Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A pedagógusbért az állam garantálja

Az állam garantálja a pedagógusok bérét, ígérte meg Hoffmann Rózsa pénteken Csornán. Az oktatási államtitkár elmondta: szeretnék kimozdítani a fiatalokat a tespedtségből.
A nevelést erősítené az új közoktatási törvénnyel a kormány. A tankötelezettség korhatárának csökkentésével azt üzenik, vagy dolgozni, vagy tanulni kell. Szeptembertől az első osztályosok heti öt órában vesznek részt testnevelés-foglalkozáson. Minderről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt tegnap délután Csornán. Az Arany-iskolában tartott szakmai fórumot pedagógusoknak.

A rendezvény után sajtótájékoztatón elmondta: az új közoktatási törvény új alapokra, új értékrendre építi fel az oktatási rendszert. A lényeges változások közül kiemelte a nevelés erősítését. Tartalmi szabályozásokat is bevezetnek az új Nemzeti alaptantervvel és kötelezően választandó kerettantervekkel. Megújul a finanszírozási rendszer és felállítják a pedagógus-életpályamodellt. A pedagógusok kötelező óraszáma nem növekszik, a diákoké viszont igen. Szeptembertől fokozatosan vezetik be ugyanis a mindennapos testnevelést. Az első osztályosok már a következő tanévtől heti öt órában edzhetik testüket. Változások lesznek a természettudományok oktatásában is. A felső tagozaton olyan tanítást vezetnek be, ami felkelti a gyerekek érdeklődését. Az érettségin aztán kötelezővé tennének egy természettudományos tárgyat is. Hoffmann Rózsa megjegyezte: ezt követeli a Magyar Tudományos Akadémia, a tudóstársadalom és a gazdasági élet szereplői is.A Kisalföld kérdésére elmondta: a tankötelezettség korhatárának csökkentéséről még csak terv szintjén beszéltek. Életbe léptetéséhez sok számítást el kell végezni.

– A Széll Kálmán Tervben ismertté vált szándékkal azt akarjuk üzenni, hogy vagy tanulni, vagy dolgozni kell – fogalmazott a politikus. – Elejét szeretnénk venni annak, hogy miközben a fiatalokat viszi magával az iskola, ők írni és olvasni sem tanulnak meg, és nincs olyan eszköz a kezünkben, amely kimozdítaná őket a lustaságból, tespedtségből. Amibe egyébként sokszor önhibájukon kívül kerülnek. A szakképzés egész rendszerének átalakítása is ezt szolgálja. Akárhány évben is határozzuk majd meg a tankötelezettséget, az nem keverendő össze az iskolarendszerű tanulásban való ingyenes részvétel lehetőségével.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Csornán, az Arany-iskolában tartott szakmai fórumot pedagógusoknak.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Csornán, az Arany-iskolában tartott szakmai fórumot pedagógusoknak.
Hoffmann Rózsa az oktatási rendszer átalakításának finanszírozásáról úgy vélte: a diákok számára bevezetendő közösségi munkának nem lesznek költségei. A kisiskolák újraindítása elenyésző hányada az oktatási költségvetésnek. Egyelőre nem is tudják, hol van rá igény. A települések számára kiírt pályázat méri majd ezt fel. A szakképzés átalakításától pedig nem többletkiadást, inkább bevételt várnak. A lényeg ugyanis az, hogy a fiatalok minél előbb beálljanak a termelőmunkába és ne töltsenek el feleslegesen négy évet az iskolában.

– Amire viszont kell a forrás, az a pedagógus-életpálya, a bérek emelése. Ezeket emiatt fokozatosan tudjuk bevezetni. A pedagógusok illetményét az állam garantálja, azaz a kollégák nem lesznek kiszolgáltatva az iskolafenntartó képességnek. Ezt jelenti az államilag garantált bér, ami előnyös, mert biztosítékot jelent. Így nem fordulhat elő olyan, ami éppen Győr-Moson-Sopron megyében is, hogy egy alapítványnál nem kapnak bért a pedagógusok.

A pedagógusok kötelező óraszáma nem növekszik, a diákoké viszont igen. Szeptembertől fokozatosan vezetik be a mindennapos testnevelést.

Olvasóink írták

 • 13. pancser 2011. március 07. 13:15
  „Ahogy az arcokat nézem, nem látszik a hallgatóság túl lelkesnek. Mindennapos testnevelés, ahogy visszagondolok utáltuk a legtöbben. nem kéne inkább helyette mondjuk nyelvet oktatni. Az iskolába megizmosodnak, de olvasni más nem tudnak. Igaz már ma sem!”
 • 12. sziszifusz 2011. március 07. 08:18
  „Nagy párt v. több párt a fidesz?- olvasom Rogán/Kósa sem!/nem ért egyet az államosítással!Most akkor mi van? Választások előtt vagy után vagyunk -erre szavaztak a kéthamadok?de hogyan amikor még akikre szavaztak, most sem tudják mit akarnak.”
 • 11. mazsi 2011. március 07. 06:16
  „Tanúlni vagy dolgozni???? de hol a munkahely???? kerti törpe....”
 • 10. sziszifusz 2011. március 05. 20:42
  „Vegyük elő a jó Rendtartást/évszám a politikai barométer/-előre a múltba!”
 • 9. sziszifusz 2011. március 05. 20:37
  „A politikusok pontosak és megfontoltak- a laikus zagyva- a felsőoktatási torvénynél Pokorni szólt és az MTA,a közoktatásinál -/ a koncepció nyilvános észrevételezése réges-rég lejárt / -most olvasom Pokorni 9. osztályát amely nem illik a mostani iskolaszerkezetbe/amely rossz és zagyva/,de talán a koncepciót is érintené,vagy olvasom a me. közleményét:15 év a tankötelezettség! Az ellenzéknek/irónia/ nehéz lenne ekkora egységet produkálni nyolc év felkészülés után-alatt!Említeni is csak provokatívan- az államosítás helyett -lehetne fejkvótát emelni és vagy fenntartói saját bevétel alapján esetleg különbséget tenni .Szándékosan félreértem:nem lesz akkor -csak állami iskola?/alapítványi,egyházi stb - fenntartású?A 16 évesek munkahelye sem dömping az biztos.Vagy felmenőben ez 15 év múlva lép be - és akkor már nem leszünk az EU soros elnöke ahol a kompetenciák és az életfogytig tanulás a széljárás.”
 • 8. Goldman 2011. március 05. 19:12
  „nade: csak az nem érti aki nem akarja. Pl.: kedves mindenkori kormyányunk”
 • 7. nade 2011. március 05. 17:01
  „"A tankötelezettség korhatárának csökkentésével azt üzenik,vagy dolgozni, vagy tanulni kell."Helyes!Csak sajnos nagyon sok "szülőnek"fogalma sincs mi az a munka és mi az a tanulás.A gyerekek előtt meg ott a "jó"példa.”
 • 6. sziszifusz 2011. március 05. 15:17
  „Szabadság-rend!/József Attila/Biztos,hogy a szabadságot kell felszámolni,ahelyett hogy a használatát tanítanánk-taníttatnánk-élnénk?”
 • 5. Primax 2011. március 05. 09:24
  „2010. április, FIDESZ :
  " Megvédjük a nyugdíjpénztárakat ! "
  Ismerjük...
  Ahogyan a kampányfüzetükben írták - Gyurcsányék "privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat".
  Teljesen hülyének néznek mindenkit.
  Hoffmann Rózsa ígérete cca. ennyit ér.
  Köszönjük...”
 • 4. ggg 2011. március 05. 09:06
  „már láttunk olyat, mikor ezek a hoffmannrózsa félék ígérgettek...”
 • 3. piroskaésabarkasz 2011. március 05. 08:05
  „Már a főcim rá is világit a hiba okára.”
 • 2. _Zoli_ 2011. március 05. 07:04
  „Állam garantálja!
  Tehát ebből is lefaragnak rendesen!”
 • 1. Jandex 2011. március 05. 06:42
  „Atya gatya emmá döfi!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószeresek és fatolvajok rendőrkézen

Kábítószereseket és fatolvajokat fogtak a csornai rendőrök. Tovább olvasom