Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Állandó vízminőség-vizsgálat

A szennyvíztisztító telepnél a beérkező szennyvizet kifogástalan minőségben tisztítják meg.

Az emberek a szennyvíztisztító telepet szennyező forrásnak képzelik, noha valójában az oda beérkező víz a szennyezett. Kezelése után olyan minőségben kell visszakerülnie az Keszeg-érbe, hogy ne okozzon kellemetlenséget – állítja a Pannon-Víz Rt. Csornai Üzemmérnökségének vezetője.

Markotabödögeiek panasza nyomán nemrégiben (Kisalföld, április 22.) írtunk arról, hogy bűzlik a Keszeg-ér, zavaros a víz, olykor haltetemek rútítják. Akkor elmondta tapasztalatait az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese, dr. Horváth Lajos is. Ennek kapcsán Déri István, a szennyvíztisztítót működtető Pannon-Víz Rt. Csornai Üzemmérnökségének vezetője is kifejtette álláspontját.

– A Keszeg-érrel kapcsolatos panasz kivizsgálása során a tisztítótelep üzemét ellenőrizték a felügyelőség szakemberei – közölte Déri István. – A helyszíni ellenőrzésről, illetve a laborvizsgálatokról jegyzőkönyv készült, amely igazolja, hogy vízszennyezést és halpusztulást nem okozhattunk. A telepen a technológiai fegyelmet folyamatosan betartjuk, a kimenő víz minőségét heti gyakorisággal akkreditált laboratóriumban vizsgálják. Emellett naponta a telepen is végzünk laborvizsgálatot.

A tisztítás jó minőségét egyértelműen tanúsítja, hogy akkor sem jelentkeztek kifogással, amikor télen a Keszeg-ér vízhozama alacsony volt. Az üzemmérnökség vezetője elmondta: a technológia fejlesztése során az oxidációs légbefúvó kompresszorokat lecserélték, az újak 25–30 százalékkal nagyobb teljesítményűek. Így az időszakosan nagyobb szervesanyag-terheléssel is könnyedén megbirkóznak.

– A szennyvíztisztítóra korábban a hatos vízminőségi kategória volt érvényes. Ezen az EU-s jogszabályok oly módon változtattak, hogy egyes paramétereknél szigorítást, másoknál magasabb határértéket állapít meg – fűzte hozzá Déri István. – Mi ezeket az értékeket tartani tudjuk, a minták többségénél határérték alatti tisztítási hatásfokot érünk el. Azonban azt is el kell mondani, hogy az emberek a szennyvíztisztító telepet szennyező forrásnak képzelik. Pedig valójában a tisztítóba beérkező víz a szennyezett, amelynek kezelés után olyan minőségben kell visszakerülnie az élő vízbe, esetünkben a Keszeg-érbe, hogy ne okozzon kellemetlenséget.

Az üzemmérnökség vezetője megjegyezte: rajtuk kívül másnak is van kibocsátási jogosítványa a Keszeg-érbe, így az esetleges szennyezés más forrásból is származhat. Haszonits József Ellenőrzés: Baranyai László, a szennyvíztelep vezetője a vízmintával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió intézményfelújításra

Kapuváron az önkormányzati intézmények felújítására tízmillió forintot szánnak  idén. Ez… Tovább olvasom