Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A ˝Szentandrások˝ segítik egymást a bajban

A Szentandrások segítenek egymáson: ez volt a tapasztalata a hasonló nevű települések legutóbbi találkozójának.

A rábaszentandrásiak közel 350 ezer forintot adtak a víz által sújtott hernádszentandrásiaknak. Gyűjtenek a békésiek is.

Békésszentandráson rendezték meg a falvak találkozóját a közelmúltban. Balázs József, a rábaközi falu polgármestere sem érkezett üres kézzel. A jótékonysági focitornán összegyűjtött 325 ezer forintról adott át igazolást kollégájának.

– A gyűjtés óta érkezett még tizenegyezer forint önkormányzatunkhoz. Ezt az összeget is átutaltuk a hernádiak számlájára – tudatta. – Nemcsak mi éreztük úgy, hogy segíteni kell a bajbajutottakon. A békésszentandrásiak szintén kezdeményeztek gyűjtést. Egyetértettünk abban, hogy ilyen helyzetben össze kell fogni és erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten támogatjuk abaúji barátainkat.

Üveges Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere portálunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy példaértékű az az összefogás, ami megmutatkozott az országban. Falujukban két ház dőlt össze a belvíz miatt, további négy pedig alapos átépítésre szorul.

A felvételen jól látszik, hogy a Hernádszentandrást körülvevő gát megvédte a települést. A belvíz ellen azonban nem tudtak védekezni.
A felvételen jól látszik, hogy a Hernádszentandrást körülvevő gát megvédte a települést. A belvíz ellen azonban nem tudtak védekezni.

– Jólesett, hogy testvértelepülésünk lakói is szívükön viselik a sorsunkat. Magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások segítenek egyébként rajtunk. Kaptunk ruhaneműket, élelmiszert, építőanyagot, pénzt. A helyreállítási munkák még nem kezdődtek meg, jelenleg is tart a kárfelmérés. A károsultaknak lakásbiztosításuk nincs, napi kenyérgondjaik vannak, tehát elkél a segítség – tájékoztatott.

Üveges Gábor hozzátette: egyelőre csak a felajánlásokra támaszkodhatnak. Ugyanakkor várják a beígért állami kárenyhítést is. A mértékét még nem ismerik.

– Irányszámok vannak, de konkrét települési adataink nincsenek. Ígérik, hogy besegítenek a terveztetésbe, gyorsítják az engedélyezési eljárásokat. Egyelőre azonban túl sok az állítólag és a ha, pedig hamar elmúlik a nyár. A hónapok elmennek és mi szeretnénk mielőbb egyben látni az ígéretek tartalmát – mondta a polgármester.

Önkormányzati ingatlanban Hernádszentandráson nem esett kár. Sérült viszont körgátjuk, amivel a településen kívül tudták tartani a vizet. A nagy károkat a belvíz okozta, de a védművet mindenképpen javítani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tér- és óvodafejlesztés, játszótérrel, kútházzal

Köztéri park készül és az óvodát is fejlesztik nyáron Bágyogszováton. A helyi önkormányzat pályázati… Tovább olvasom