Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A rábaközi gyerekek igényelnék

A rábaközi iskolák érdeklődnek az agrártárca által meghirdetett iskolatejprogram iránt. Igaz, a pontos feltételeket még nem ismerik igazán. Kónyban viszont már a szükséges szerződéseket is megkötötték.
Szeretik: A kónyi gyerekek eddig maguk vásárolták a tejet, május közepétől az iskolában is kaphatnak.
A tejfogyasztás növelése érdekében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) idén 800 millió forint kiegészítő támogatást nyújt december 31-ig az iskolatej-ellátás biztosításához. Az akcióban általános iskolák vehetnek részt, a tanulók a tanítási napokon 2 deciliter tejhez juthatnak. A Rábaköz önkormányzatai szeretnének részt venni a programban, keresik a szállítókat, de elsősorban azt a forrást, amiből előfinanszírozzák a beszerzést.

Az unió is támogatja

Az iskolatejprogramot európai uniós támogatás, illetve a költségvetés finanszírozza. Az ellátást igénybe vevő intézményeknek a szállítókkal kell szerződést kötniük, ezután részesülhetnek a támogatásban, ami a minisztériumi rendelet szerint a 2,8 százalékos, 2 decinyi tejre legfeljebb harminc forint. Gondot okoz, hogy az aláírt megállapodást legkésőbb május 20-ig kell elküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba (MVH). Az FVM tájékoztatása szerint az iskolatej-akció mintegy 900 ezer általános iskolai diákot érint Magyarországon. A programban az önkormányzatok anyagi helyzetüktől függően 100–50–25–10 százalékos támogatást kaphatnak. Az agrártárcának jelenleg az akció finanszírozására mintegy 800 millió forint áll rendelkezésére, de ha a program a jövő tanévben is folytatódik, akkor forrásigénye 1,2–1,3 milliárd forint lehet.

Az ellenzék szerint most értelmetlen

Ellenzéki politikusok szerint viszont a földművelésügyi tárca által kiadott iskolatej-rendelet működésképtelen. Állítják: egyrészt értelmetlen májusban iskolatej-akciót hirdetni, másrészt a rendeletben foglaltak alapján szinte kivitelezhetetlen a végrehajtás.

Nem kapcsolódnak, de várják

A Rábaközben az iskolák egyelőre nem élnek a lehetőséggel és nem kapcsolódtak be programba, de várják a lehetőséget. Vinkovics József, a kapuvári önkormányzat oktatási felügyelője azt mondja: megfontoltan kell dönteni a kérdésben, így legelőbb szeptemberben kaphatnak iskolatejet a kapuvári gyerekek.

– Több feltételnek is meg kell felelnünk, ha a támogatást igénybe akarjuk venni – mondta Vinkovics József. – Ráadásul a költségeket az önkormányzatok előlegezik meg, ehhez forrást kell keresnünk. Kapuváron körülbelül 1200 tanuló érintett, előzetes számításaim szerint havonta egymillió forintba kerülne az iskolatej. Megbízható céget is keresnünk kell, de azt hiszem, még a piac sincs igazán felkészülve. Az oktatási intézmények vezetőivel már egyeztettem, véleményük szerint is várnunk kell szeptemberig.

A csornai önkormányzat benyújtja igényét az FVM-be május 20-ig, és már tejipari cégekkel is beszélt a polgármesteri hivatal illetékese. Fülöp Ferenc főmunkatárs elmondta: eddig három vállalat kereste meg iskolatejügyben.

– Konkrét ajánlat még nem érkezett, de keressük a megfelelő partnert – tájékoztatott. – Azt hiszem, igazán a következő tanév elejétől lenne értelme az akció elindításának, hiszen addig arról is döntés születhet, hogy miből finanszírozzuk a körülbelül hétszáz diák számára az iskolatejet.

Kónyban már e hónapban

A kónyi iskolában május közepétől viszont már biztos, hogy kapnak iskolatejet a gyerekek. Aller Imre polgármester már a szállítócéggel alá is írta a szerződést. Az önkormányzat szerencsés helyzetben van, hiszen 100 százalékos állami támogatásban részesülnek, havonta mintegy kilencvenezer forintba kerül majd a tej.

– Előzetes felmérést készítettünk a gyerekek között és körülbelül 160 diák jelezte igényét. Bízom benne, hogy később a többiek kedve is megjön majd az iskolatejhez. A rendelet szerint önkormányzatunk előfinanszírozza a költségeket, de azt teljes egészében visszaigényelhetjük – mondta a kónyi polgármester.
Enesén szintén felmérik az igényeket, és amennyiben a feltételek is kedvezőek, csatlakoznak a programhoz.

– A határidő ugyan rövid május 20-ig, de azon leszünk, hogy a gyerekek kaphassanak iskolatejet – jelentette ki Mesterházy József polgármester. – Éppen ezért előfordulhat, hogy csak a következő tanévben indítjuk a programot, de az igényeket előtte alaposan fel kell mérni, hiszen erőltetni nem szabad és azt sem szeretnénk, ha a végén ki kellene önteni a tejet.
Ha minden jól megy, rövidesen az osli iskolába is szállítják az iskolatejet. Fodor József polgármestertől megtudtuk: korábban is részt vettek az akcióban és most is szeretnék elindítani. Pontos számításaik ugyan még nincsenek, és a szállítócéget is keresik, de még ebben a tanévben csatlakoznak a programhoz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biogazda nem kívánkozik európai piacokra

Németh István rábcakapi biogazda nem vár nagy csodát az Európai Uniótól, igaz, félni se fél tőle.… Tovább olvasom