Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Adó- és díjbevételt hoz a városnak

A beruházó szerint javítja a villamosenergia-ellátás biztonságát, emellett iparűzési és építményadót, valamint bérletidíj-bevételt hoz a városnak a Csornán felépítendő szélerőmű.
Szélerőmű építése kezdődik a napokban Csorna külterületén, a Barbacsi út mentén. A beruházó a kisalföldi Presztízs-díjas győri székhelyű Vill-Korr kft. A beruházásról a cég ügyvezetője, Gasztonyi László tájékoztatta lapunkat.

– A csornai szélerőmű építése kapcsán eljutottunk a beruházás azon fázisához, hogy megtörtént a munkaterület átadása, s a napokban elkezdődik az alapozás és útépítés – kezdte az ügyvezető. – Rendelkezünk minden engedéllyel, így jogerős önkormányzati építési, a Területi Műszaki Biztonsági Felügyelőség által kiadott építési engedéllyel, áramszolgáltatóihálózat-csatlakozási és a Magyar Energia Hivatal létesítési engedélyével. Rendelkezésünkre áll a beruházáshoz szükséges pénzügyi fedezet is.

Gasztonyi László elmondta: terveik alapján idén befejezik az alapozást és az útépítést, a beruházás befejezése jövő szeptemberre várható, bár ezt a határidőt szeretnék közelebb hozni. Közben felépítenek egy transzformátorállomást és egy földkábellel csatlakoznak a csornai villamos alállomáshoz, amihez szintén jóváhagyott kiviteli tervük van.
Az ügyvezető kifejtette, egyebek mellett azért Csornán kívánják felépíteni a szélerőművet, mert fogadókész volt az önkormányzat, de az sem mellékes, hogy Gasztonyi Lászlónak családi kötődése van a térséghez, egészen pontosan Acsalaghoz.

Hogy mit nyer ezzel Csorna? Nos, a cégvezető szerint például iparűzési és építményadót, valamint bérletidíj-bevételt. Javítja a villamosenergia-ellátás biztonságát mind a városban, mind a fűtőműben üzemelő gázmotoros erőműegység esetében.
– Ugyanakkor nem elhanyagolható a turisztikai érték, a városképre gyakorolt kedvező hatás – tette hozzá a cégvezető. – Segíti a fiatalok környezettudatos nevelését, iskolai kirándulásokat lehet szervezni a szélturbinához, továbbá fellendítheti a szakmai és konferenciaturizmust.
Gasztonyi László jelezte, hogy a csornaival egy időben épül a mosonszolnoki szélerőmű. Azonkívül további két erőműre van engedélyük – kivéve a Magyar Energia Hivatal létesítési engedélyét –, ezeket Veszkényben állítják fel.

Végezetül Gasztonyi László ígéretet tett arra, hogy egy, a polgármester által megnevezett csornai iskola részére szakképzési hozzájárulást fizetnek, s vállalják egy-két városi létesítmény díszkivilágításának tervezését és megvalósítását is.

Turi György polgármester örömét fejezte ki, hogy megjelent az első befektető a városban. Elégedetten nyugtázta, hogy egy környezetbarát beruházás megvalósítása kezdődik hamarosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszondáztatják a bicikliseket is

A Kapuvári Rendőrkapitányság kiemelt ellenőrzést tart a városban és illetékességi területén. Az… Tovább olvasom