Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A skandináv példa kínál megoldást

A települési önkormányzatok szorultságukban – gyakran egyetlen megoldásként – az iskolák bezárása mellett döntenek. Ám a jövőben más választásuk is lehet.
Egyre csökken a gyerekek száma.
Minden önkormányzatnak, de főleg a kistelepüléseken nagy gondot okoz az iskola fenntartása. Az állami normatíva ugyanis nem fedezi az intézmények működtetési költségeit. Éppen ezért már több község kényszerült arra, hogy feladja iskoláját.

Dél-rábaközi Társulás

A Zalai Falvakért Egyesület irányítása mellett három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) kistérségi társulása pályázott és nyert a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács iskolahálózatokat népszerűsítő programján. Megyénkből a Dél-rábaközi Társulás vesz részt a pályázatban. A részletekről Tompáné Balogh Mária beledi polgármester számolt be.

– A program célja annak felmérése, hogy hogyan lehetne a kistelepülések iskoláit megmenteni a bezárástól ésszerű keretek között – mondta. – Tavaly egy zalaegerszegi értekezleten egy dán–magyar oktatási szervezet szakemberei a dán és norvég tapasztalatokról számoltak be. E két országban ugyanis iskolarendszerek működnek. Persze nem egy az egyben vennénk át a külföldi mintát, hanem a helyi sajátosságokat is figyelembe véve, a községek igényeit kielégítve hoznánk létre itthon is e hálózatot.

Beled polgármestere – aki egykor maga is gyakorló pedagógus és iskolavezető volt – szerint hazánkban az a jellemző, hogy a négyszáz lakos körüli falvak legalább az első három évfolyamhoz ragaszkodnak, de ezen felül már nem tudják biztosítani a fenntartást. A még kisebb települések viszont már ezt sem tudják vállalni. A jövőben létesítendő iskolahálózatokkal azonban a kisközségekben élő gyerekek sem kényszerülnének napi ingázásra.

Több intézmény –egy tanár

– Ez azt jelentené – főként a kis óraszámú tantárgyaknál –, hogy nem minden iskola alkalmazna például fizika vagy földrajz szakos tanárt, hanem a pedagógust a hálózat foglalkoztatná és mindennap más-más intézményben tartaná meg óráit – folytatta Tompáné Balogh Mária. – Ez a megoldás anyagilag sokat jelentene az önkormányzatoknak, hiszen a költségeket többen állnák. Az iskolahálózati központ ezen felül a megyei pedagógiai intézetekkel együttműködve átvállalhatná a szaktanácsadással kapcsolatos feladatokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információhiány vagy rosszakarat?

Noha Tóth Zoltán, Bágyogszovát volt polgármestere a március 5–i, szerdai számunkban… Tovább olvasom