Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ahány ház, annyi (temetői) szokás

A hagyományok okán falun a koporsós, városban az urnás temetkezés a gyakoribb.


A temetkezési szokások változása a Rábaközben is megfigyelhető. A csornai Abdai Imre, az egyik temetkezési cég csornai kirendeltségvezetője szerint a hagyományos és az urnás temetések aránya napjainkra elérte a fele-fele arányt.

– A falvakban még jobban élnek a hagyományok, ott erősebb a koporsós temetkezés szokása. Ám a városokban jóval gyakrabban választják az urnás temetkezési formát – mondta Abdai Imre. Hozzátette azonban, utóbbiak egy része még mindig a megvásárolt sírhelyekre korlátozódik, urnafalak építésébe még nem minden kistelepülés fogott bele. Pedig igény lenne rá.

Utóbbi kijelentést erősítette meg lapunknak Szalai Zoltán farádi polgármester. – A katolikus temetőben jelenleg éppen egy új ravatalozót építünk. Eddig a Sarlay család kriptáját használták e célra. Az új ravatalozó létrehozására például a Rózsafüzér Társulat több mint egymilliót gyűjtött, ám a faluban a jelentkező igények miatt tervezzük urnafal építését – mondta Szalai Zoltán. Úgy véli, a változó szokások mellett a könnyebb gondozhatóság is az urnás temetés gyakoriságát erősíti. Farádon már többen a meglévő sírokba is így temetkeztek.

– Olyan urnafalat tervezünk, ami a növekvő igények miatt bővíthető lesz – tette hozzá. A farádi vezető elmondta, ezt a temetkezési formát az időjárás is befolyásolja, hiszen csapadékosabb időszakban, a nagyobb talajvíz miatt más módot nem is engedélyeznek a hatóságok.

Az igények növekedéséről számolt be Horváth Ferenc szárföldi vezető is, ám kiemelte, a rábaközi községben egyelőre különálló területet jelöltek ki az urnáknak, ahol a családok egyedi oszlopot emelnek szeretteik hamvainak.

Rábatamási: Dráguly Julianna és Geiger Hilda takarítják az évekkel ezelőtt épült falat.
Rábatamási: Dráguly Julianna és Geiger Hilda takarítják az évekkel ezelőtt épült falat.

Egységes urnafalon gondolkodnak Szárföldön is, ám ennek építésére forrásokat és helyi elképzeléseket keresnek. Rábatamásiban évekkel ezelőtt építettek urnafalat, ahol már több család urnája is helyet kapott. Spiteller László polgármester szerint egyelőre a meglévő kielégíti az ebbéli igényeket.

Érdekes tendenciának lehetett tanúja Molnár János babóti polgármester. A falu évekkel ezelőtt a környék egyik legszebb urnafalát építette meg, közel nyolcszázezer forintból.

– Akkoriban olyan nagynak mutatkoztak az igények, hogy a falu vezetése áldását adta a beruházásra – mondta a polgármester. Talán a hagyományok tisztelete miatt, de azóta is csak egyetlen ember hamvait őrzi az urnafal. – Igazából még a helyhiány sem indokolná ezt az utóbbi formát. Temetőnkben ugyanis még egy focipályányi hely van a koporsós temetkezésre is – mondta Molnár János.

Ha a szokások egyelőre csak a városokban változnak, a temetések költségei már az urnás megoldást helyezik előtérbe. Abdai Imrétől megtudtuk, egy urnás temetés költsége hetven százaléka a hagyományos temetkezési formának. Az árak itt is széles skálán mozognak, egy urna költsége tíztől százezer forintig terjedhet, egy koporsóért hatvantól kétszázezer forintig fizethetnek a gyászoló családok. Ahogy azonban Abdai Imre hangsúlyozta, a temetkezési szokások terén még falun hagyománytisztelőbbek az emberek.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turi György kontra város: meghallgattak néhány tanút

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Turi György kontra csornai városháza per hétfőn. Tovább olvasom