Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Alpaka bébik születtek a Rábaközben! - videó, fotók

A csődör alpakát Jordy Clasie holland labdarúgó után nevezték el. A kis szemtelen már most udvarol a kancáknak, akik ezt nem veszik túl jó néven.

A kisalfold.hu tavaly november elején adott hírt arról, hogy három alpaka érkezett Új-Zélandról a Rábaközbe.

Harmony, Színarany és Adonisz Aucklandben szállt repülőre; a két kanca és egy csődör három napos utazást követően foglalta el új otthonát Jobaházán.

Csilla egyelőre árnyékként követi anyukáját, Clasie már a kancákkal "szemtelenkedik" 

Fél évvel híradásunk után tavasszal két alpaka bébi született a jobaházi farmon. "Clasie - akit Jordy Clasie, a Feyenoord holland válogatott labdarúgója után nevezett el az unokánk - április végén jött világra, míg Csilla május közepén született.


Balra Clasie, jobbra Csilla - fotók: Cseh Róbert

Clasie-t ugyan még hónapokig szoptatja az anyja, de már szemtelenkedik a többi kancával. Utóbbiaknak nem tetszik mindez, s ha megelégelik az udvarlását, leköpik az alpaka bébit. Ezért foltos általában a feje. Csilla egyelőre árnyékként követi anyukáját, s szinte egész nap vele van.


Pár nappal a születése után az alpaka bébit kék vászon melegítette
Pár nappal a születése után az alpaka bébit kék vászon melegítette


A párosítást mindig célzottan végezzük el, azaz a kancák és a mének nem élnek együtt, külön-külön udvarban legelésznek. Így igyekszünk a minél erősebb vérvonalat fenntartani" - kezdte érdeklődésünkre Demjén Mihály, a jobaházi Magyar Alpaka Kft. telepvezetője.


Videó: Cseh Róbert


Augusztusban újabb alpaka bébi születik

"A kis alpakák fél éves korukig szopnak, addig nem szabad őket elválasztani az anyjuktól.

Augusztusra várjuk még egy kanca ellését a farmon. Remélhetőleg három kis alpakával zárjuk az évet, ami ránk fér: sok szomorúságot okozott, hogy az Új-Zélandról érkezett kancák elvesztették kicsinyüket.

Ráadásul Színarany nem sokkal a vetélés után olyan súlyos gyomorfekélyt kapott, hogy el kellett altatnunk. Sajnos, minden jel szerint nem bírta a hosszú utazással járó megpróbáltatásokat" - vette át a szót Demjén Mihályné.

Íme, a Wikipédia alpakákról szóló írása!

Nagy érték az alpaka gyapja - "sapkákat, kesztyűket szeretnénk készíttetni, akár helyben, Jobaházán"

Arra a kérdésünkre, mi lesz a kis jövevények sorsa, a következő választ kaptuk Demjén Mihálynétól: "ez a kérdés nagyban függ a gyapjuk minőségétől.

Minden alpaka gyapját évről évre denveri laboratóriumban vizsgáltatjuk meg, szerencsére remek eredményeket kapunk az Egyesült Államokból, a gyapjuk egyenletesen vastag, nem szakad.


Egyre népesebb alpaka állomány a cél Jobaházán

Szeretnénk az állományt bővíteni, mivel távlati tervünk az, hogy találunk olyan magyar gyapjúfeldolgozót, aki képes fonalat készíteni a nyers gyapjúból.

A fonalból sapkákat, kesztyűket szeretnénk készíttetni, akár helyben, Jobaházán. Utóbbi termékek világszerte egyre keresettebbek az alpakák rendkívül puha, bőrirritációt gyakorlatilag nem okozó gyapja miatt".

A jobaházi alpakák Facebook-oldalát ide kattintva tekinthetik meg!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapukom: tucatnyi feladat, nullszaldó közeli működés

Közel húszmillió forintos árbevételt termel Kapuváron a parkolás és a Hany Istók Centrum. Az önkormányzat cége így több évre vetítve nullszaldó közeli. Tovább olvasom