Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Anya, nem tudok felkelni...

A Kisalföld „Jóakarat hídja" alapítványához fordult segítségért egy dénesfai anya, aki egyedül neveli három gyermekét. Köztük egy mára mozgás- és beszédképtelen nyolcéves kisfiút. A község már segített, most lapunkon volt a sor.
Egy rendezett körülmények között élő közösségben is ritka és megindító az a tapintható szeretet, odaadó gondoskodás, mely a dénesfai Maroskövi családban magától értetődik. A két kislány, a tízéves Eszter és a tizenegy éves Klaudia szinte csüngnek magatehetetlen, nyolcéves Dániel öccsükön, lesik, várják a kisfiú csak szemével elmondott kívánságait, hiszen a gyermek mára beszélni sem tud. A fiú 2009-ben egy reggel minden előzmény nélkül nem tudott felkelni. Azóta édesanyja orvostól orvosig viszi egy végleges diagnózisért. A kisfiú állapota azonban rohamosan romlik.

A Maroskövi család: A két kislány mindenben segíti édesanyját és súlyos beteg öccsüket, Dánielt.
A Maroskövi család: A két kislány mindenben segíti édesanyját és súlyos beteg öccsüket, Dánielt.

Ezt a családot tartja fenn – néha csodával határos módon –, egymagában az anya, a harmincegy éves Maroskövi Klaudia. – Eredendően is dénesfai származású vagyok, még nagyszüleim révén – kezdte történetét a fiatalasszony. Szüleivel azonban 1994-ig Győrben laktak, akkor költözött vissza a család a dél-rábaközi kis községbe. Klaudia gyermekei már itt születtek Dénesfán.

Maroskövi Klaudia, Dániel, Eszter és Klaudia édesanyja 2006 óta egyedül neveli három csemetéjét. Az első időkben ez kevésbé okozott problémát, hiszen a dolgos családanya három műszakban dolgozott egy répcelaki üzemben. Egy hétköznapi, februári este lefektette kisfiát, aki reggel már nem tudott felkelni. Dániel csak mozdulatlanul feküdt az ágyában és sírt: – Anya! Nem tudok felkelni! – zokogta.

– Ez 2009-ben volt, azóta gyermekem állapota rohamosan rosszabbodik, hiába járunk Soprontól Pécsig, egyelőre nincs végleges diagnózis magatehetetlen kisfiam betegségére – mondta az anya. Először csípőficamot diagnosztizáltak az orvosok, ez azonban napjainkra megdőlt. A gyerek már sem mozogni, sem beszélni nem tud, önmagát sem tudja ellátni. Az anya – néha emberfeletti munkával – gondozza csemetéjét, ez amellett is kitölti minden napját, hogy a kisfiút befogadta a győri Bárczi-iskola. – Sajnos ez sem jelent teljes megoldást, hiszen hiába bentlakásos az intézmény, Dánielt több esetben haza kell hozni – mesélt a hétköznapokról a fiatal anya. Hangsúlyozta azonban, két kislánya felnőtt módon viselkedve minden házimunkából kiveszi a részét. A tíz- és tizenegy éves lányok felelősséggel döntenek a bizony ritkaságszámba menő bevásárlásokkor. Ahogy édesanyjuk elmondta, tinédzser lányai nagyon árérzékenyek még a ruházat terén is.

A lányok lapunknak elmondták, testvérük betegsége még pályaválasztásukat is befolyásolta, a nagyobbik lány gyógypedagógus, a kisebbik masszőr szeretne lenni.

Ahogy Maroskövi Klaudia elmondta, a Kisalföld alapítványához már nagy reménytelenségében fordult. „Tudom, hogy esetem nem a legegyedibb, főleg ebben a világban, mely tele van nehéz sorsú emberekkel, én most mégis Önökhöz fordulok" – írta levelében. Utóbb emigyen fogalmaz: „Sokáig szégyelltem a helyzetünket, küzdöttem, de mindig falakba ütköztem, hatalmas akadályok gördültek elém, melyekkel már képtelen vagyok segítség nélkül megbirkózni."

Még 2007-ben teljesült nagy álmuk: önkormányzati segítséggel, 15 éves szerződéssel kaptak egy házat Dénesfán. A fiatalasszony elmondta, a dénesfai önkormányzattól már számos esetben kaptak segítséget, nagyanyja tejet, kenyeret vesz a családnak, ám az asszony gyakran már nem tudja, rezsit fizessen vagy ételt vegyen a gyerekeknek. A nyári étkeztetés keretében kapnak hétköznaponként két adag ebédet, sokszor ha ez nem lenne, főtt ételt sem nagyon látnának.

– Az egyetlen biztos pont az életünkben, az a házunk, aminek a felújítása évekkel ezelőtt abbamaradt, de rendesen fizetjük az albérletet, így legalább fedél van a fejünk felett – mondta Klaudia.

A Kisalföld alapítványa a dénesfai nehéz helyzetű családnak 150 ezer forintos támogatást tett lehetővé, ezenfelül lapunk megpróbál megfelelő specialistát is keresni a kisgyermek számára. A dénesfai kisfiú sorsát tovább követjük, amennyiben erőfeszítéseinket eredmény koronázza, úgy a Kisalföld a későbbiekben beszámol Dániel további sorsáról.

Orvosspecialistára lenne szükség. Maroskövi Klaudia elmondta, Dániel betegségét először egy megyei kórházban, később Pécsen vizsgálták, majd újra Sopronba került. A jelenlegi diagnózis szerint a kisfiúnak úgynevezett ataxiás tünetei vannak. Lapunk megtudta, e tünet-
együttest kisagyi betegségek, keringési zavarok vagy egyéb idegrendszeri betegségek is okozhatják. A dénesfai család napjainkban is leletekre vár, ahogy az édesanya mondta, egy specialista bizony nagyon hiányzik kisfia gyógyulásához.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya, nem tudok felkelni...

Tovább olvasom