Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Árokásás milliárdokból

Rábaköz - Csapadékvíz-elvezető árkokra szükség lenne, ám az önkormányzatok támogatás híján nem tudják megvalósítani a beruházást. Noha egyik-másik település kész tervekkel rendelkezik.
A gyakori esőzések, az ismétlődő felhőszakadások miatt egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a csapadékvíz-elvezető árkok állapota.
Úgy tűnik, szinte mindenütt szükség lenne az ár- kok rendbetételére vagy újak készítésére. Csakhogy, mint annyiszor, megint közbeszól a pénzhiány.

Víztócsák: A csornai Thököly utcában is régóta gondot okoz a csapadékvíz-elvezetés.
Víztócsák: A csornai Thököly utcában is régóta gondot okoz a csapadékvízelvezetés.


A megkérdezett települési vezetők többsége is ezt vetette fel.
– A csapadékvíz-elvezetés néhány helyen nálunk is gondot okoz – közölte Gyopáros Alpár csornai alpolgármester. – Például a Laky Döme, a Béke, a Thököly és az Andrássy utcákban a vízelvezető hálózat rendbetételének költsége eléri az 55 millió forintot. Erre adtunk be pályázatot. A támogatás mértéke kilencvenszázalékos, tehát szerencsére nem magas az önrész. Azt nem tudjuk, nyerünk-e, azt az ígéretet kaptuk, hogy még nyáron döntés születik a pályázatról. Gyopáros Alpár elmondta: arra már ügyelnek, hogy útépítéseknél, -felújításoknál a vízelvezető árkok is elkészüljenek az utcákban. Ha azonban a városban mindenütt felújítanák az árkokat, a költségek meghaladnák az egymilliárd forintot. Végül felhívta a figyelmet a lakosság felelősségére is, hiszen sajnos gyakori, hogy azért nem tud elfolyni a víz, mert betemetik a kanálisokat, átereszeket.

Enese önkormányzata a legveszélyeztetettebb utcákban tíz évvel ezelőtt megoldotta a vízelvezetést – közölte Mesterházy József polgármester. Az árkok állandó karbantartására azonban szükség van. Korábban tervek is készültek a csapadékelvezetésre, de az abban foglaltak megvalósítására akkor sem volt pénz és most sincs.

Németh Gergely településvezető szerint Szanyban nagy gondot okoz a csapadékvíz-elvezetés. Mindig a pillanatnyi helyzethez alkalmazkodva próbálják elhárítani a veszélyt.

– Kész tervekkel rendelkezünk, várjuk a pályázatot, hisz ezt önerőből képtelenség megvalósítani, mivel a beruházás költségvetése meghaladná az egymilliárd forintot. Az első két ütem költségei is elérik a 660 milliót.
Szilban is fontos lenne az árkok, átereszek rendbetétele, ám a pénzszűke gátat szab az elképzeléseknek, miként Lengyel Lajos polgármester fogalmazott, a tervezés is több millió forintba kerülne. Azonban ha reális összegű önrésszel lehetne pályázni, azt a lehetőséget itt sem hagynák ki. Akkor sem, ha nem egy ütemben valósulhatna meg a beruházás.
Bősárkányban is szükség lenne az árkok rendbetételére, de a beruházás több tízmillió forintot emésztene fel – tudatta Szalay Imre településvezető. Az iskola melletti részen az idén szeretnék megoldani a vízelvezetést, azonkívül másutt is gondozzák az árkokat, de saját erőből képtelenek nagyobb beruházásra.

Aller Imre szerint Kónyban az árkok kilencven százaléka szikkasztó és ezek tisztítását, iszapolását az útépítésekkel együtt elvégzik. A polgármester elmondta, hogy veszélyeztetett területnek számított a falu középső része, ám a szabadidőpark kialakításával egy időben a csapadékvíz elvezetését is megoldották.


Olvasóink írták

  • 1. Lacikó 2008. július 20. 12:52
    „Tanulni az elődöktől.Ha 1 cigány 1 nap 10méter árkot ás ki,akkor amennyi cigány(segélyes)van csornán,hány méter árkot ás ki x nap alatt?Nem milliárdok kellenek,hanem fele annyi vér a pucába,mint a monoki elöljárónak.Ő elöljáró!A mieink megélhetési semmik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét padokat törtek a vandálok a belvárosban

Csorna - Újra vandálok garázdálkodtak a csornai belvárosban. Működésük eredménye több összetört pad… Tovább olvasom