Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Alkotótáborban Egyiptomról

Ifjúsági tábort tartanak Rábcakapin, az egykori iskolában és lelkészlakban. A győr–mosoni és a soproni egyházmegyék szervezésében várják a gyerekeket és a fiatalokat.

1996 óta népesülnek be évről évre az evangélikus egyházközségnek visszaadott épületek a nyári hónapokban. Tematikus táborokat rendeznek, különböző témakörök jegyében szervezik a programokat. Az elmúlt négy évben a magyar történelem egy-egy korszakát dolgozták fel a résztvevők.

A tábor vezetői, pedagógusai egyiptomi jelmezekben várták a gyerekeket, akik az ország minden részéből érkeztek.
A tábor vezetői, pedagógusai egyiptomi jelmezekben várták a gyerekeket, akik az ország minden részéből érkeztek.

Volt szó a honfoglalásról, a középkorról, a török korról, 1848-ról. Idén Egyiptomot ismerik meg a gyerekek. Történelmét, hagyományait, vallási életét. Tubán József lelkész, a győr–mosoni egyházmegye ifjúsági felelőse például a Biblia egyiptomi vonatkozásairól tart előadásokat.

A tábor főszervezője, Horváth Anita soproni pedagógus elmondta: két turnusban több mint száz gyerek és fiatal számára szerveznek tartalmas programokat.

– A tábor nyitott, bárki jöhet, még az életkor szempontjából sincsenek éles határok – jegyezte meg. – Az ország minden részéből érkeznek hozzánk, például Egerből, Szekszárdról, Tatabányáról is.

A foglalkozásokról hozzátette: készítenek egyiptomi ékszereket, ruhákat, de építettek piramist is. Hagyományos tevékenységeik a korongozás, tűzzománcolás, gyékénykészítés, a helyi népi mesterségek megismerése. Megnézik a táborozók a rábcakapi tájházat is, benne a néprajzi bemutatóval. Felügyeletet pedagógusok, önkéntes segítők vállalnak.

Horváth Anita büszke rá, hogy vannak olyanok, akik még gyerekként jártak először Rábcakapin, ma pedig mint segítők vesznek részt a munkában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok külföldi utazása

Rábatamási - A helyi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói a Comenius-program keretében utazhattak a… Tovább olvasom