Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Adományok csak meghívóval

Beled–Kapuvár - A térség gyermekeinek ötöde szorul segítségre a beledi szociális központ vezetője szerint. Az esetek száma egy év alatt több mint ezerrel nőtt. Kapuváron a rászoruló családok száma az utóbbi években megduplázódott.
A beledi Egyesített Szociális Központ vezetője, Odoricsné Buthi Krisztina elmondta: a rászoruló családok számára Németországból érkezik ruha, cipő, egészségügyi felszerelés és műszaki cikk, az adományokat minden év novemberében osztják szét. A szociális központ vezetője szerint tavaly olyanok is részesültek az ajándékokból, akik nem jogosultak arra, ezért idén a rászoruló családok részére meghívókat küldött a szociális központ, és csak ennek felmutatásával lehetett az osztáson részt venni. Kapuváron az egész évi adománygyűjtésen kívül karácsonykor ünnepélyes keretek közt vehetik át adományaikat a rászoruló családok. Számuk – a helyi családsegítő intézet vezetője szerint – az utóbbi években megduplázódott.

Adományosztás Beledben: Idén először csak meghívóval lehetett bejutni.
Adományosztás Beledben: Idén először csak meghívóval lehetett bejutni.

A vezető által közölt adatok megdöbbentőek. Eszerint az illetékességi területükön élő 2200 gyermekből több mint 400 tizennyolc év alatti gyermek szorul a szociális központ segítségére. Ha emellé még hozzátesszük, hogy a szociális központ gyermekjóléti szolgálatának ügyfélforgalma (a szolgálathoz gyermekjóléti ügyben látogatók száma) több mint ezerrel meghaladja a tavalyi közel kétezret, akkor könnyen belátható, riasztó a tendencia a segítségre szoruló gyermekek esetében. Az anyagi problémák mellett egyre gyakoribb a magatartási, tanulási és viselkedészavarral küzdő gyermek. Hasonlóan rosszak az adatok a családsegítő szolgálat szempontjából is, a belediekhez tartozó tizenhat településen már tavaly is százzal több esetet regisztráltak a 2006-os közel négyszázhetven ellátottnál. A rászorultak számának növekedése észlelhető a hagyományos novemberi adományosztáson is. Idén a jogosultak a szociális központban vehették át azt a meghívót, melynek felmutatásával mehettek csak be a németországi adományokért. Közel százötven meghívót osztottak szét az Egyesített Szociális Központ tizenhat településén. Az intézményvezető elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan közel negyven élelmiszergyártó és -forgalmazó céggel vették fel a kapcsolatot. Jelentős támogatást kaptak egy játékokat forgalmazó cégtől is, melynek ajándékait az intézmény keretein belül működő családi napközi részére ajánlották fel.

A kapuvári családsegítő intézet – 1998-as megalakulása óta – egész évben folytatja adománygyűjtő akcióját, ám az ajándékosztás hagyományosan a karácsonyt megelőző hetekben „éri el csúcspontját". A gyűjtésbe két éve besegít a Szent Anna-templom, a helyi zeneiskola és az ausztriai Nagymarton (Mattersburg) is. Garabné Gulyás Mária intézményvezető elmondta, a karácsonyi, ünnepélyes ajándékosztáson mintegy százötven család veheti át csomagját (minden megjelent gyermek szintén ajándék játékkal távozik), ám ehhez hozzátette, az utóbbi években megduplázódott az adományokra szoruló családok száma Kapuváron is. A karácsonyin kívül év közben is több mint ötven család kap valamilyen segítséget. – Az óvodákkal és az iskolákkal egész évben figyeltetjük a gyermekek körülményeit és szükség esetén azonnal segítünk – mondta Garabné Gulyás Mária.

Már tavaly is több mint öttonnányi adomány érkezett Németországból Beledbe. A Baden-Württemberg tartománybéli Riesbürg város egyik teniszklubjának tagjai gyűjtik össze a kinti adományokat, ebből a németországi magyarok is kiveszik részüket. Idén harmadszor érkezett szállítmány a településre. A két teherautónyi szállítmányban műszaki cikkek, gyógyszerek és egészségügyi cikkek, sok új ruha is volt. A gyűjtést végző német vendégek elmondták: folytatják adománygyűjtő akcióikat.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. november 21. 09:43
    „No vajon melyik piacion látnak mezek a holmik napvilágot? Talán a sajtó munkatársai ott is fotózhatnának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki nem mond igazat?

Csorna–Budapest - A csornai elkerülőút építésének ügyében interpellált ismét Áder János. Azt… Tovább olvasom