Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Az átalakításról kevés a civilek információja

Mihályiban működik a Rábaköz legnagyobb községi közös önkormányzati hivatala. Hat település ügyeit intézi az önkormányzati központ.

A közigazgatási rendszer januári átalakításával felállt közös önkormányzati hivatalok közül a Rábaközben a Mihályi központú hivatal lett a legnagyobb. Cirák, Gyóró, Hövej, Kisfalud és Vadosfa ügyeit is itt intézik. Három hónapig a közös hivatal látja el a himodi teendőket is.

– A nemrégiben megalakult hivatal gárdája az átalakulás után is jobbára teljes (jelenleg 11 fős) létszámmal fogadja az ügyfeleket. Cirákon volt egyfős szűkítés – mondta a mihályi polgármester, Csitei Gábor.

Egy jegyző és egy aljegyző irányítja a szakmai munkát, az anyatelepülés polgármestere, Csitei Gábor pedig a hat csatlakozott község vezetőit koordinálja. Az együttműködési szerződés aláírásakor döntés született arról is, hogy Cirák mint alközpont ad helyet az aljegyzőnek.

– A helyiek vélhetően nem sokat vettek észre az átalakulásból. Talán csak annyit, hogy Mihályiban néhány napon több az ügyintéző, ám a társult községekben és nálunk is a megszokott arcokkal találkozhatnak az ügyeiket intézők – mondta a mihályi vezető.

Hangsúlyozta, az átmenet során akadtak kisebb zökkenők, de fél év tapasztalatait leszűrve nyáron újragondolhatják a működési feltételeket.

– Úgy vélem, mind a csatlakozott községek vezetőinek, mind a lakosoknak bele kell szokniuk a rendszerbe, utóbbiaknak alkalmazkodniuk kell a hivatali nyitva tartásokhoz – fogalmazott Csitei Gábor. A közös hivatalról szólva hangsúlyozta, így a településeknek olcsóbb a fenntartásuk. Például eddig közel 10 milliót fizetett Mihályi, most 2,3 millió forinttal járul hozzá a közös hivatal működéséhez.

– Ugyanazon arcok fogadnak a helyi hivatalban, mint akikkel ez idáig dolgom volt, ugyanolyan jó munkát végezve – jelentette ki érdeklődésünkre Vassné Lakos Katalin mihályi lakos. Az átalakításról annyit hozzátett, annak okáról, költségeiről, részleteiről nincs túl sok információja annak ellenére, hogy több helyi civil szervezet munkájában is részt vesz.

A szintén mihályi Halász László megjegyezte, a közigazgatási átalakítást egy közmeghallgatáson ismertették a lakosokkal, ám annak szakmai indokaival, részleteivel nem is nagyon kíván foglalkozni. – Két-három hetente járok a hivatalba. Szerintem itthon akkor is segítenének az emberen, ha ez az összevonás nem történt volna meg. Az itteniek ismerik egymást, segítenek a másikon. A közös hivatal addig érdekel, amíg rendesen végzik a dolgukat, az eddigieknél rosszabb ne legyen az ügyintézés – fogalmazott Halász László.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdik a termelést a községi földeken

Hatmillió forinttal kevesebb pénz áll az árpási képviselő-testület rendelkezésére idén, mint tavaly. Tovább olvasom