Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A postát is elsodorta a huszonegyedik század

Bodonhely életképes falu, ahol csend van és jó levegő, ahová a városiak is szívesen járnak – állítja a település tavaly decemberben megválasztott polgármestere, Kenesei Ferenc.

Az elmúlt év decemberében Makkos Attila halála miatt időközi polgármester-választást tartottak a három és fél száz lelkes Rába-parti településen, Bodonhelyen. Az egyetlen jelölt Kenesei Ferenc volt, aki el is nyerte a  helybeliek bizalmát.

„Olykor felteszem magamnak a kérdést: miért kellett vállalnom ezt a feladatot? Mostanság több a negatívum,  néha úgy érzi az ember, hogy el akarják sorvasztani a kistelepüléseket. Bár meggyőződésem, hogy Bodonhely életképes falu, ahol csend van és jó levegő, ahová a városiak is szívesen járnak."
Kenesei Ferenc polgármester


– Sokat gondolkodtam, hogy vállaljam-e a jelöltséget, de mivel többen biztattak és alkalmasnak tartottak a posztra, úgy gondoltam, hallgatok a falubeliek szavára – válaszolta kérdésünkre Kenesei Ferenc.
A polgármester elmondta: az már szinte a hivatalba lépésének első perceiben kiderült, hogy az önkormányzat anyagi helyzete nem éppen „rózsás", nagyra törő terveik nem lehetnek. Ezért aztán a „kevésből" és reményeik szerint pályázati pénzekből próbálnak gazdálkodni. Az önkormányzat idei költségvetése 32 millió forint.
Bodonhelyen jelenleg tizennégy gyerekkel működik az óvoda, jövőre viszont emelkedik a létszám és tizenhatan lesznek. A huszonhárom általános iskolás Bágyogszováton tanul, az önkormányzat állja az utazás költségeit.

Kenesei Ferenc elmondta: a kultúrház egyik sarka megsüllyedt, a fal kidőléssel fenyeget, s mivel ez az egyetlen helyiség a faluban, ahol rendezvényeket lehet tartani, szeretnék megmenteni. Ám ehhez az kell, hogy nyerjenek a pályázaton. Erre minden esélyük meg is van, így hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok. Immár tíz éve pályáznak mezőgazdasági feltáróút építésére, mindeddig eredménytelenül.

A reményt azonban továbbra sem adják fel, s ezúttal a SAPARD-dal próbálkoznak. Folyik a katolikus templom felújítása is, amihez az önkormányzat a tetőcserép megvásárlásával járult hozzá. Fejlődik a kétszáz ingatlant magában foglaló Rába-parti üdülőterület is. Megépült a csatorna, van gáz, vezetékes víz, villany, tervezik a közvilágítás korszerűsítését és rendben tartják a szabad strandot. A vízpartra futballkapukat, asztalt, padot helyeztek ki. S a helyiek örömére most a víz mennyisége is elfogadható a folyóban.

– Szomorú, hogy Bodonhelyen az uniós csatlakozással egy időben – amit nagyszabású falunap keretében ünnepeltünk meg – bezárt a posta. Úgy vélem, ezzel a rendkívül rossz döntéssel a falun élőket korlátozzák állampolgári jogaikban. Az idősek például már reggel nyolctól izgatottan járnak-kelnek az udvaron, mert esetleg a lakásban nem hallják, mikor jelez a mobil postás.

A legelkeserítőbb az, hogy a posta nem is volt hajlandó tárgyalni velünk, pedig segíteni akartunk a költségek csökkentésében. Elhatároztuk, hogy az épületért nem kérünk bérleti díjat, hozzájárulunk a fűtés költségeihez és javasoltuk volna, hogy kettő helyett egy alkalmazottal oldják meg a feladatot. Mióta az eszemet tudom, Bodonhelyen működött a posta, sajnos azonban a XXI. század ezt a fontos hivatalt is elsodorta – panaszolta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszöktek a bivalyok a faluba

A Kisalföldhöz érkezett elektronikus levél állításaival ellentétben nem éheznek a vadosfai… Tovább olvasom