezési díjat is kellett fizetni. Kijelentette ezenkívül, hogy sem az oláh cigányok, sem azok, akik más politikai nézeten vannak, mint ő, nem mehetnek oda. De a legsúlyosabb probléma az, hogy az esti bálra belépőt szedett, ezer forintot fejenként. Ezért mindössze egy vacsora járt, sem művészeket, sem más fellépőt nem hívott meg. Persze itt is megnézte, hogy kit enged be. Én például csak úgy tudtam bejutni, hogy a barátaim bevittek. Érdekes volt az is, hogy a belépőt csak addig szedték, amíg én nem jelentem meg a rendezvényen és nem hívtam fel a figyelmet arra, hogy törvénytelen, amit csinálnak. Ekkor Károli Tibor szívbetegségre hivatkozva hazament. Ráadásul a pénz átvételéről semmilyen bizonylatot nem adtak, vagyis utólag már a zt sem lehet megállapítani, hogy hányan fizették ki az ezer forintot.

Politikai ügy lett?

– Meglátásunk szerint Károli Tibor politikai kérdést csinált az egész rendezvényből és kizárta azokat, akik nem tartoztak az ő köreihez vagy rokonságához. Szeretnénk utánanézni a roma nap részleteinek, főként az anyagiakat illetően, mert hosszú évek óta viselkedik így az elnök és ezt már tovább nem akarjuk elviselni. Beszélni viszont nem lehet vele, mert egyszerűen nem áll velünk szóba.
A Kisalföld megkereste dr. Biró Péter kapuvári polgármestert is, és kérte véleményét a felvetettekről. A város első embere szerint ők ugyan nem felügyelhetik a kisebbségi önkormányzat munkáját, de természetesen figyelemmel kísérik azt.

Háromszázezret adott a város

– A roma napi bált magam is meglátogattam, mert úgy éreztem, hogy ezzel megtisztelem az ott szórakozókat – mondta dr. Biró Péter. – Valóban felmerült már akkor éjszaka olyan panasz, hogy belépődíjat szedtek a rendezvényre. Az elnök úrral sajnos már nem tudtam találkozni, mivel ő rosszullétére hivatkozva elment. A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete fél évvel ezelőtt valóban megszavazott háromszázezer forintot arra a célra, hogy abból roma kulturális napot szervezzenek. A pénzt a szervezők felvették és majd számlákkal kell igazolniuk, hogy mire költötték, hogyan használták fel. Ezt a közigazgatási hivatal és a számvevőszék is ellenőrizni fogja. Azt tudni kell, hogy az önkormányzatnak nincs joga a kisebbségi önkormányzat belügyeibe avatkozni és ezt nem is szeretnénk megtenni. Nekünk mindössze olyan kötelezettségünk van, hogy munkájukat szakmailag segítsük, de a problémáikat véleményem szerint saját soraikon belül kell megoldaniuk.

„ Nem nyilatkozom..."

Lapunk megkereste Károli Tibort is, hogy fejtse ki álláspontját az ügyről, ő azonban a felkínált lehetőséggel nem kívánt élni és nem nyilatkozott.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EKG, számítógép, játékok és bútorok

A soboriak jó kapcsolatokat ápolnak a náluk letelepedő külföldiekkel, ők pedig hálából, barátságból… Tovább olvasom