Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A vendéglátósok a fiatalokkal, a tinik a szórakozás minőségével elégedetlenek

A csornai vendéglátósok szerint neveletlenek és rendetlenek a tizenéves vendégeik. A fiatalok azonban zömmel nem Csornán buliznak hétvégente.

Csornán – ahogy a környékbeli településeken is – a kávéházakban, presszókban egyre sűrűbben bukkannak fel a 15–16 évesek. Az egyik újonnan nyitott vendéglátóhelyen elmondták: a viselkedésük és gyakran trágár szóhasználatuk miatt nem szívesen látott gyerekekkel a probléma az lehet, hogy nem találják a helyüket. Nincs olyan szórakozóhely, ami kimondottan az ő igényeiknek készült volna.

A kávézóban dolgozók elmondták, a gyerekeken a nevelés hiánya gyakran kiütközik. Sokszor nem köszönnek, kérni a legtöbb esetben nem tudnak. Persze illemtudó tinikről is beszéltek a vendéglátósok, viszont ők vannak a kisebbségben.

Egy másik presszóban a pultosok elmondták: a tinik legtöbbször udvariatlanok, szemtelenek. Lányok és fiúk egyenlő arányban fordulnak elő a kávézókban. A problémák között említették a vendéglátósok, hogy sokszor képtelenség eldönteni, hogy a fiatal lányok és fiúk vajon betöltötték-e már a tizennyolcat. Személyi igazolvány szinte soha nincs náluk, de alkohol és dohányáru vásárlására feljogosítva érzik magukat.

– Ha a tiniket nem szolgáljuk ki, beküldenek egy idősebb ismerőst, barátot, aki megveszi nekik az italt vagy a cigarettát – számolt be az egyik csornai presszó felszolgálója.

Az egyik, kamaszok által kedvelt csornai szórakozóhely teraszán a legkülönfélébb dolgokkal próbálkoznak a kamaszok. Találtak már pezsgősüveget az asztal alatt, amit a fiatalok hoztak be magukkal, valamint állandóan szemetelnek és rendetlenséget hagynak maguk után. Gyakran előfordul, hogy több asztalt is elfoglalnak a teraszon, ám nem fogyasztanak semmit. Olyan esetről is beszámoltak a pultosok, amikor a tizenévesek kártyát vittek magukkal és a teraszon játszottak.

Előszeretettel használják a szórakozóhelyen található játékgépet is. A legmeghökkentőbb történések között említették, amikor a tizenéves húszezres címletű bankjeggyel fizetett. A szülők felelőssége ez esetben megkérdőjelezhetetlen.

A csornai fiatalok szerint viszont nincs számukra a településen igazán megfelelő szórakozóhely. Többen úgy érzik, Csornán nincs lehetőség az igényes szórakozásra, barátaikkal inkább Fertőszentmiklósra, Kapuvárra, ritkábban Győrbe járnak bulizni. Az utazásokat vagy autóval és a társaságból kiválasztott sofőrrel, vagy busszal, illetve vonattal oldják meg.

Olvasóink írták

 • 2. sziszifusz 2010. augusztus 27. 21:32
  „Elfogadom- a jóindulat íratta a sorokat.
  Tessék elfogadni némely gondolat vagy aggály mosolyt csal az olvasó orcájára.Legyen vendéglátós panasz vagy tini magatartás.Ti.- ezeket az élet már rég felülírta, a vendéglátósba meg némi turpisságot sejt az ember.
  Az írottaknál sokkal rosszabb és komolyabb a baj!”
 • 1. Goldman 2010. augusztus 27. 10:01
  „1, a 14-17 éveseknek otthon a helyük. milyen szórakozóhely kellene ugyan nekik?.......könyvtár
  2, az, hogy az idősebbel megvetetik az már gondjuk-bajuk, de kiszolgálják őket így is- úgy is.
  3,erélyesebben kellene fellépni azok ellen akik nem kívánatosak és seprűt adni a kezükbe ha szemetelnek.
  4, túlságosan elnézőek a kocsmárosok a bevétel érdekében. Játékgépet, italt, cigarettát csak 18-at betöltött személynek.
  Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadásznap utcabállal

Augusztus 28-án tartják Szanyban a megyei vadásznapot. Tovább olvasom