Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Augusztusban és októberben is emelkedik még a liszt ára

Augusztus közepétől várhatóan 15–20 százalékkal emelkedik a liszt ára – tudtuk meg a Pannonmill Rt. vezérigazgatójától.
A napokban a Magyar Pékszövetség elnöke bejelentette, hogy 10–15 százalékkal emelik a kenyér árát. De vajon hogy alakult a búza ára és mi várható a liszt esetében? Ezt kérdeztük Csordás S. Tibortól, a Pannonmill Rt. vezérigazgatójától.

– A gabonaárak eddig az intervenciós árszint körül alakultak – kezdte Csordás S. Tibor. – Ám az ország nyugati részén tapasztalt élénk külföldi kereslet miatt az árszintek még magasabbak. Az intervenciós ár 101 euró/tonna. Országosan kilónként 25–28 forintért lehet búzát vásárolni. Közben emlegettek 30–32 forintot is, de mostanra helyreállt a kereslet. Ez az ár a malmi búzára vonatkozik, amely tavaly kilónként 17 és 19 forint körül indult aratáskor. Ahhoz képest ez egy jelentős emelkedés. Ezért a liszt ára mintegy 15–20 százalékkal magasabb lesz augusztus közepétől.
Ugyanakkor Csordás S. Tibor hozzátette: a 15–20 százalékos lisztáremelést akkor határozták el, amikor 24–25 forintos búzafelvásárlási árral számoltak. De mostanra kiderült, hogy 24–25 forintért nem adnak búzát. Ezért októberben biztosan lesz egy újabb áremelés. Ennek mértéke még nem ismert, de vélhetően nem éri el az augusztusi emelés szintjét.

– A liszt árának emelése gazdasági kérdés és nem csupán egy gondolat. A második áremelés pedig attól függ – mértékében, de nem idejében –, hogy milyen lesz a felvásárlási ár az elkövetkező időszakban – jelentette ki a vezérigazgató, aki az idei évet vízválasztónak nevezte, mivel szerinte a magyar gabona ára az idén az intervenciós ár körül áll meg. Tavaly Nyugat-Európában mindenütt az intervenciós ár felett alakultak a malmi felvásárlási árak, miközben a magyar gabonáé jóval alatta volt.
Csordás S. Tibor elmondta: az aratás egy hete befejeződött, a termés erős közepesnek mondható. Az országos búzamennyiség közelíti az eredetileg tervezett mintegy 4 millió tonnát. Ebből az ország szükséglete 1,6–2 millió tonna, 2–2,4 millió tonna a szabad készlet, amely intervencióra vagy értékesítésre kerül. Az idén extra minőséget takarítottak be a termelők, szinte nincs is takarmánybúza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felveri a gaz a miklósmajori laktanyát

Pető Lajos kisebb hátrányként említette, hogy a nyolcvanas évekig alföldi fiatalokkal töltötték fel az állományt, akik haza- és visszautazásával szinte állandó problémák voltak. A határőrség vezetése 1983-tól kezdte környékbeliekkel és a szomszéd megyéből való katonákkal megtölteni a miklósi laktanyát. Legnagyobb létszámuk hetvennégy határőr volt, a bezáráskor alig harmincfős hivatásos állomány után csukódott be a kapu. Tovább olvasom